Futbolculara 'tükürmeyin' uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Futbolculara tükürmeyin uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2009 12:03

Halk arasında “Domuz Gribi” olarak bilinen “Pandemik A H1N1” virüsü, spor kulüplerinin ve sporcuların da korkulu rüyası haline geldi.

Yaz aylarında birer ikişer adlarını domuz gribiyle duyuran sporcuların sayısı, havaların da soğumasıyla birlikte günbegün artıyor.

İspanya İkinci Futbol Ligi'nde milli futbolcu Mehmet Aurelio'nun da formasını giydiği Real Betis'te Carlos Garcia, Sergio Garcia, Arzu, Sunny, İsrael, Nelson, Fernando Vega, Caffa, Pavone, Emana, Damia, Nano ve Juande olmak üzere 13 futbolcunun, domuz gribi olduğu kesinleşirken, önlem olarak, bu haftaki tüm antrenmanlar iptal edildi. Bu takımın dün Villarreal B ile yapması beklenen maç da ertelendi.

Osasuna takımının Macar futbolcusu Krisztian Vadocz da Temmuz ayında domuz gribi nedeniyle maçlara çıkamamıştı.

Yine İspanya'da, Estudiantes ve Gran Canaria 2014 bayan basketbol takımları arasında yapılacak bir maç, grip nedeniyle başka bir tarihe ertelenirken, Yannick Driesen, Carlos Suarez, Petar Popovic, Javier Beiran, German Gabriel ve Daniel Clark adlı oyuncuların, bu virüsü taşıdığı kesinleşti.

Fransa Birinci Futbol Ligi (Ligue 1) takımlarından Paris Saint-Germain'in orta saha oyuncusu Ludovic Giuly ile defans oyuncusu Mamadou Sakho da Avrupa'da domuz gribine yakalanan futbolculardan ikisi oldular. Bu takımdaki vaka sayısının daha sonra 3'e çıktığı iddia edilirken, takımın Olympique Marsilya ile yapacağı maç da 20 Kasım'a ertelendi. Fransa liginde Ağustos ayında da Montpellier'in defans oyuncusu Emir Spahic gribe yakalanmış, Bordeaux'nun Brezilyalı forvet oyuncusu Jussie de aynı sorundan ötürü geçen haftalarda bir maça çıkamamıştı.

İngiltere Premier Lig takımlarından Blackburn Roverslı 3 futbolcu ile kulüp yönetiminden 2 kişide de domuz gribi çıktı. Orta saha oyuncusu David Dunn ile savunma oyuncusu Christopher Samba'nın isimleri kesinleşirken, Bolton Wanderers'dan isimleri belirtilmeyen 4 oyuncu ve 1 görevlinin de H1N1 virüsünü taşıdığı açıklandı.

İtalya Üçüncü Futbol Ligi takımlarından Lucchese'nin 8 futbolcusu, tüm takımın aşılanması planının ertelenmesinden sonra domuz gribine yakalanan Avrupalı başka sporcular oldu.

Asya Şampiyonlar Ligi'nde Al Ittihad ile yarı finalde karşılaşan Japon Nagoya takımından da Takahiro Masukawa, domuz gribi nedeniyle bu maça çıkamadı.

ABD ve Kanada takımlarının mücadele ettiği Ulusal Hokey Ligi'nden (NHL) Edmonton Oilers'ın oyuncuları Ladislav Smid ve Peter Budaj da domuz gribi nedeniyle forma giyemeyen diğer sporcular oldular.

Sırbistan'da bu yaz düzenlenen 25. Üniversite Yaz Spor Oyunları'nda mücadele eden ve ismi açıklanmayan Avustralyalı bir yüzücüde de H1N1 virüsü tespit edildi. Belgrad'taki bir askeri hastanede karantinaya alınan yüzücü, oyunlarda yarışan diğer sporcuların korkulu rüyası oldu.

Brezilya'da Eylül ayında yapılması beklenen Dünya Ampute Futbol Şampiyonası da domuz gribi endişesiyle ileri bir tarihe bırakıldı.

ROMANYA'DA “ÇİMLERE TÜKÜRMEYİN” UYARISI

Romanya Futbol Federasyonu, domuz gribinin artmasını önlemek amacıyla futbolcuların çimlere tükürmesini yasakladı. Federasyondan yapılan açıklamada, maskelerin, çimlerden gelebilecek virüslerden korumayacağına işaret edildi.

İngiltere'deki futbol otoriteleri de bu hafta oyuncuların çimlere tükürmemesini istedi.

Brezilya Birinci Futbol Ligi'nde de Ağustos ayında bir maçta, ilk kez domuz gribine karşı maskeli önlem alındı. Birinci ligde Santos'un Curitiba'ya 1-0 galibiyetiyle biten maçı izleyen taraftarlara, maske takma zorunluluğu getirildi. Eyalet yönetiminin, domuz gribi endişesiyle yayımladığı genelgede, maske takmayı reddeden Brezilyalı taraftarların, 150 bin dolarlık para cezasına çarptırılacağı belirtildi.

TÜRKİYE

Türkiye'de ise TFF 3. Lig 2. Grup takımlarından Keçiörenspor'dan 8 futbolcu domuz gribine yakalandı.

Antalya'da 30 Ekim-1 Kasım tarihlerinde yapılması planlanan Türkiye Cimnastik Şampiyonası da domuz gribi endişesiyle başka bir tarihe ertelendi.

İstanbul Amatör Küme'deki bir maçta da ilginç bir domuz gribi önlemi alındı. Ümraniye Belediye Stadı'nda dün yapılan Çakmakspor ile Balcılar Yeşilbağlar arasındaki maç öncesi seremonide, hakem Serhat Uçak oyuncuların birbirleriyle tokalaşmamasını istedi. Bu uygulama, amatör kümelerde ilk kez bir hakemin seremonide tokalaşma yaptırmamasıyla kayda geçti. Oyuncular, rakip takımın oyuncuları ve hakemlerle sadece göz göze geldi ve “Hoşgeldiniz” diyerek töreni tamamladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!