Yapay zekâda rekabet tırmandı

Güncelleme Tarihi:

Yapay zekâda rekabet tırmandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2023 07:00

YAPAY zekâ rekabetinin son hamlesi Alibaba’dan geldi. Çinli teknoloji devi Alibaba’nın bulut bilgi işlem birimi Alibaba Cloud, ChatGPT’ye benzeyen ürünü Tongyi Qianwen’i duyurdu.

Haberin Devamı

Tongyi Qianwen’in İngilizce ve Çince dil kapasitesine sahip olduğunu belirten Alibaba CEO’su Daniel Zhang, “Teknolojide yapay zekânın yönlendirdiği bir dönüm noktasındayız” dedi. Alibaba geçtiğimiz şubat ayında yaptığı açıklamada ChatGPT’ye rakip olabilecek bir ürün üzerine çalıştıklarını açıklamıştı. Alibaba Cloud Intelligence’ın CTO’su Jingren Zhou ise “Tüm sektörlerdeki şirketlerin üretkenliklerini artırırken, yeteneklerini geliştirmeyi umuyoruz” diye konuştu.

YATIRIMLAR HIZLANDI  

Alibaba hisseleri duyurunun ardından yüzde 3’ün üzerinde değer kazandı. Alibaba’dan geçtiğimiz mart ayında yapılan duyuruda, şirketin altı iş grubuna ayrılacağı belirtilmiş ve bu adım şirket tarihindeki en büyük yapılanma olarak değerlendirilmişti.

Şirketin bu yeni uygulamasının yakın zamanda işyeri iletişim yazılımı DingTalk başta olmak üzere Alibaba’nın farklı iş alanlarına da entegre edileceği kaydedildi. Söz konusu teknoloji daha sonra e-ticaret ve haritalama hizmetlerine kadar tüm Alibaba uygulamalarına eklenecek. Sadece Alibaba değil, geçtiğimiz günlerde Çinli bir yapay zeka şirketi SenseTime da SenseChat ismiyle yeni bir chatbot ve bir dizi hizmeti piyasaya sundu. Sıkı regülasyonları ve sert kurallarıyla bilinen Çin’de yapay zeka özelinde yeni kuralların gelmesinin yakın zamanda söz konusu olabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

YASAKLAR DEVAM EDER Mİ

Alibaba’nın kararı, hızla yükselen Microsoft’un desteklediği OpenAI’ın ChatGPT’sine karşı seslerin yükseldiği bir dönemde geldi. Geçtiğimiz ay İtalya’da ChatGPT geçici olarak yasaklanmış ve Elon Musk başta olmak üzere bir grup isim, toplumlar üzerindeki potansiyel riskleri öne sürerek bu alandaki geliştirmelere 6 aylık ara verilmesi çağrısında bulunmuştu. İtalya’da gerekçe kişisel verilerin korunması olarak gösterilmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!