Yürüdükçe elektrik üretecek teknoloji

Güncelleme Tarihi:

Yürüdükçe elektrik üretecek teknoloji
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2022 07:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ilgili kuruluşlarından Türkiye Elektromekanik Sanayi’nin (TEMSAN) geliştirdiği ürünlerden biri olan BASTEM yürüdükçe elektrik üretiyor.

Haberin Devamı

Şu anda prototipi üretilen cihazda hedef liseler, üniversiteler ve yaya geçitleri. Bu cihazla mekanik sıkışmayı gerilime dönüştüren diskler yardımıyla çok küçük miktarlarda da olsa elektrik üretilebiliyor. Kaldırıma ya da parka yerleştirilmesinin ardından insanlar yürüdükçe elektrik üretilebiliyor. Cihazla adım başına 0.03 W enerji üretiliyor.

RÖMORK ÜZERİNDE

Son yıllarda Ar-Ge faaliyetlerine yoğunlaşan TEMSAN’da bir grup gazeteciye çalışmalarla ilgili bilgi verildi. TEMSAN tarafından geliştirilen ürünlerden biri olan MOBİTEM’le tarımsal arazilerin sulanabilmesi için gerekli enerjinin güneşten karşılanması hedefleniyor. Bir römorkun üzerinde yer alan yerli güneş panelleriyle üretilen elektrik, tarımsal sulama faaliyetlerinde kullanılabiliyor. Tarımsal sulama dışında elektrikle çalışan cihazlarda da kullanımı söz konusu. Gündüz üretilen elektrik eğer tüketilmezse içinde bulunan aküler sayesinde depolanabiliyor ve gece de kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

MOBİTEM araçların arkasında taşınabiliyor. İlk prototipi saatte 2.1 kilovatsaat elektrik üretebiliyor.Çiftçilere yönelik olarak geliştirilen BİOTEM’le organik atıklar biyogaza dönüştürülebiliyor. Cihaz, yaklaşık 3 büyükbaş hayvanın atığıyla 1 ayda 12 kilogramlık bir mutfak tüpüne eşdeğer üretim sağlıyor. Ürün şu anda Türkiye’de 10 ilde kullanılıyor.

Yürüdükçe elektrik üretecek teknoloji

SERİ ÜRETİM YAKINDA

TEMSAN’ın çalışmaları ile ilgili değerlendirme yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerjide yapılan her verimlilik hareketinin kıymetli olduğunu belirterek, “Bizim gibi enerjide dışa bağımlı ülkelerde TEMSAN’ın hayata geçirdiği gibi verimlilik ve yenilenebilir çözümler çok önemli. Bu alana yapılan her yatırım Türkiye’nin geleceğine yapılmış oluyor. TEMSAN’ın gelecekte gurur duyacağımız bir çok işe daha imza atacağına inancımız tam. Buradaki genç mühendislerimizin heyecanı bizleri de heyecanlandırıyor” dedi. Dönmez, prototipi geliştirilen cihazların yakın zamanda seri üretime geçmesi yönünde hazırlıklarının da tamamlandığını söyledi.

 

BAKMADAN GEÇME!