Estetikten üç hafta önce sigarayı bırakın

Güncelleme Tarihi:

Estetikten üç hafta önce sigarayı bırakın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2006 00:00

Estetik operasyon öncesi hastalara sigara yasağı getiren Prof. Dr. Okan Balcıoğlu, bu yasağın delinmesi halinde ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkacağını açıkladı.

Medicana Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Klinik Direktörü Prof. Dr. Okan Balcıoğlu, sigara içen kişilere ameliyattan 3 hafta önce yasak getirdiklerini söyledi. Estetik ameliyat yaptıranların yasağı delmeleri halinde yaralarının zor iyileştiğini belirten Prof. Balcıoğlu, "Sigara dokuların iyileşmesini zorlaştırıyor. Yaralar geç iyileştiğinden estetik ameliyat hayal kırıklığıyla sonuçlanıyor" dedi.

Ameliyattan 3 hafta önce sigarayı bırakması gereken bağımlıların ameliyattan bir gün öncesine kadar sigara içmeyi sürdürdüklerini anlatan Prof. Balcıoğlu, "Bu kişiler ameliyattan sonra yara iyileşmesi geciktiğinden acı çekiyor, ameliyattan önce geç uyuyor ve sonrasında geç uyanıyor" diye konuştu.

Hastaların 3 hafta kuralına uymadıkları takdirde birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını da ifade eden Prof. Balcıoğlu, "Sigara yüzünden, vücutta anestezi ilaçlarını beyne götürecek proteinler azalıp, zararlı proteinler artıyor. Hastaların uyuması geciktiğinden daha yüksek doz ilaç vermek zorunda kalıyoruz" dedi.

YARALAR GEÇ KAPANIYOR

Ameliyattan sonra anestezik ilaçların etkilerinin ortadan kaldırılmasında da sıkıntı yaşandığına değinen Prof. Balcıoğlu şunları söyledi: "Uyanma süresi kişinin kronik hastalıklarına, kullanılan alkol ve sigara miktarına göre değişiyor. Kanda hemoglobin azalması dokulara az oksijen gitmesine neden oluyor. Bu da yara iyileşmesini geciktiriyor."

Prof. Balcıoğlu, sigara içenlerin akciğerlerinde küçük tıkaçlar oluştuğunu ve buralara oksijenin ulaşamadığına da değindi: "Ameliyattan sonra bu küçük tıkaçları açtığımızdan sigara içenler çok öksürüp balgam çıkarıyor. Bu nedenle de ameliyat yerinde her öksürük ve ıkınmada ağrılar artıyor. Ağrı çekmemek için balgam çıkarmayan hastalarda ise zatürre oluşuyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!