F1 ürünlerine 2 milyon Euro akacak helikopter 1.5 milyon Euro’ya uçacak

Güncelleme Tarihi:

F1 ürünlerine 2 milyon Euro akacak helikopter 1.5 milyon Euro’ya uçacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2008 00:00

Bu yılki Formula 1 yarışları boyunca İstanbul’un Avrupa yakasından Anadolu yakasına 250 dolayında heliktopter uçuşu gerçekleşecek ve toplam 1.5 milyon Euro harcanacak.

İstanbul Park’a uçacak helikopterlerin sefer fiyatı 1150 Euro’dan başlıyor. Formula 1 boyunca 2 milyon Euro’luk da lisanslı ürün satılması bekleniyor.

TÜRKİYE’de bu yıl dördüncü kez düzenlenen Formula 1 yarışında İstanbul’un bazı noktalarından yarış alanı arasında helikopterlerle ulaşım sağlanacak. Uzmanlara göre çeşitli kuruluşlar tarafından kiralanan helikopterlerin uçuş sayıları da geçtiğimiz yıla göre daha fazla olacak. Çırağan, Bostancı ve Ritz Carlton Oteli’nde hazırlanan ve heliport olarak adlandırılan noktalardan kalkacak helikopterlerin bu yıl 200’ün üzerinde uçuş yapması beklenirken, uçuşlar için yaklaşık 1.5 milyon Euro harcanacak. Helikopterler 1150 Euro’dan başlayan fiyatlarla özel misafirleri yarış alanına taşıyacak.

Takım pilotları helikopterde

Pistin havaalanına ve otellere uzak olması nedeniyle zengin F1 tutkunlarının yarış alanına helikopterle gitmeyi tercih ettiğini söyleyen Medair Satış Müdürü Emre Yıldız, şunları söyledi: "Yarış alanına sadece taraftarlar helikopterle gelmiyor. Takım pilotları da helikopterlerle yarış alanına taşınıyor. Bunun yanı sıra kendi helikopteriyle gelmek isteyenler de var. Dolayısıyla bu yıl toplamda 2 bin 500-3 bin kişi helikopter ulaşımını tercih etmiş olacak. Bu yıl rakamların yüksek olmasının bir önemli sebebi daha var. Artık yarış zamanı 4 gün boyunca helikopterler kullanılıyor. Pazartesi günü bile çalışacağız."

Yüzde 40 artış var

Formula 1’e yabancı izleyicilerden yoğun ilgi bekleniyor. Özellikle VIP konuklarda önemli bir artış olduğunu söyleyen yetkililer, helikopter trafiğinde ise yüzde 40 artış olacağını belirtiyor. Türkiye’deki F1 tutkunu patronların da özel helikopterleriyle yarış alanına gitmeleri bekleniyor.

Yat trafiğinde F1 canlılığı

F1 yarışlarına gelen yabancılar arasında deniz yolunu tercih edenler de dikkati çekiyor. Özellikle mega yatlarla Türkiye’ye gelen F1 tutkunlarının sayısı her geçen yıl artıyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre son günlerde Türkiye’ye gelen yatların önemli bölümünü F1 tutkunları oluşturuyor.

30 Euro veren yarışı tribünde cep televizyonundan da izleyecek

İSTANBUL Park’a gelenlerin yarışı daha rahat izlemesi için birçok imkan sunuluyor. Kangarootv tarafından geliştirilen, cep televizyonu sayesinde taraftarlar yarışın her anını izleyebiliyor. Taraftar ürünlerinin bulunduğu alanda kiralanabilen bu televizyon yarışı canlı olarak izleme olanağı sağlıyor. Günlük kiralama bedeli 30 Euro olan bu küçük televizyona rağbet büyük.

Taraftar ürünleri 30 YTL’den başlıyor

Formula 1 tutkunları yarışlarda lisanslı taraftar ürünlerine büyük ilgi gösteriyor. Geçtiğimiz yıllara göre yarış günün çok sıcak olmaması nedeniyle şapka ve tişört satışlarının düştüğünü söyleyen yetkililer, bu yıl taraftarların daha çok yağmurluk ve gömlek gibi takım ürünlerine ilgi gösterdiğini söylüyor. Lisanslı takım ürünlerinin fiyatları ise 30 YTL’den başlayıp 160 YTL’ye kadar çıkabiliyor.

İstanbul’a 22 bin kilo lastik taşındı

FORMULA 1 yarışı öncesi yapılan en büyük organizasyonlardan birisi de lojistik oluyor. Formula 1 yarışlarının lojistik partneri DHL Express, yarışın yapılacağı ülkeye şunları taşıyor:

Motor, lastik, yedek parça, Pit Stop ve TV ekipmanları.

F1 sezonunda yarış araçları için toplam 1 milyon litre özel yakıt.

Her bir yarış için 2 çeşit toplam 2 bin 200 adet lastik.

Taşınan lastiklerin toplam ağırlığı 22 bin kilogram.

Çok sayıda Paddock Club ekipmanları.

F1 araçlarının bir bölgeden diğerine geçişinde 100 bin kilometre yol kat ediliyor.

Formula 1 canlı yayınları için yarış alanına toplam 8.6 ton televizyon ekipmanı taşınıyor.

İstanbul Park’a giden otoyola ücret ödemek yok

BAKANLAR Kurulu’nun Formula 1 yarışları dolayısıyla 10-11 Mayıs’ta bazı otoyol gişelerinden geçişin ücretsiz olacağına ilişkin kararı dünden itibaren uygulandı. Formula 1 yarışları dolayısıyla İstanbul’un Samandıra, Kurtköy, Şekerpınar ve Çamlıca otoyol gişelerinden geçişlerde iki günlüğüne ücret kalktı. 10-11 Mayıs tarihlerinde 7.00-20.00 saatleri arasında İstanbul’un Samandıra, Kurtköy, Şekerpınar ve Çamlıca otoyol gişelerini kullananlar ücretsiz geçiş gerçekleşiyor.

F1’in ne zaman yapılsa getirisi büyük olur

TURİSTİK Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, mayıs ayındaki uluslararası kongreler ve Formula 1 Türkiye Grand Prix’si dolayısıyla, İstanbul’daki otellerin çoğunun neredeyse dolu olduğunu belirterek, "Durum çok iyi, herkes çok memnun" dedi. Bayındır, Formula 1’in, hangi tarihte yapılırsa yapılsın İstanbul’a getirisinin çok büyük olduğunu vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!