Yeni IPhone 15 ailesi nasıl olacak?

Güncelleme Tarihi:

Yeni IPhone 15 ailesi nasıl olacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2023 07:00

Apple, eylül ayının ortasında bir etkinlik düzenleyecek ve bu kapsamda yeni geliştirdiği iPhone 15 serisi akıllı telefon modellerini tanıtacak. Peki bu telefonlar neler sunacak? İşte resmi tanıtıma çok az bir zaman kala bugüne kadar ortaya çıkan tüm detaylar.

Haberin Devamı

Apple’ın iPhone 15 ailesi uzun zamandır merakla bekleniyor. Şimdiye kadar yapılan paylaşımlarla da kesinleştiği üzere yeni ailede 2022’nin eylül ayında tanıtılan iPhone 14 serisi ile benzer şekilde iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max (iPhone 15 Ultra adı da geçiyor) modelleri yer alıyor. Tasarımsal açıdan büyük değişikliklerin olmayacağı ailede bu yıl tüm telefonlar “Dynamics Island” kullanacak. Yani artık ikonik hale gelen ekran çentiği üst seviyede tamamen tarih olacak. 15 Pro ve 15 Pro Max / Ultra’da daha sağlam ve hafif olduğu aktarılan titanyum kasaya geçecek olan Apple, alttaki 15 ve 15 Plus modellerinde ise alüminyum kullanmaya devam edecek. Telefonlar için teknik olarak da yapılmış çok sayıda paylaşım bulunuyor. Bunlara baktığımız zaman Apple yeni telefonlarında LIPO adı verilen bir teknoloji kullanacak. Bu teknoloji sayesinde 6.1 inç ile 6.7 inç “120 Hz” ekranlı 15 Pro ve 15 Pro Max / Ultra’nın çerçeve kalınlıkları, 14 Pro ve 14 Pro Max’e oranla 2.2 mm’den 1.5 mm seviyesine kadar inecek. Bu sayede ekran gövde oranları hatrı sayılır oranda artacak 15 Pro ve 15 Pro Max / Ultra, bu yıl kamera konusunda çok önemli bir fark taşıyacak.

Haberin Devamı

KAMERA PERFORMANSI

iPhone 15 ailesinin en üstündeki seçenek iPhone 15 Pro Max / Ultra, hemen altındaki 15 Pro’dan farklı olarak bir periskop kamera sistemine sahip olacak. Tedarik zincirleri üzerinden kesinleştirilen periskop kamera kullanımı sayesinde, telefonda yüksek seviyede kayıpsız optik yakınlaştırma (Şimdilik 6x iddia ediliyor) sunulacak. Yapılan paylaşımlara göre iPhone 15 Pro Max / Ultra’nın ana kamerasında 48 megapiksellik 1/1.14” Sony IMX903 sensör yer alıyor. iPhone 14 Pro serisinde 48 megapiksellik 1/1.28” Sony IMX803 kullanan Apple, biraz daha büyüyen yeni sensör ile ana kameradaki performansı arttıracak, rakiplerin uzun zamandır kullandığı 1 inç sensöre bir adım daha yaklaşacak. 6.1 inç ile 6.7 inç “60 Hz” ekranlı iPhone 15 ve 15 Plus’a da 12 megapiksel değil 48 megapiksellik ana kamera koyacak ancak 15 Pro ve 15 Pro Max Ultra’dakinden daha düşük seviye sensörlere yer verecek. Apple, yeni telefonların hepsine USB-C portu koyacak ancak aktarım hızında iPhone 15 ve 15 Plus ile iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max / Ultra arasında ciddi fark olacak.

