Evde “biz bize” rehberi

Güncelleme Tarihi:

Evde “biz bize” rehberi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2009 00:00

Yılbaşı yaklaşıyor, kutlama hazırlıkları ufak ufak başladı. Herkes kendi bütçesine göre plan yapıyor. “En iyisi evimizde oturalım, dostlarımızı, arkadaşlarımızı çağıralım. Biz bize eğlenelim” diyenlerdenseniz “Home Party” (ev partisi) yapmak için hemen kolları sıvayın. Çünkü organizasyon için zaman kısalıyor. Zaman kısalınca da seçenekler azalıyor.

“Yılbaşı gecesi dünya kadar para verip bir yerlere gidiyorsun, ama beklentiyi büyük tuttuğundan mıdır, yoksa kalabalıktan mıdır nedir, çıktığına pişman olup dönüyorsun...”
1 Ocak sabahı arkadaşlarını arayıp bu ve benzeri cümleleri kuran o kadar çoktur ki... Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer misali, yılbaşı eğlencesi için ev partilerini seçenlerin sayısında da her geçen yıl artış oluyor. Mönüyü kalem kalem kendiniz seçebilirsiniz, güvendiğiniz bir ortamda rahat rahat içebilirsiniz, sürprizlere açık bir gecede dilediğiniz gibi eğlenebilirsiniz...

EVİM DE, BÜTÇEM DE DAR BAHANESİ YOK

Ev partisi verecekseniz, “Evimiz küçük, birçok arkadaşımızı ağırlayamayız, ertesi sabah da o kadar bulaşığı yıkayamam. Müzikle de fazla ilgim yok” gibi bahanelerin ardına sığınmak yok. Çünkü eğlenceli bir parti düzenlemenin ucu açık. Çok az bir bütçe ile de derli toplu bir gece düzenleyip çılgınlar gibi eğlenebilirsiniz. Tabii en lüksünü de tercih edebilirsiniz. Zaten parti dediğimiz nedir ki? Dostlar bir arada, yemek, sohbet, müzik, içki ve dans demek değil mi?

İLK ADIM KONUKLARI BELİRLEYİN

31 Ocak gecesi vereceğiniz ev partisinin ilk adımı tabii ki davetli listesi. Hem iyi dostlarınızı hem de çok samimi olmadıklarınızı listenize alın. Çünkü eğlence ortamı, içki, müzik derken zaten kaynaşma olacaktır. Partinize çağırmayı düşündüklerinize hemen davetinizi yapın. İnternet kullanıyorsanız e-posta ortamında davetiye yollamak işin en çağdaş yöntemlerinden birisi. Dilerseniz www.davetiye.com adlı siteye girip ev partinize şık bir davetiye hazırlayarak da dostlarınıza gönderebilirsiniz. Bunu hemen halledin ki, partinize kaç kişinin katılacağını bir an önce belirleyin. Davetlilerin yiyecek veya içecek getirip getirmeyecekleri de size kalmış.

KONUKLARDAN YARDIM ALIN

Yılbaşı davetinizde her şeyi tek başınıza yapmak yerine işleri ve harcamayı konuklarınızla paylaşın. Kimileri içkileri, yemekleri, çerezleri getirsin, kimleri müzikle ilgilensin, kimileri de bulaşık ve ortalığı toplama görevini üstlensin. Böylelikle partiniz çok katılımlı olduğu için size de maddi manevi külfet getirmez. Bütçeler sarsılmaz siz de evinizi açarak “mekân” sağlamış olursunuz.

MASADA 12 AÇIK BÜFEDE 20

Bu arada ertesi gün tabak ve bardak yıkamak istemiyorsanız kâğıt tabak ve plastik bardaklar imdadınıza yetişir. Alın, kullanın, atın. Açık büfe bir parti veriyorsanız 15-20 kişiyi geçmeyin. Açık büfe parti yeterince oturma kapasiteniz yoksa avantajlıdır. Aynı zamanda daha rahat ve sosyal bir hava içinde geçer. Ama yılbaşı partisi yemeği özel olsun, rahat rahat hindimizi yiyelim derseniz, masa başında yemekli bir parti için 12 kişiyi geçmemeye çalışın.

