Formula 1 heyecanını 1 milyon dolara Levent’te yaşatıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Formula 1 heyecanını 1 milyon dolara Levent’te yaşatıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2006 00:00

Bu hafta sonu İstanbul Park’ta izleme şansı bulacağımız Formula 1 araçlarını kullanmanın nasıl bir his olduğunu merak etmeyen bir motorsporları tutkunu yoktur. Bu hayali gerçekleştirmek pek mümkün olmasa da hız tutkunları için bir seçenek daha var. Türkiye’nin ilk ve tek motorsporları eğlence merkezi olan Speedcity, Formula 1 ve ralli heyecanını gerçeğe en yakın şekilde yaşamanızı sağlıyor.

Gerçek ralli araçlarının yanı sıra 100 bin dolarlık Formula 1 simülatörlerinin bulunduğu bu ’hız kulübü’, toplamda 1 milyon dolarlık yatırımla yarış heyecanını parkur ve pistlerden Levent Korukent’e taşıyor.

İstanbul’da yaklaşık 1 milyon dolarlık bir yatırımla kurulan Speedcity’nin işletmecisi Ali Özgün, merkezi 3 yıllık bir çalışmanın ardından kardeşleri Ahmet ve Canan Özgün ile beraber faaliyete geçtirdiklerini söylüyor. "Herkes Formula 1 veya ralli pilotu olamaz ama Speedcity’de bu sanal olarak mümkün" diyen Ali Özgün, "Motorsporları tutkunları, simülatörlerle yarış heyecanını gerçeğe en yakın biçimde yaşama fırsatını buluyorlar. Gerçek bir WRC aracı içinde parkurlarda kendinizi sınayabiliyorsunuz" diye konuşuyor.

TÜRKİYE ŞAMPİYONU LANCIA

Araçlarda detaylara önem verdiklerini belirterek, şöyle devam ediyor: "Speedcity’deki araçlar, motorsporlarıseverleri tatmin etmeli. Araçların her şeyi orijinal yarış otomobilleriyle aynı, sadece motor ve şanzımanları yok. Böylece buraya gelenler, öncelikle dışarıdan araca saygı duyuyorlar." Özgün, Speedcity’de 5 tane Formula 1 aracının bulunduğunu belirterek, şunları söylüyor: "Ralli otomobilleri arasında ise Palio Süper 1600, Punto Süper 1600, Peugeot 206 WRC ve Lancia Delta Integrale var. Lancia, 1989 Türkiye Grup N şampiyonu olan araç. Sadece motoru ve şanzımanı yok. Diğer araçlarda en küçük detayına kadar tamamen gerçek ralli otomobillerinden oluşuyor. Ralli havasını sanal ortamda birebir yaşayabiliyorsunuz. Pist yarışları için de Alfa Romeo 156 WTCC var. Ona da Seat Cup yarış otomobili rakip olarak geliyor. Bunlara ek olarak 8 kişinin aynı anda birbirleriyle yarışabileceği Nascar simülatörü bulunuyor."

100 BİN DOLARA F1 ARACI

Özgün, şöyle devam ediyor: "Renault ve Toyota takımlarının Formula 1 araçlarının bire bir aynıları bulunuyor. Araçların sadece motorları yok. Bütün dış detayları ise gerçek F1 aracıyla aynı. VRD isimli bir İngiliz firmaya Formula 1 simülatörlerini yaptırıyoruz. Bu firma takımlara pilotlar için simülatör geliştiriyor. Bu simülatörlerin maliyeti ise 100 bin doları buluyor. Fiberglastan yapılan araçların bazı parçalarında ise çok pahalı olan ve F1 araçlarında kullanılan karbon-fiberden kullanılıyor. Simülatörlerdeki bilgisayar programı o kadar detay bilgileri içeriyor ki amortisör
/images/100/0x0/55eaa745f018fbb8f88e1c67
sertliğinden lastiklerin basıncına kadar her türlü ayar yapılabiliyor."

Formula 1 simülatörü için Renault ve Toyota’dan onay aldıklarını söyleyen Özgün, "Simülatörlerin dış görünümü en ufak detayına kadar Formula 1 araçlarıyla bire bir aynı olduğu için takımlar 3-4 ay incelemede bulundular. Bu ay sonunda Red Bull Takımı’ndan da onay almayı bekliyoruz" diyor.

PIT-STOP HEYECANI BİLE VAR

İnsanları birbirleriyle yarışmaya teşvik ettiklerini belirten Özgün, Speedcity’nin geceleri ise enteresan bir hız kulübüne dönüştüğünü söylüyor. Formula 1 araçlarıyla takımlar halinde yarışlar düzenlediklerini anlatan Özgün, şöyle konuşuyor: "Bu yarışları daha da gerçekçi kılmak amacıyla takımların pit-stop bile yapmalarını sağlıyoruz. Bu pit-stopta gerçek Formula 1 lastikleri bulunan araçların lastik değişimi ve yakıt dolumu yapılabiliyor. Formula 1 araçları gerçekte pite girdiğinde depolarını saniyede 12 litre yakıt verebilen cihazlarla doldururlar. Bizim yakıt cihazımızda bu doğrultuda saniyede 12 litre hava veriyor. Pitte ne kadar kaldığınız ve ne kadar yakıt aldığınız yarıştaki konumunuzu doğrudan etkiliyor. Böylece yarışlara stratejiyi de ekliyoruz. Ralli simülatörlerinde ise pilot ve co-pilottan oluşan takımlar yarışabiliyor."

Sol şeritte giden kamyonlar makaslayan otolar bile var

Eğitim amaçlı bir simülatörleri bulunduğunu belirten Ali Özgün, şunları söylüyor: "Renault işbirliğiyle geliştirdiğimiz Clio III HB simülatör, sürücülerin trafikte yaptıkları hataları göstermek açısından önem taşıyor. Bilgisayar yazılımını Fransız bir şirkete yaptırdık. Şirket yetkilileri İstanbul geldi. Şehir içi ve dışında yollarımızı inceleyip çeşitli kamera çekimleri yaptılar. Sonuçta, Türkiye’deki trafik ve yol koşullarını tamamen yansıtan bir sanal gerçeklik ortaya çıktı. Simülatördeki program o kadar gerçeği yansıtıyor ki, aracı kullanırken sol şeritte giden kamyonlara, makaslayan otomobillere ve kendini bir anda yola atan yayalara rastlıyorsunuz. Hatta kırmızı ışıkta durduğunuzda size arkadan çarpmaları bile mümkün."

Yüzde 95’i 3’ten fazla hata yaptı

Renault Clio III HB eğitim simülatöründe sürücülere 3 dakika araç kullandırdıklarını söyleyen Ali Özgün, "Simülatörü kullananlara, trafikte geçirdikleri 3 dakika sonrasında ise filmi başa sarıp yaptıkları hataları bir bir gösteriyoruz. Şimdiye kadar 3 dakikalık bu sürüşte hata yapmayan çıkmadı. Her 100 kişiden 95 ise üçten fazla hata yaptı" diye konuşuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!