‘Yeni yasa hem yerli hem de ithal ilaçta piyasayı hızlandırır’

Güncelleme Tarihi:

‘Yeni yasa hem yerli hem de ithal ilaçta piyasayı hızlandırır’
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2023 07:00

SAHTE ilacı önlemek amacıyla Meclis’e sunulan yasa teklifinin piyasada ilaç bolluğu yaratacağı belirtildi.

Haberin Devamı

İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Savaş Malkoç, “Teklifte ilacın laboratuvar analiz süreciyle ilgili bir madde var. Analizlerin ilaç piyasaya çıktıktan sonra yapılmasını içeriyor. Bu, ilaç sektöründe üretimi olumlu etkileyecek bir gelişme” dedi.

Malkoç’un verdiği bilgiye göre Türkiye’de yeni ilaçların laboratuvar analizleri ruhsat öncesinde yapılıyor. Bu da ilacın ruhsat alıp piyasaya çıkmasını Avrupa ülkelerine göre yavaşlatan bir süreç. Savaş Malkoç, nedenini şöyle açıkladı: “Çünkü AB mevzuatına göre yeni ilaçların laboratuvar analizleri piyasa verileriyle yapılıyor, ilaç piyasaya çıktıktan sonra sonuçlar alınıyor. Yani ruhsat verildikten sonraki süreç. Türkiye ise ruhsat vermeden önce analizleri istiyor. Yasa teklifindeki değişiklikle Türkiye’de de süreç AB mevzuatına uygun işleyecek. Ruhsat süreci hızlanacak. Bu, sektör açısından olumlu bir karar. Çünkü piyasayı olumsuz etkileyen bir ruhsat süreci var. İki yıl hatta daha fazla bekleyen ilaç dosyaları var. Bu da Türkiye’ye yeni ilaçların gelmesini, yenilikçi tedavileri geciktiriyor.”

Haberin Devamı

‘Yeni yasa hem yerli hem de ithal ilaçta piyasayı hızlandırır’
Savaş Malkoç 

Malkoç’a göre yeni yasa ile ruhsat süreçlerinin hızlanması ilaç yatırımcısının iştahını artıracak. Malkoç, “Yeni ilaçlar daha hızlı girdiğinde yaşanılan ilaç bulma sıkıntıları da azalacaktır. Zaten şu anda geçen aylara göre azalmış durumda” diye konuştu.

KOÇAK: 3-6 AY KAZANIRIZ

İlaçlarla ilgili yeni yasa teklifinin analizlerle ilgili bölümünü sektör açısından “olumlu” olarak değerlendiren bir isim de Koçak Farma Genel Müdürü Hakan Koçak oldu. Koçak, “Teklifin tamamını incelemedim ama yeni ilaçların laboratuvar analiz süreciyle ilgili değişiklik bizim uzun zamandır talebimizdi.

Bu değişiklik hem bizim hem de TİTCK için iyi bir şey. Çünkü ciddi yoğunluğa neden oluyordu. Ruhsat müracaatlarında oldukça zaman kaybı yaşanıyordu. Değişiklikle ilaç piyasaya verildikten sonra piyasa kontrolü analizi yapılacak. 3-6 ay arasında ilacın piyasaya çıkışı kısalacak. Önemli bir kazanım” yorumunu yaptı. 

BAKMADAN GEÇME!