ÇAM VE SÜSLER ÇOK ÖNEMLİ

Partinin olmazsa olmazlarından birisi de dekorasyondur. Yılbaşı dekorasyonunun temel malzemesi de tabii ki yılbaşı çamıdır. Çamları hipermarketlerden, alışveriş merkezlerinde, hatta partipaketi.com gibi bazı internet sitelerinden temin edebilirsiniz. Eğer vaktiniz varsa Tahtakale bu işin merkezi. Binlerce çeşit ürünü, en ucuzundan en pahalısına kadar burada bulabilirsiniz. Size sadece bunları alıp kurmak ve asmak kalıyor. Yılbaşı gecesi partilerinde kotyon olarak bilinen şapka, gözlük maske ve fırfır düdüklerden de almayı unutmayın.

MÜZİK NOSTALJİDEN BAŞLAYIP HIZLANSIN

Müzik konusunu DJ Hüseyin Karadayı’ya sorduk: “Önceden hazırlık yapmalısınız. Herkesin evinde iyi müzik setleri olması beklenemez. Laptop ya da iPod bu iş için bize yeter de artar bile. Sonra çalacağınız parçaları belirleyip bunlardan bir CD yapabilir veya mp3 çalarınıza bunları yükleyebilirsiniz. Play-list öncelikle nostaljik şarkılarla başlamalı. Geçmiş yıllardan günümüze gelene kadar saat 00.00’ı bulmalı. Yerli ve yabancı şarkılar arasında bir denge olmalı. Gece yarısından sonra yeni yıl ile birlikte müzik hızlanmalı, dans müzikleri başlamalı. Kıpır kıpır, cıvıl cıvıl şarkılar ile yüksek tempo ile sabaha kadar kimse yerinde oturmamalı.”

HİNDİSİZ SOFRA OLMAZ

Ödüllü yemek yazarı Sahrap Soysal’a, “Yılbaşı hindisini nasıl pişirelim” diye sorduk. Bize 12 kişilik, nar şuruplu bir hindi tarifi yaptı.
Malzemeler: 1 tane temizlenmiş bütün hindi. 5 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı bal, 1 yemek kaşığı tatlı hardal, 2 yemek kaşığı toz şeker, 2 çay kaşığı tuz, karabiber, yarım su bardağı soya sosu, 2 orta boy kuru soğan, 2 orta boy patates.
Nar şurubu için: 1 su bardağı nar şurubu, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı un, 3 su bardağı su (pişen hindi suyuyla karıştırılacak), 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Yapılışı: Hindiyi akan suyun altında iyice yıkayıp süzün. Her tarafını kâğıt havluyla iyice kurulayın. Marinat sosu için zeytinyağı, bal, tuz, karabiber ve tozşekeri derin bir kâseye koyun. Hardal, soya sosu aktarın. Çatalla iyice karıştırdıktan sonra hindinin her tarafına sürün. Hindiyi bu şekilde en az 1 gece buzdolabında bekletip, ertesi gün pişirin. Soyulmuş patateslerin ve kuru soğanların her birini dörde bölüp hindinin içine yerleştirin.
Pişirmesi: Hindiyi büyük bir fırın poşetinin için yerleştirip 175 dereceye ayarlı fırında en az 2-2,5 saat pişirin. Bunun için önce büyük fırın poşetinin içine 6 çay kaşığı un koyun. Unun her tarafına bulaşmasını sağlayın. Sonra poşetin içine soslu hindiyi yerleştirip, kalan sosu da poşetin içine aktarın. Çatalla 2-3 yerinden delip buharın çıkmasını sağlayın. 10 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırının orta rafına tepsiyi yerleştirin. En sonunda nar şurubu için, küçük bir tencerede yağı eritip unu ekleyin. Un iyice sararıncaya kadar, 23 dakika kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Üzerine azar, azar, pişen hindi suyuyla tamamladığınız 3 bardak suyu ekleyin. Nar suyunu da hemen ilave edip sosu sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Tuz ve karabiberi ekleyip 1-2 dakika daha kaynattığınız sosu ocaktan alın. Sosu pişen hindinin üzerine gezdirip varsa nar taneleri ve kestanelerle ya da pilavla hindiyi süsleyip servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!