Emziren anneler nasıl beslenmeli

Güncelleme Tarihi:

Emziren anneler nasıl beslenmeli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2009 09:52

Hepimiz fena halde domuz gribi telaşına kapıldık, onunla yatıyor onunla kalkıyoruz.

Haberin Devamı

Ben de farkına varmadan aynı turnikeye girmiş olmalıyım ki “genç bir anne” e-posta ile uyarmak ihtiyacı duydu: Bu genç anne özellikle emziren annelerin hem emzirmeye devam etmek ve bol süt üretmek hem de hamilelik kilolarına çözüm üretmek için nasıl bir beslenme planı uygulamaları gerektiğini öğrenmek istiyor. İşte yanıtı...

Her anne hamilelik sonrasında birkaç kilo fazlalık kalır ama bazılarında bu fazlalık 10-15 kiloyu bile bulabiliyor. Bu kilolardan kurtulmakta geç kalmamak gerekiyor ama doğumdan hemen sonraki ilk ay içinde diyete başlamamak gerekiyor.

Ayrıca şu temel kuralı da bir kenara not etmenizde fayda var: Emziren bir anne günde en az 2000 kalori kazanmak zorunda. Bu kalorilerin en az %30unu proteinlerden almalı. Ayrıca her gün 2-2,5 litre sıvı tüketmeyi ihmal etmemeli.

Haberin Devamı

NE YEMELİ-İÇMELİ

Emziren annelerin özellikle hayvansal proteinden zengin bir beslenme planı uygulamaları şart. Yağsız kırmızı et asla unutulmamalı. Balık en az haftada 2-3 gün mutlaka yenmeli. Özellikle omega-3ten zengin balıklar seçmeli ki sütle bebeğe daha fazla omega-3 kazandırabilsinler. Bebeklerinin beyin gelişimine yardımcı olsunlar.

Bitkisel proteinleri de ihmal etmemelerinde fayda var. Ben özellikle kuru fasulye nohut mercimek taraftarıyım. Fasulyenin kırmızı siyah olanı antioksidandan daha zengindir. Sebze ve meyveyi bol bol yemek lazım ama çok tatlı meyvelerden uzak durmak doğru olur.

“Süt yapar” diye unlu şekerli yağlı gıdaları süt yapar diye fazla yemenin bir anlamı yok. “Süt yapar” diyerek “armut” öneren çakma bitkisel tıp uzmanlarının kulakları çınlayacak belki ama özellikle sütü arttırdığı zannedilen besinlerin çoğunun süt üretimine herhangi bir özel faydası söz konusu değil. Emziren annelerin alkol almamasında aşırı kahve içmemesinde de fayda var. Ben çok fazla bitkisel çay tüketmelerine de taraftar değilim.

BOL BOL YÜRÜYÜN

Kilo sorununun çözümünde gereksiz kalori bombalarından uzak durmaları ve daha çok egzersize ağırlık vermeleri düşüncesindeyim. Haftada 4-5 gün 45 dakikalık sıkı bir yürüyüş yapmak şekeri unu nişastayı sınırlamak kilo kontrolüne beklediğinizden çok daha fazla destek sağlayacaktır.

Özel bir diyet planı gerekiyor mu sorununa gelince: Hayır. Süt veren bir annenin yeterli ve dengeli beslenmesi aktif bir hayat sürmesi yeteri kadar süt üretmesini kolaylaştırdığı gibi fazla kilolardan kurtulmasını da kolaylaştırıyor.

Haberin Devamı

DİYET TÜYOLARI
BUNLAR ÇOK ÖNEMLİ!

