Futbolda Türk devrimi

Güncelleme Tarihi:

Futbolda Türk devrimi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2016 15:15

Şenol Güneş’in Beşiktaş'la kazandığı zaferle birlikte Türk Teknik adamları peş peşe 9’ncu kez şampiyonluk ipini göğüsledi.

Haberin Devamı

Geçmişte yabancı Teknik Direktörlerin başarılarına sahne olan Türkiye Süper Ligi’nde son 9 yılda Türk hocaların bileği bükülmüyor. 1959 yılında start alan Türkiye Süper Ligi’nde yıllarca süren yabancı teknik adamların saltanatı yerini Türk hocaların hakimiyetine bıraktı.

1961-62 sezonunda Gündüz Kılıç’la ilk kez şampiyonluk tadan Türk teknik direktörler 2007-2008 sezonuna kadar inişli çıkışlı bir grafik çizdiler. 2007-2008 sezonunda Cevat Güler’in Galatasaray’a kazandırdığı şampiyonluğun ardından, Türk teknik adamlar müthiş bir başarı öyküsüne imza attılar. Peş peşe tam 8 yıl çalıştırdıkları takımları şampiyon yapan Türk Teknik adamlar bu yıl Şenol Güneş’in Beşiktaşı’nın şampiyonluk ipini göğüslemesiyle 9’ncu zafer sezonunu yaşayarak futbol tarihimizde yeni bir rekora imza attı.

Cevat Güler, Mustafa Denizli, Ertuğrul Sağlam, Aykut Kocaman, Fatih Terim (2 yıl), Ersun Yanal, Hamza Hamzaoğlu ve Şenol Güneş’le 9 yıl üst üste şampiyonluk ipini göğüsleyen Türk teknik adamlar olarak adlarını tarihe yazdırmış oldular.

Futbolda Türk devrimi

İLK KAHRAMAN GÜNDÜZ KILIÇ

1959 yılında start alan Süper Ligimizde ilk 17 yılda yabancı teknik adamlar peş peşe 15 şampiyonluk kazanarak hegemonyalarını ilan etmişlerdi. Yabancı ambargosuna dur diyen ilk isim efsane Gündüz Kılıç oldu. Kılıç, 1961-62 ve 1962-63 sezonlarında Galatasaray’a arka arkaya 2 sezon şampiyon yaparak Türk teknik adamlara umut ışığı oldu. Gündüz Kılıç’tan sonra aynı başarıyı yakalayan başka teknik adam olmayınca şampiyonluk hayalleri 12 yıl boyunca hüsrana uğradı. Kokotoviç, Oskar Hold, Spayiç (2 yıl), Molnar, Kaleperoviç, İonescu, Brian Birch (3 yıl) ve Didi (2 yıl) Türk teknik adamlara şampiyonluk vizesi vermedi.
Futbolda Türk devrimi

KARADENİZ FIRTINASI VE ÖZYAZICI 

Gündüz Kılıç’tan sonra Türk teknik adamların gururu Karadeniz’den çıktı. Didi'nin şampiyon yaptığı Fenerbahçe’yi bırakıp Brezilya’ya dönmesinin ertesi yılında Trabzonspor Ahmet Suat Özyazıcı ile müthiş bir başarı öyküsüne imza atarak 1975-76 yılında şampiyonluğa ulaştı. Bu şampiyonluk hem 12 yıl sonra bir Türk teknik adamın ipi göğüslemesi hem de şampiyonluğun ilk kez İstanbul dışına çıkması anlamına geliyordu. Özyazıcı 1976-77 sezonunda da Trabzonspor'u şampiyon yaparak başarısının tesadüf olmadığını kanıtladı. Ertesi yıl Fenerbahçe Sırp teknik adam Toma Kaleperoviç’le şampiyonluğu kazandı. Karadeniz’in gururu Trabzonspor başarılı günlerine bu kez Özkan Sümer’le geri dönerek 1978-79 sezonunda ipi göğüsledi. Karadeniz fırtınası dinmek bilmiyordu ve 1979-80 sezonunda tekrar göreve getirilen Ahmet Suat Özyazıcı ile 1980-81 sezonunda ise yeniden Özkan Sümer’le şampiyonluğu yaşadı. 
Futbolda Türk devrimi

DURAKLAMA DÖNEMİ
1980-81 sezonunda Özkan Sümer'in kazandığı şampiyonluktan sonraki tam 15 yıl duraklama dönemi yaşadı. Bu 15 yıllık sure içinde Ahmet Suat Özyazıcı’nın 1983-84 sezonunda kazandığı şampiyonlukla umutlansa da Veselinoviç, Stankoviç ve Derwall’in takımları ipi göğüsledi. 1987-88 sezonunda sahneye yeni nesilin örnek teknik adamı Mustafa Denizli çıktı ve Galatasaray’ı zırveye taşıdı. Denizli'den sonra 8 sezon yabancı hocaların zaferini gördü ligimiz. Veselinoviç, Gordon Milne (3 yıl), Feldkamp, Hollman, Daum ve Parreira zirvedeki isimlerdi. Hasreti 1996-97 yılında ileride Türk teknik adamlar için gerçek bir efsane olacak Fatih Terim sonlandırdı ve Galatasaray’ı tam 4 yıl üst üste şampiyon yaptı. Fatih Terim’den sonra 2000-2001 yılında sahneye tekrar Mustafa Denizli çıktı ancak Denizli bu kez Fenerbahçe’yi şampiyonluğa taşıdı.
Futbolda Türk devrimi

CEVAT GÜLER VE ARDINDAN GELEN İSTİKRAR 
Mustafa Denizli’nin Fenerbahçe ile yaşadığı son şampiyonluğun ardından yeniden 6 sezon süren bir duraklama dönemi yaşandı. Taa ki Karl Heinz Feldkamp’ın istifasının ardından göreve Cevat Güler getirilene kadar. Güler, Galatasaray’ı 2007-08 sezonunda şampiyon yaparak Türk teknik adamların 6 yıllık hasretini dindirdi. İşte o sezondan sonra zaferler serisi başladı. 2008-09 sezonunda Mustafa Denizli’nin Beşiktaş’ı, 2009-10 sezonunda Ertuğrul Sağlam’ın Bursaspor’u, 2010-11 sezonunda Aykut Kocaman’ın Fenerbahçe’si, 2011-12 ve 2012-13 sezonlarında Fatih Terim’in Galatasaray’ı, 2013-14 sezonunda Ersun Yanal’ın Fenerbahçe’si, 2014-15 sezonunda Hamza Hamzaoğlu'nun Galatasaray’ı ligi zirvede tamamladı. Bu yıl da ligin bitimine bir maç kala şampiyonluğunu ilan Şenol Güneş, Türk teknik adamlarının başarı serisini 9’a yükseltti.
Futbolda Türk devrimi

TERİM, ÖZYAZICI, DENİZLİ VE GÜNEŞ
Türk teknik adamlar içinde rekor 6 şampiyonlukla Fatih Terim’de. Trabzonspor’un efsane hocası Ahmet Suat Özyazıcı 4 şampiyonluk, Mustafa Denizli 3 şampiyonluk, Gündüz Kılıç ve Özkan Sümer 2’şer şampiyonluk Cevat Güler, Ertuğrul Sağlam, Aykut Kocaman, Ersun Yanal, Hamza Hamzaoğlu ve Şenol Güneş’in 1 şampiyonlukları var. Yabancı teknik adamlar ise toplam 35 kez şampiyonluk yaşadılar. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!