Yenilenebilir enerjide yatırımlar katlandı! İki haftada 3 milyar dolarlık yatırım ön lisans aldı

Güncelleme Tarihi:

Yenilenebilir enerjide yatırımlar katlandı İki haftada 3 milyar dolarlık yatırım ön lisans aldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2023 07:00

Güneş ve rüzgâr enerjisinde “depolama” bereketi yaşanıyor. Kasım 2022’de mevzuat değişikliğiyle depolamalı elektrik üretiminin gündeme gelmesiyle lisans başvuruları patladı. EPDK’ya kurulu gücün iki buçuk katı depolamalı RES ve GES lisans başvurusu geldi. Başkan Yılmaz, iki haftada 3 milyar dolarlık yatırımın ön lisans aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Güneş ve rüzgârda kesintisiz enerji sağlayacak olan depolama yatırımlarına yoğun talep geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) kurulu gücün yaklaşık 2.5 katı depolamalı Rüzgâr Enerjisi Santralı ve Güneş Enerjisi Santralı (RES-GES) yatırımı başvurusu yapıldı. EPDK son iki haftada yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırım anlamına gelen 1.400 mw’lık santral için ön lisans verdi. Depolamalı güneş ve rüzgâr yatırımları şebekenin yükünü önemli ölçüde hafifletiyor.

45 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM BEKLENTİSİ

EPDK, 19 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ikincil mevzuat değişikliklerinin ardından depolamalı elektrik üretimi kapsamında başvuruları almaya başladı. Depolama tesisi kurmayı taahhüt eden yatırımcılar, planladıkları depolama kapasitesi kadar rüzgâr ve güneş enerjisi santralı kurmak için Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından herhangi bir yarışma yapılmadan EPDK’ya ön lisans başvurusunda bulunabiliyor.

Haberin Devamı

Yenilenebilir enerjide yatırımlar katlandı İki haftada 3 milyar dolarlık yatırım ön lisans aldı

Mustafa Yılmaz

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz bir grup gazeteciyle bir araya gelerek yenilenebilir enerjide kaydedilen gelişmeleri anlattı. Depolamalı rüzgâr enerjisi santralı (RES) ve güneş enerjisi santralı (GES) başvuruları kapsamında EPDK’ya 221 bin MW kurulu gücünde başvuru yapıldığını söyledi. Bu rakamın elektriksel gücü ifade ettiğini kaydeden Yılmaz, “Mekanik olarak, yani sahada kurulum ve yatırım talebi olarak başvuru rakamı 252 bin MW’ı aşmış durumda. Bu rakam bugün sahip olduğumuz kurulu gücün nerdeyse 2.5 katı. Bu başvuruların yaklaşık 113 bin 630 MW’ı RES, 139 bin MW’ı GES yatırımları. Sektörümüzün geldiği nokta açısından gerçekten gurur verici bir tabloyla karşı karşıyayız” dedi.

Yılmaz, TEİAŞ ve ilgili dağıtım şirketlerinden alınan bağlantı görüşleri kapsamında, 403 adet proje için yaklaşık 26 bin 500 MW’lık bir kapasite tahsis edildiğini belirterek, yapılacak yan sanayi ve teknoloji yatırımlarıyla birlikte sahaya 40–45 milyar dolar düzeyinde yatırımın yansımasını beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

‘KATLANARAK ARTACAK’

Yılmaz, perşembe günü yapılan kurul toplantısında toplamda 658 MW kurulu gücündeki altı depolamalı RES-GES için ön lisans verilmesine karar verildiğini anlattı. Böylece son iki haftada verilen ön lisans kurulu güç toplamının 1.400 MW’ı aştığını bunun sahada yaklaşık 3 milyar dolar düzeyinde yatırım anlamına geldiğini kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti: “Verilen ön lisanslar Türkiye enerji sektörünün yatırım iştahını ve rekabetçi yapısını göstermesi açısından önemli. Yatırım rakamı hafta hafta katlanarak artacak ve üç-altı ayda inşallah sahada yansımalarını göreceğiz” diye konuştu.

Yenilenebilir enerjide yatırımlar katlandı İki haftada 3 milyar dolarlık yatırım ön lisans aldı

Haberin Devamı

ENERJİDE TİCARET MERKEZİ OLACAK

Sektörün ortaya koyduğu yatırım hevesine EPDK olarak aynı heyecanla yanıt verdiklerini kaydeden Başkan Yılmaz şunları söyledi: “Hedefimiz belli, ülkemiz en kısa sürede bir enerji ticaret merkezi olacak. Bunu başaracak potansiyelimiz de, insan gücümüz de var. Yerli doğalgazı üreterek ticaret merkezi hedefinde önemli bir virajı dönüyoruz. Elektrikte de üzerimize düşeni yapacak, yerli ve yenilenebilir kaynaklardan azami düzeyde yararlanacağız. Depolamalı RES-GES yatırımları da bunun anahtarı olacak. Hem rekabet ve istihdamın arttığını hem de yerli teknolojilerin gelişimini birlikte göreceğiz. Elektrik üretim maliyetlerinin düştüğüne, enerjide dışa bağımlılığın azaldığına, elektrikli araç piyasasındaki yükselişe birlikte tanıklık edeceğiz. Enerji sektöründe yeni bir dönemin arifesindeyiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!