‘Yerli oto’ya TOBB talip

Güncelleme Tarihi:

‘Yerli oto’ya TOBB talip
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2017 21:53

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOBB Genel Kurulu’nda “Size bir teklifim var, her yerde yapıyorum çünkü doğrusu hasretim. Gelen yerli otomobilimizi TOBB camiası içinden çıkaralım” dedi, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, delegelerin alkışları arasında “Siz yanımızda olun, biz bunu yaparız” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 73. Genel Kurulu’nun ikinci gününe “yerli otomobil sözü” damgasını vurdu. Geçen hafta Yüksek İstişare Kurulu toplantısında TÜSİAD üyelerine daha önce “Yerli otomobil yapın” çağrısını hatırlatan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TOBB Genel Kurulu’nda da aynı konuyu gündeme taşıdı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, çağrıya, delegelerin alkışları arasında olumlu yanıt verdi.

Erdoğan, TOBB’daki konuşmasının bir bölümünü yerli otomobile ayırdı ve “Bugün TOBB’un bu genel kurulunda bir teklifim var. Bunu her yerde yapıyorum. Çünkü buna doğrusu hasretim. Diyorum ki, gelin şu yüzde 100 yerli üretim olan otomobilimizi, TOBB camiası içerisinden çıkartalım” dedi. Söz alan Hisarcıklıoğlu, “Siz bunu istedikten sonra Türk iş dünyası bunu çok rahatlıkla yapar. Biz hazırız, siz yeter ki bizim yanımızda olun. Biz bunu yaparız” diye konuştu. Erdoğan, Hisarcıklıoğlu’na “Şu anda ekranları başında, bizi tüm Türkiye izliyor. Biz her daim böyle bir konuda yanınızdayız, sizle beraber olacağız” yanıtını verirken, Hisarcıklıoğlu da “Nasıl beş ayda 1 milyon 100 bin işçi istihdamı yaptıysak onu da yaparız Sayın Cumhurbaşkanım” dedi.
15 senedir yerli otomobil teklifi yaptığını anımsatan Erdoğan, “Ne yapıyor? Montaj, montaj... Montajcılık bu millete yakışmıyor. Bir parçası şuradan, bir parçası buradan gelsin, öbürü oradan, öbürü burdan. Onları monte et, ondan sonra da piyasada dolaştır. Artık bu millet, kendisi bunu üretebilecek beyne de sahip, ürüne de sahip. Bunu yapabilir miyiz? Yaparız. Niye yapmıyoruz? Çünkü öbüründen daha fazla kazanıyor. Ama şimdi ben inanıyorum ki artık sözü burada aldık. İnşallah TOBB çatısı altında bu işi başaracağız. Biz de üzerimize düşeni yapacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

BÜROKRATİK OLİGARŞİ

İş dünyasının bürokrasiyle ilgili şikayetlerine de yanıt veren Erdoğan, “Bürokratik oligarşi, 14-15 yıldır kavgasını, savaşını verdiğim en önemli konu. Mevzuat veya bürokrasi engeli varsa bunu kaldırmak için birlikte çalıştık” dedi. Erdoğan, “Bir yerde bir şey tıkanıyor mu, aynı anda sizler de sıkıştıracaksınız ki, bürokrasiyi ona göre hep birlikte yıkalım. Beraber yıkacağız. Çünkü birçok şeyler vardır ki bunu bakan da bilmeyebilir, başbakan da cumhurbaşkanı da. Ama sizler iletişimi bizlerle kararlı bir şekilde sürdürürseniz buradaki oligarşik yapıyı ciddi manada çökertiriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

BAKANLARDAN YOL HARİTASI

Yeni dönemde tüm bakanlardan “6 aylık yol haritaları” hazırlamalarını isteyeceklerini ifade eden Erdoğan, “6 aylık yol haritasıyla birlikte biz 2019’un hazırlıklarını yoğun bir şekilde yürüteceğiz. Çünkü 2023 Türkiye’nin adeta bir dönüm noktası olacak. 100. yıl Türkiye’de sıçramanın ispat edildiği bir dönüm noktası olacaktır” dedi. Erdoğan, işadamlarına da, “Gelin şimdi hep birlikte 2023’ün, 2035’in Türkiye’sini inşa ederek bize hala ‘hasta adam’ nazarıyla bakanlara, bu şekilde muamele etmeye çalışanlara derslerini verelim” diye seslendi.