Haberin Devamı

Yeni IPhone 15 ailesi nasıl olacak

AKTARIM HIZI

Sağlam kanıtlara göre Apple, iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max / Ultra modellerindeki USB-C portunda “Thunderbolt” desteği vermeyi düşünüyor. Eğer bu gerçek olursa iPhone 15 Pro’lar 40 Gbps gibi çok yüksek aktarım hızlarına ulaşabilecek. iPhone 15 ve 15 Plus modelleriyle ise 5 Gbps ila 10 Gbps arasında aktarım hızları sunulacak. iPhone 15 Pro ile 15 Pro Max / Ultra modelleri çok yüksek ihtimalle Apple Watch Ultra’daki gibi bir eylem butonuyla da karşımıza çıkacak. Mevcut sesi komple kapatma butonunun yerini alacak bu eylem butonu, iOS 17 işletim sisteminin beta kodlarında bulunan bazı işaretlere göre birden fazla amaç için kullanılabilecek. 

Haberin Devamı

İKİ FARKLI İŞLEMCİ

Tedarik zincirleri üzerinden doğrulandığı kadarıyla iPhone 15 ve 15 Plus, 14 Pro’lara güç veren A16 Bionic işlemciyi taşıyacak, iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max / Ultra’da ise yeni nesil 3 nm mobil işlemciye yer verilecek. Bu işlemci daha az enerji harcayarak ciddi oranda daha yüksek bir performans ortaya koyacak. Son bilgilere göre A17 Bionic adının verileceği bu yeni işlemci, 6 CPU ve 6 GPU çekirdeği üzerine kurulacak. Maksimum saat hızının 3.70 GHz’i görebileceği aktarılan işlemci, Micron ile Samsung üretimi 6 GB LPDDR5 RAM ile donatılacak.

EN AZ 799 DOLAR

iPhone 15 ailesiyle beraber fiyat artışı da bekleniyor. Barclays analisti Tim Long’un Apple tedarikçileri ile yaptığı görüşmelere göre, ABD fiyatları açısından bakıldığında iPhone 15 iPhone 14’te olduğu gibi en az 799 dolar, iPhone 15 Plus iPhone 14 Plus’ta olduğu gibi en az 899 dolar olacak. iPhone 15 Pro ise 14 Pro’dan farklı olarak 999 dolar yerine 1.099 dolardan başlayacak. iPhone 15 Pro Max/Ultra içinse 14 Pro Max’ten farklı olarak 1.099 dolar değil 1.299 dolarlık fiyatla karşılaşabiliriz. Bu arada Apple’ın eylül etkinliğinde Apple Watch Series 9 ve Apple Watch Ultra 2 akıllı saat modellerini tanıtmasını da bekliyoruz.

Haberin Devamı

THREADS’E WEB SÜRÜMÜ

Instagram, Threads uygulamasındaki eksikleri kapatmaya devam ediyor. Yakında herkes yazı odaklı platforma internet tarayıcıları üzerinden de erişim sağlayabilecek. Başta mobildeki özelliklerin hepsi web sürümünde olmayacak, bu eksikler zamanla kapatılacak. Bir anda büyük bir patlama gören ancak daha sonra kullanıcı sayısı dibi gören Threads, henüz rafa kaldırılmayacak.

Yeni IPhone 15 ailesi nasıl olacak

İŞTE İLK İNSANSI ROBOT PİLOT

Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları tarafından geliştirilen PIBOT isimli insansı robot pilot, istenilen hemen her hava aracını uçurabilecek bir seçenek olarak çok dikkat çekti. Pilot koltuğuna fiziksel olarak oturtulan robot, ellerini kullanarak uçakları yönetebiliyor ve gücünü yapay zekadan alarak hemen her uçuş şartına uyum sağlayabiliyor.

Haberin Devamı

Yeni IPhone 15 ailesi nasıl olacak

‘PLAYSTATION PORTAL’ TANITILDI

Sony, sadece PlayStation 5 sahiplerine hitap eden taşınabilir oyun cihazı PlayStation Portal’ı tanıttı. 199 dolarlık yurtdışı fiyatı olan ürün, sahibi olunan PlayStation oyunlarını, evlerindeki PlayStation 5 konsolları üzerinden WiFi kullanarak aktarıyor, bu sayede oyunlar evdeki istenilen konuma götürülebiliyor. 8 inç boyutunda bir LCD ekrana ve yanlara konumlandırılan fiziksel kontrolcülere sahip olan ürün, yıl sonunda satışta.

Yeni IPhone 15 ailesi nasıl olacak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!