· Tuz kullanımını azaltın. Günde 2-3 gramı geçmeyecek miktarda tuz tüketmeye gayret edin.
· Yemeklerinizde potasyumdan zengin, maydanoz, nane, kekik, dereotu, soğan, limon suyu gibi tat vericileri kullanmaya özen gösterin.
· Kansere karşı da koruyucu etkisi olan sarımsak, sofranızda mutlaka yer alsın.
· Bitkisel sıvı yağları tercih edin.
· Yeşillikleri unutmayın! Tere, roka, yeşil soğan, maydanoz tüketin.
· Peynirinizi tuzsuz almaya dikkat edin veya su içerisinde bekletin.
· Zeytin tüketiminizi günde en fazla 4-5 adet olacak şekilde sınırlayın.
· Günde 3-5 porsiyon sebze, meyve tüketin.
· Tuz içeriği yüksek olan turşu, salamura ve ev salçası tüketiminizi azaltın.
· Alkol hiç kullanmayın, mutlaka alkol kullanılacaksa 1 kadeh içki ile sınırlandırın. (1 kadeh şarap)
· Yüksek oranda doymuş yağ içeren tereyağı, margarin, kuyruk yağı ve iç yağı kullanmayın.
· Alışveriş çok önemli!

Haberin Devamı

Alışverişe gittiğinizde dikkatli olun. Sizin için yanlış olan bir yiyeceği almazsanız, yemezsiniz de. Sepetinize bir şey koymadan önce düşünün: Niye bunu yiyorsunuz? Bu ürün sizin genç ve sağlıklı kalmanızda yardımcı mı? Etiket okuyucusu olun. Benzer ürünlerin farklı içerikleri ve daha yararlı, daha az zararlı olanlarını bulabilirsiniz

Yağ aldırma seansları kilo ile mücadelede faydasızdır

Eğer kilo probleminizi çözmek istiyorsanız bunun yolu bellidir: Kilo sorununa yol açabilecek bir sağlık sorununuzun olup olmadığını araştırmak, varsa tedavi olmak, kilo problemine yol açan herhangi bir ilaç kullanıp kullanmadığınızı gözden geçirmek, eğer mümkünse doktorunuzun fikrini alarak- bu ilacı bir başkasıyla değiştirmeye çalışmak, mevcut fazlalıklarınızdan kurtulmak için de daha az yiyip daha çok hareket etmek ve bunları bir yaşam biçimi haline getirmek.
Eğer amacınız vücudunuzun belli bölgelerinde biriken ve sizin canınızı sıkan yağ fazlalıklarını aldırmaksa estetik bir operasyon yaptırmayı düşünebilirsiniz ama kilo sorununu çözmek için yağ aldırmak asla doğru bir yaklaşım değildir. Özellikle obezite sorununda bu tür cerrahi girişimler son derece yanlış yaklaşımlar haline gelebiliyor. Bu nedenle eğer kilo sorununu çözmek istiyorsanız işe doğru noktadan başlamanız öneriliyor.

Haberin Devamı

Gebelikte vajenden kan gelmesi

Gebelik sırasında vajinal kanama bazen zararsızdır, ancak miktarı ve neden olduğu çok önemlidir. Gebelik sırasında az ya da çok her türlü kanamada doktora haber vermek gerekir. Jinekolojik muayeneden sonra zararsız bir kanama olabilir, döllenmeden 10-14 gün sonra az miktarda bir yerleşme kanaması olabilir. Cinsel ilişki sonrası bazen kanama olabilir ve genellikle zararsızdır, yine de doktorun uyarılması gerekir. Doğuma yakın dönemde nişan dediğimiz kanlı akıntı da zararsız bir kanamadır. Bunların dışında her türlü kanama anormal sayılmalıdır. ılk 3 ay içinde düşük tehlikesi, dış gebelik, mol gebeliği, bazı rahim ağzı iltihapları ve rahim ağzı kanser-kanser öncesi durumları kanama yapabilir. ıkinci ve üçüncü ay içinde düşük, plasenta’nın önde gelmesi veya erken ayrılması, rahim ağzı yetmezliği, erken doğum tehdidi, rahim veya rahim ağzı enfeksiyon ve tümörleri, nadiren de rahim yırtılması kanamaya sebep olabilir.
DR. ERHAN CANKAT

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!