Yapay cennet Singapur

Güncelleme Tarihi:

Yapay cennet Singapur
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Güneydoğu Asya'nın ada devleti Singapur, Malay Yarımadası'nın güney ucunda minik bir cennet. Gezip eğlenirken alışveriş yapmayı, belki de iş kurmayı mümkün kılan bir ülke.

Direkt uçuşla 10 saat, aktarmalı olursa daha uzun uçmak zorunda kalsanız da Singapur görülmeye değer. İnsanı cezbeden bir Uzakdoğu ülkesi, üstelik Türkler'e de vize uygulamıyor.

Üç milyon nüfuslu, 618 kilometrekarelik bu ülkede herkes İngilizce konuşuyor. Bu yüzden de kendinizi asla bir Uzakdoğu ülkesinde gibi hissetmiyorsunuz. Dünyaca ünlü fast food zincirleri, Avrupa ve Amerika'nın ünlü mağazaları, modern alışveriş merkezleri, gökdelenleri, metrosu, Çin mahalleleriyle minyatür bir Amerika havasında. Planet Hollywood'un Singapur'da açtığı restoranda yemek yerken, Singapurlu gençlerin Amerikan hayranlığını görünce, ‘‘Acaba Amerika'da mıyım?’’ diye düşünebilirsiniz.

DENİZİ DOLDURDU

Singapur Adası, Malay Yarımadası'na kara, demiryolu ve bir de su gereksinimini sağlayan bir boru ile bağlı. Ülke nüfusunun büyük bölümü Çinli. Müslümanlar ve Hindular'ın sayısı Çinliler'e göre daha az.

1819'da İngiliz Thomas Stamford Raffles tarafından kurulan Singapur, yeterli toprağı olmadığı için denizi doldurarak, kendisine toprak yaratmış. 1965 yılında 581 kilometrekare olan yüzölçümü, 1980'de 618 kilometrekareye yükseltilmiş. Bu arada da mevcut toprağını değerlendirmek için gökdelenlerle büyümüş.

BAĞLANTILI GÖKDELENLER

Ülkedeki alışveriş merkezlerinin büyük bölümü birbiriyle yeraltından bağlantılı. Caddenin bir yanındaki gökdelene girip alışveriş yaparken, bir bakıyorsunuz caddenin karşı tarafındaki bir başka binaya geçmişsiniz.

Bu bağlantılı gökdelenler sayesinde Singapur halkı gökyüzünü neredeyse hiç görmeden, yer altında dolaşarak bütün ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Gökdelenlerin böyle yapılmasının en önemli nedeni ise iklim koşulları. Çünkü Singapur'da çok değişken tropikal bir iklim hakim, hava aniden ve sık sık değişiyor. Bir bakıyorsunuz bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor, bir bakıyorsunuz çok sıcak, nemli ve boğucu bir hava var.

ALIŞVERİŞTE DİKKAT

Singapur, alışverişi ve sıcağı sevenler için bir cennet. Burada giyimden elektronik eşyaya kadar dünyaca ünlü bütün mağazaları birarada bulmak mümkün. Ancak alışverişte biraz dikkatli ve uyanık olmak şart. Pazarlık da yapılabiliyor.

Özellikle elektronik eşya satın alırken uluslararası garanti belgesi istemeyi unutmamak gerekiyor. Çünkü bu ülkede markaların gerçekleriyle yanyana taklitleri de, neredeyse aynı fiyata satılıyor.

Sigara içmenin bir çok yerde yasak olduğu ülkede, sakız çiğnemenin cezası hapis, uyuşturucunun cezası ise ölüm!

EN İŞLEK LİMAN

Singapur, tonaj bakımından dünyanın en işlek limanına sahip. Yine dünyanın en büyük 12'inci havaalanı Changi, doğrudan uçuşlarla 54 ülkedeki 127 kente bağlanabiliyor. Telekomünikasyon altyapısı, sanayileşmiş ülkelerin bazılarından bile daha iyi.

Eğlence adası

Singapur'un güneyinde yer alan Sentosa da tam bir eğlence adası. Minicik bir ada olmasına rağmen plajları, yapay adacıkları, botanik bahçeleri, müzesi, sualtı cennetiyle muhteşem bir eğlence merkezi. Ayrıca adada günlük şovlar sergileniyor. Papağanların şovu Sentosa'nın en fazla ilgi çeken etkinliklerinden biri.

Sentosa, Singapur'a bir köprü ve teleferikle bağlı. Adadaki binalar, ağaçların arasında neredeyse kayboluyor. Göze çarpan tek bina ise 37 metre yükseliğindeki Merlion (aslan) heykeli. Aslanın başına kadar asansörle çıkıp Singapur'u kuşbakışı seyretmek mümkün. Sentosa'da ulaşım ise tek raylı trenle (monorail) sağlanıyor.

Finans merkezi

Singapur, sadece tatil ve alışveriş cenneti değil, aynı zamanda dünyanın önde gelen finans ve döviz merkezlerinden birisi. Üç milyon nüfuslu bu ülkede 142 ticaret ve 77 yatırım bankası faaliyet gösteriyor.

Hong Kong'un Temmuz 1997'de Çin'in egemenliğine geçmesiyle, gelecek yıllarda Singapur'un Asya'daki en büyük finansman merkezi haline gelmesi öngörülüyor. Hiçbir doğal kaynağa sahip olmayan ülke ekonomisi tamamen dış ticarete bağımlı. Dünyadaki en serbest ticaret rejimine sahip ülkelerden biri olan Singapur'a giren ithal malların yüzde 96'sı gümrüksüz.

KİŞİ BAŞINA 35 BİN DOLAR

36 yıl önce oluşturulan Ekonomik Gelişme Kurulu, ülkeyi kısa süre içinde 3 binden fazla uluslararası şirketin küresel imalat ve iş merkezi haline dönüştürdü. 36 yıl önce kişi başına gelirin 1300 dolar olduğu Singapur, bugün 35 bin dolarla gelişmiş toplum statüsünde. Yeterli toprak ve doğal kaynakları olmamasına karşın dünyanın en büyük tüccar uluslarından biri. Dünyanın 12'inci büyük ihracatçısı ve 13'üncü büyük ithalatçısı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!