Türkiye’nin net ticaret ve cari fazla veren bir ülke olmadan hedeflerine ulaşamayacağını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Bunun için 2035 yılında üretim gücümüzü küresel değer zincirinin üst seviyelerine çıkartmak mecburiyetindeyiz. Endüstri 4.0 yapısına geçerken, insanlarımızı yeni ihtiyaçları uygun alanlarda hizmet vermek üzere hazırlamalıyız. Bu da geleceğin istihdam alanları için şimdiden hazırlık yapmamızı gerektiriyor. Kadınlarımızın halen yüzde 33 düzeyine yaklaşan iş gücüne katılma oranlarını yüzde 50’ye, işgücüne katılım oranını ise yüzde 59’un üzerine yükselterek sosyal politikalarımızı da destekleyeceğiz.”

Haberin Devamı

FAİZ SÖMÜRÜ ARACIDIR

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, faiz konusuna da dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Her yerde yüksek faizden şikayet var mı, var. Bunu dillendiren bir başbakan, bir cumhurbaşkanı olarak hep gündemimde tuttum, hâlâ da gündemimde. Gündemimde olmaya da devam edecek. Çünkü faizi, hep söylüyorum, çok açık söylüyorum, yüksek faizi ben bir sömürü aracı olarak görüyorum. Burada kar amaçlı bir faiz mantığı yok, sömürü aracı olarak bir faiz mantığı var. ‘Ben kredi faizini uygun şartlarda vereyim de ülkem de kazansın ben de kazanayım’ anlayışı yok. Hatta bakıyorsunuz o karınca yazısıyla sözleşmeler var ya... Tabii o krediye mahkûm olan girişimci ne yapıyor, altına imza atıyor. Geri çağırma olduğu zaman eli mahkûm, elinde ne var ne yok onu da vermek durumunda kalıyor. Bu adil bir anlayış değil çözülmesi şart. Takdir edersiniz ki her şey tabii bir anda olmuyor ama çözeceğiz.”

Haberin Devamı

‘Yerli oto’ya TOBB talip

MALİYE’DEN MİLYARLARCA ALACAĞIMIZ VAR

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, genel kurul konuşmasında iş dünyasının taleplerini sıraladı. Hisarcıklıoğlu’nun gündeme getirdiği taleplerin başında da istihdam seferberliği kapsamında 2017 için getirilen teşviklerin 2018 yılı için de devam etmesi geldi. Hisarcıklıoğlu, yeşil pasaport düzenlemesinin de reel sektörün asli temsilcilerini kapsamadığını belirterek; bu konunun da yeniden ele alınmasını istedi.
İş mahkemelerinde görülen davalarda yüzde 99 oranda işverenlerin haksız çıktığını, bu alanda düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, KDV’de sıkıntı olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Özel sektör olarak Maliye’den yüz milyarlarca alacağımız var. Malımızı vadeli satıyoruz ama parasını almadığımız malın KDV’sini peşinen ödüyoruz. Biriken ve alamadığımız KDV yüzünden, kredi kullanmaya mecbur kalıp, banka kapılarında bekliyoruz. Yine eski dönemlerden miras kalan bir yükümüz var: Peşin vergi” dedi.

Haberin Devamı

SIÇRAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Dünyada mazisi 10 yılı bulmayan genç şirketlerin 100 yıllık dünya markalarının iş modellerini yıktığını belirten Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:
“Uber ve Tesla otomotiv endüstrisini, Airbnb konaklama sektörünü, Alibaba ve Amazon ticareti, Facebook ve Twitter yazılı ve görsel medyayı dönüştürdü. Dönüşüm yeni başladı. Bunun için biyoteknoloji, nano-teknoloji, bilgi-iletişim gibi dördüncü sanayi devrimi araçlarını geliştirmek gerekecek. Dördüncü sanayi devrimi, Türkiye’nin zenginleşmesi için bir fırsat...Kişi başı geliri 3 bin dolardan 12 bin dolara çıkarken yaptıklarımızı yaparak, 25 bin dolara sıçrayabilmek mümkün değil. Aynı malları aynı firmalarla, aynı pazarlara satarak ihracatta bir üst lige çıkmak mümkün değil. Artık yarına odaklanmalı, geleceğe birlikte yürümeliyiz. Reform ateşini yeniden canlandırmalı, hep birlikte çalışarak yeni büyüme hikayemizi, tüm dünyaya göstermeliyiz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!