Zeytinliklere hem havadan dronla hem yerden sayım yapılıyor: Zeytin ağaçları tek tek kayda geçti

Güncelleme Tarihi:

Zeytinliklere hem havadan dronla hem yerden sayım yapılıyor: Zeytin ağaçları tek tek kayda geçti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2024 07:00

Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü uhdesinde 1750 parselde bulunan yaklaşık 180 bin adet zeytin ağacı, dron ve yerden sayım sonrasında koruma altına alındı. Her zeytin ağacının coğrafi koordinatları belirleniyor ve veri tabanında saklanıyor.

Haberin Devamı

Vakıflar Genel Müdürlüğü, zeytinliklerin dronlar aracılığıyla havadan ve yerden ölçüm tekniklerini kullanarak sayımını yapmaya başladı. Bu çerçevede Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü uhdesinde 1750 ayrı parselde bulunan, yaklaşık 180 bin adet zeytin ağacı koruma altına alındı.

Genel Müdürlük’ten alınan bilgiye göre; ağaçların sayısı ve parsel sınırları içerisindeki coğrafi konumlarının belirlenmesi için son teknoloji Fotogrametrik görüntüleme ve LIDAR tarama sistemlerine sahip drone’lar ile havadan takipleri sağlanıyor. Aynı zamanda GNSS ve GPS teknolojisi ile ise yersel ölçüm teknikleri kullanılıyor. Yersel ölçümün zor ve ağaç yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde ise Lidar teknolojisi ile üç boyutlu nokta bulutu verisi üretilerek, bu bölgelerde bulunan zeytin ağaçlarının tespiti daha hızlı ve doğru bir şekilde yapılıyor.

Haberin Devamı

HER AĞACA KOORDİNAT

Çalışma neticesinde zeytin ağacı sayıları güncellenerek, her zeytin ağacının coğrafi koordinatları belirlenecek ve veri tabanında saklanacak. Eldeki veriler ışığında ise periyodik saha kontrolleri yapılmaya devam edilecek. Yeni zeytinliklerin satın alınmasıyla zeytinlik sayılarını da artırdıklarını belirten Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu şunları kaydetti:

Zeytinliklere hem havadan dronla hem yerden sayım yapılıyor: Zeytin ağaçları tek tek kayda geçti

“Mevcut zeytinlik alanların sayımı yapıldı. Son sistem teknolojiler ile zeytin ağaçlarının durum tespitleri tamamlandı. Genel Müdürlüğümüzce atalarımızdan bizlere miras kalan zeytin ağaçlarımızın yaşatılmasına yönelik çalışıyoruz. Bunun yanısıra bünyemize yeni zeytinlik alanlarını da katıyoruz. Son olarak alımını tamamladığımız Balıkesir Havran ilçesinde 55 bin dönümlük arazi üzerinde bulunan 434 zeytin 137 incir ağacı ile zeytinliklerimizin sayısını artırdık. Her dinin kutsal meyvesi sayılan zeytin kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’de altı ayette ve çok sayıda hadiste geçiyor. İnsanlık için şifa deposu olan zeytin meyvesini yaşatmak, insanlığımıza hizmette en önem verdiğimiz alan. Genel Müdürlüğümüzce zeytinlikler ile incir ağaçlarını koruma ve üzerine düşen sorumlulukları özenle yerine getirmekle birlikte; zeytinlik ve incir ağacı sahalarını da genişletmeye devam edeceğiz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!