Futbolda fair-play günleri başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Futbolda fair-play günleri başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2012 10:41

Türkiye Futbol Federasyonu'ndan (TFF) alınan bilgiye göre, hafta boyunca FIFA'nın resmi müsabakalarında fair-play konulu anonslar gerçekleştirilecek.

“FIFA Fair-Play Günleri”, 7-11 Eylül tarihleri arasında kutlanacak. Bu kapsamda, 2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde 11 Eylül Salı akşamı Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda karşılaşacak Türkiye-Estonya takımlarının kaptanları da kendi dillerinde fair-play konuşması yapacak.

-Blatter'den çağrı-

FIFA Başkanı Joseph Sepp Blatter, TFF'nin internet sitesinde yer alan, Fair-Play Günleri'yle ilgili yayınladığı mesajında şu ifadeleri kullandı:
“Çocukların birlikte büyüyecekleri sağlam değerlere sahip olmaları gerekmektedir. Futbol, bir takım sporu olarak disiplin, saygı, takım ruhu ve fair-play'in oyunda ve hayatta ne kadar gerekli olduğunu anlamalarını sağlamaktadır. FIFA'nın fair-play kampanyası bir müsabaka süresince sahada fair-play'i geliştirmekten daha fazlasını içerir. FIFA, geleceğimiz olan çocuklar başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerine fair-play'i teşvik etmek istemektedir.”

-Demirören: “Tüm yetkililere büyük görevler düşüyor”-

TFF Başkanı Yıldırım Demirören ise, Fair-Play Günleri'nin başlamasıyla ilgili yaptığı açıklamada, futbolun, fair-play kavramının ve anlayışının spor dünyası içinde yayılması ve tanıtılmasında önemli bir rol oynadığını söyledi.

Demirören, federasyonun internet sitesinde yer alan açıklamasında şunları kaydetti: “Günümüzde fair-play duygusunun futbol dünyasındaki yerinin güçlenmesi için futbolcu, antrenör, yönetici, spor yazarı, taraftar ve futbolun içinde yer alan tüm yetkililere büyük görevler düşmektedir. Fair-play kurallarına uygun örnek bireylerin, dolayısıyla nesillerin yetiştirilmesi ve bununla ilgili genel bilgilerin topluma aktarılması gerekmektedir. Bu nedenle; rakibine, takım arkadaşına, antrenörüne, yöneticisine, taraftarına saygı duyan, dürüstlük ilkesinden uzaklaşmayan sporcuların yetiştirilmesi de bu noktada çok önemlidir. Sporcu fiziksel olarak hazırlanırken, aynı zamanda ona fair-play ilkeleri aşılanmalı ve bunları yaşamın bir parçası olarak algılaması sağlanıp, buna uygun ortamlar hazırlanmalıdır.”

-Sınırlarını, sporcunun vicdanı belirliyor-

Bir Anglosakson terimi olan fair-play, salt anlamıyla “dürüst oyun ve davranış” anlamına geliyor.

Futbol, spor için bu kavram; “Spor kurallarına uymanın ötesinde etik üstü davranış, rakibe saygı, fizyolojik ve psikolojik olarak zarar vermeme, hileye başvurmama” şeklinde değerlendiriliyor. Fair-play'i diğer kurallardan ayıran en önemli özelliği ise sınırlarını sporcunun vicdanının belirliyor olması.
Bununla birlikte fair-play'in değerlendirme kriterleri ise, “Oyun kurallarına uymak”, “Rakibi oyunun bir parçası olarak görmek”, “Oyun koşullarında şans eşitliğini kollamak” ve “kazanılan zaferi kötüye kullanmamak, yenilince sonuca ve kazanana saygı göstermek” şeklinde sıralanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!