Erivan’da Türkiye kültürü haftası

Güncelleme Tarihi:

Erivan’da Türkiye kültürü haftası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2011 23:23

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da geçtiğimiz hafta tam anlamıyla bir Türkiye kültürü haftası yaşandı. Önce Atilla Durak’ın yedi yılda çektiği fotoğraflardan oluşan ve bir anlamda Türkiye’nin ruhunu yansıtan Ebru sergisi açıldı. Arkasından Fethiye Çetin’le Ayşe Gül Altınay’ın yazdığı ‘Torunlar’ kitabının Ermeniceye çevrilmesi dolayısıyla bir kokteyl düzenlendi. Yine aynı gün ünlü Ermeni fotoğrafçı Max Sivaslıyan’ın Anadolu fotoğrafları da sergilendi.

Haberin Devamı

Ermenistan’ın başkenti Erivan, herhalde tarihinde ilk kez, kültürel anlamda Türkiye ile bu kadar içli dışlı bir hafta geçirdi. Önce, Atilla Durak’ın fotoğraflarından oluşan ve Türkiye’nin pek çok kenti yanında belli başlı Avrupa şehirlerini de ziyaret eden ‘Ebru’ sergisi açıldı. Serginin açılışı, bütün Ermenistan medyasının ve entelektüel çevrelerinin ilgi odağıydı. Durak’ın Anadolu’nun muhtelif yörelerinden çektiği 36 farklı dil konuşan 44 etnik gruba mensup insanlarla ilgili fotoğrafları, ‘Ebru’ kavramının ta kendisiydi aslında. Açık Toplum Vakfı tarafından desteklenen proje, Türkiye’nin zenginliğini, çeşitliliğini ve renkliliğini yansıtmayı amaçlıyordu zaten.
Keşke Hrant görseydİ
Sergi açılışının ardından düzenlenen panelde ise son derece ilgi çekici tartışmalar yapıldı. Fethiye Çetin, Ayşe Gül Altınay, Atilla Durak, Takuhi Tovmasyan’ın konuşmacı olarak katıldığı paneli, Ermenistan sivil toplum kuruluşu Civilitas’tan Salpi Gazaryan yönetti. Salpi Gazaryan’ın, ‘Böyle bir sergi Ermenistan’da on yıl önce açılamazdı’ sözleri, durumu özetliyordu zaten. Ermenistanlı dinleyicilerin de katılımıyla zaman zaman hararetlenen tartışmaları ise Ayşe Gül Altınay’ın sözleri netleştiriyordu: “Keşke Hrant Dink sağ olsaydı da bunları görebilseydi...”
Yenİ akrabalar
Fethiye Çetin’le Ayşe Gül Altınay’ın yazdığı ‘Torunlar’ kitabının Ermenice’ye çevrilmesi dolayısıyla düzenlenen kokteyl ise son çekingenliklerin de bir kenara bırakıldığı sıcak kucaklaşmalara sahne oldu. Televizyon programları ve gazete haberleri dolayısıyla birdenbire Erivan’ın en popüler isimlerinden birisi haline gelen Fethiye Çetin, yeni akrabalarıyla tanıştı. Aynı gün açılan ve Ermenistan’ın ünlü fotoğrafçılarından Max Sivaslıyan imzasını taşıyan ‘Orada Yaşadık’ isimli  Anadolu fotoğrafları sergisi ise bir başka ilgi odağıydı. Doğal olarak bütün bu günlerin bir de geceleri vardı. Kimi zaman hüznün ama genellikle coşkunun egemen olduğu Erivan geceleri ise ayrı bir yazının konusu olsa gerek...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!