‘Yenilenebilir kaynakların payı yüzde 50’ye yükselecek’

Güncelleme Tarihi:

‘Yenilenebilir kaynakların payı yüzde 50’ye yükselecek’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2023 07:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimi içindeki payını artırmaya devam edeceklerini belirterek, “Yenilenebilir kaynakların üretimdeki payını yüzde 50’ye yükselteceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Bayraktar 12. Kalkınma Planı’na yönelik bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, “Bu plan döneminde enerji politikamızın en büyük önceliği arz güvenliğinden taviz vermeden enerji dönüşümü için gerekli adımları atmak olacaktır” diye konuştu. Bayraktar, 12. Kalkınma Planı’nın 2024-2028 yıllarını kapsadığını hatırlatarak, “2028’de birincil enerji talebimizin yüzde 15 artarak 190 milyon ton eşdeğer petrol seviyesine çıkacağını tahmin ediyoruz. Temel prensibimiz; kesintisiz, kaliteli ve ucuz enerji tedariki olacak” dedi.

KURULU GÜÇ 136 BİN MEGAVATA ÇIKACAK

Önümüzdeki 5 yıl içinde elektrikte kurulu gücü yüzde 27 artışla 136 bin megavata çıkaracaklarını söyleyen Bayraktar şöyle devam etti: “Bunu yerli kaynakların üretimdeki payını artırarak yapacağız. Rüzgâr ve güneşte kurulu gücümüzü 3.5 kat artırarak yenilenebilir kaynakların üretimdeki payını yüzde 50’ye yükselteceğiz. Bu süreçte baz yük ihtiyacımızı da Akkuyu Nükleer Güç santralını tam kapasite devreye alarak güçlendireceğiz. Her yıl rüzgârda 1.500, güneşte 3.500 megavatlık yeni kurulu gücü devreye almayı hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Enerji Bakanı Bayraktar, enerji verimliliği kapsamında 2028 yılı sonuna kadar 4.5 milyon ton eşdeğer petrol düzeyinde tasarruf yapmayı planladıklarını ifade ederek, “Enerji verimliliğinin teşvik edilmesini öncelikli konularımızdan biri olarak belirledik. Plan döneminde enerjinin her alanda verimli kullanımına yönelik çalışmalar sürdüreceğiz. Enerji verimliliği yatırımlarını destekleyeceğiz” değerlendirmesini yaptı.

BAKMADAN GEÇME!