Formatını yerim...

Güncelleme Tarihi:

Formatını yerim...
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2003 17:19

“Sevgili Serdar, geçtiğimiz günlerde bu köşede ele aldığım Pop Star seçmeleriyle ilgili gözlemlerim ve eleştirilerime Kanal D yönetiminden hiç bir tepki ya da açıklama gelmedi. Gelmemesi doğal. Çünkü seçmeler hala bütün hızıyla sürüyor. Önümüzdeki günler sanırım yarı final, daha sonra da final yapılacak. 25 genç bayan ya da erkek pop star seçilecek.” Sezai Bayar yazıyor...

Haberin Devamı

Yazım yayınlandıktan sonra okuyucularımdam iki kişi bu yarışmanın ABD TV’lerinden birinden tırtıklandığını belirterek, “Format aynen Kanal D’de de uygulanıyor. ABD’de olduğu gibi yarışmacılar kızdırılıyor, tepkileri alınıyor. Hatta alay ediliyor adaylarla” diye hatırlatmada bulundular. Bir okuyucum da BBC Prime’de yayınlanan “En Zayıf Halka” yarışmasında da benzer formatın olduğunu, bu programda da insanlarla alay edildiğini yazmış.

Allah’tan “En Zayıf Halka” programını izleyenlerden biriyim. ABD’deki Pop Star yarışmasını izleme şansım olmadı.

Türkiye’de herşey taklit ediliyor. Tek kelimeyle itirazım yok. Kopyacılık, yaratıcılıktan daha kolaydır.

Pop Star yarışması için olumlu konuşanlar dışında bir bayan okuyucum da “İnsanları bu kadar aşağılamaya, yermeye, kepaze etmeye, onların gururlarıyla oynamaya kimsenin hakkı yok” demiş.

Zaten benim de üzerinde durduğun bu konu. Programı ısrarla seyrediyorum. Jurinin tavrını izliyorum.

Anadolu’nun çeşitli kentlerinden kopup gelen alt kültürdeki insanların “bir umuttur” diye şansını denemeye çalıştıkları, çoğunun fakir aileler tarafından teşvik edilip sahneye çıkarıldığı bu genç erkek ve bayanlarla öylesine dalga geçiliyor ki anlatmak zor.

Bir kere yarışmaya katılanlar, ABD ya da İngiltere’deki gibi üst kültürden insanlar değil.

Seyredenler ise hiç değil.

Jurinin yapmaya çalıştığı espriler, eleştiriler son derece aşağılayıcı.

Yani bizim topluma göre ölçü iyice kaçırılmış.

Ya orjinal format iyice anlaşılamamış.

Ya da bizim toplumun kültür, eğitim, sosyal gerçekleri hiç dikkate alınmamış.

BBC’de izlerken gördüklerim, yarışmayı yöneten sert tavırlı bayanın son derece seviyeli espriler yaptığı, düşündürücü vbe eğlenceli sorular sorduğu yönünde.

Ya bizde?

Sevgili Ertuğrul Özkök’ün damadı olduğu için değil, inanın bu işten anlayan ve olaya tam bir batılı kafa ile yaklaşan Ercan Saatçi dışındaki juri üyeleri Ahmet San, manken Deniz Seki ve müzisyen Armağan Bey hala aynı yerdeler. Yani batı formatının düzeyi ve içeriğini anlayabilmiş değiller.

Sık sık katılımcıları elerlerken “Olmadı, senden pop star olmaz kardeşim” diyenler ısrarla söylüyorum yanlış yoldalar.

Ben de yine aynı şeye takılı kaldım. Ama benim örnek aldığım bir format yok önümde ve onun için diyorum ki üç juri üyesine “Sizlerin tutum ve davranışınız hiç ama hiç olmamış!”

İnsan hatalı ise ve çevreden ağır eleştiri alıyorsa - sadece benin tepki verdiğimi sanmasınlar, yanılırlar - hatadan dönmeleri ayıp değil.

Azıcık kulaklarındaki pamukları çıkarsınlar yeter de artar bile.

Sevgiler,

Sezai

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!