Wellcome Trust, Ünlü&Co'ya ortak oldu

Güncelleme Tarihi:

Wellcome Trust, Ünlü&Coya ortak oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2016 16:13

İngiliz vakıf Wellcome Trust, 17.7 milyon dolar karşılığında sermaye artırımı şeklinde Ünlü Yatırım Holding'e (Ünlü&Co) yüzde 9.9 oranında ortak olurken, şirket bu kaynakla yurtiçinde ve yurtdışında özellikle İran'da büyüme planlarını hayata geçirmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Söz konusu ortaklıkla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Ünlü&Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, önümüzdeki 10-20 yıl içinde bölgenin lider yatırım bankası ve varlık yönetim grubu olmak istediklerini belirterek şunları söyledi:

"Bunun için de adım adım bir takım hamleler gerçekleştiriyoruz... Dünyanın en büyük vakıf fonlarından biri olan İngiliz Wellcome Trust Grubu yüzde 9.9 hisse almaya karar verdi. Bu, tamamı onlar tarafından karşılanacak bir sermaye artırımı şeklinde olacak. Bu kaynakla büyüme planlarımız gerçekleştirmeyi hedefliyoruz."

Büyüme planlarını iki alanda yapmak istediklerini ifade eden Ünlü, içeride konumlarını daha de güçlendirmek ve yeni alanlara girmek için hem organik hem de inorganik yani satın almalarla büyüme hedefleri olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Ünlü, Türkiye'de bugüne kadar kurumsal ağırlıklı faaliyet gösterdiklerini belirterek "Şimdi bireyselde de büyümek istiyoruz. Ayrıca bireysel aracılık danışmanlık faaliyetleri adı altında bir faaliyete başlıyoruz. Bununla ilgili de şubeleşme projemiz var. Bu alanlarda daha hızlı büyümek için bir takım satın almaları da değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de yapacakları bir satın almanın, şirketin bireysel faaliyetlerini büyütecek işler olması gerektiğini belirten Ünlü, "Aracılık hizmetleri, portföy yönetim işi, varlık yönetim işi... Boyutun önemli olduğu bu tarz işlerde bize uygun şirketler olursa ortak olabiliriz ya da satın alabiliriz" dedi.

İRAN'DA ÜÇ KOLDAN FAALİYET PLANI
Bölgede ise önümüzdeki 10 yıl için büyüme hedefi olarak belirledikleri ülkelerin başında İran'ın geldiğini belirtti.

İran'la ilgili planladıkları faaliyetlerini yaklaşık bir yıldır kurguladıklarını kaydeden Ünlü, "Burada üç alanda faaliyete geçmeyi hedefliyoruz. Birincisi şirket alım satımı. İlk fırsatta Türk firmalarının girmesi için imkan olacağını düşünüyoruz. İkincisi bir fon kurup İran piyasalarına yatırım yapmayı planlıyoruz. Bizim sermaye piyasalarından da gerekli izni aldık. İlk hedefimiz 50 milyon dolar tutarında bir fonla orada yatırım yapmak. Bu fonla mali piyasalara yatırım yapacağız" dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

"Üçüncü olarak da 12-18 ay içinde aracılık faaliyetlerine de başlamak istiyoruz. Hem yerli, hem yurtdışındaki kurumsal yatırımcılarımızın İran borsasında yapacağı işlemlerde aracılık hizmetleri sağlamak peşindeyiz."

Ünlü ayrıca, bu sene içinde Singapur ve New York'taki ofislerini de kuvvetlendirmek istediklerini, ayrıca olmadıkları yerlerde de temsilcilikler açma hedeflerinin olduğunu belirtti. Bu kapsamda Mısır'ın hâlâ radarlarında olduğunu ifade eden Ünlü, Suudi Arabistan'ı da izlediklerini kaydetti.

Ünlü'nün verdiği bilgilere göre, Ünlü&Co'da yüzde 5'e yakın Standard Bank'ın, yüzde 9.9 Wellcome Trust'ın, yüzde 1'e yakın şirket çalışanlarının payı bulunurken, geri kalanı da kendisine ait bulunuyor.

SATIN ALMA BİRLEŞME
Satın alma ve birleşme faaliyetlerinde de bu yıl üzerinde çalıştıkları işlerin 2 milyar doların üzerinde olabileceğini belirten Ünlü "Ayrıca halka arzlar da yapabiliriz. Üzerinde çalıştığımız üç proje var. Bunlar da piyasa şartlarına bağlı. Şirket alım satım işlerinin çoğu ilerlemiş işler. Üzerinde çalıştığımız işler de 200-300 milyon dolar ortalaması olan satın alma birleşme işlemleri" diye konuştu.

Haberin Devamı

Şirket alım satımlarında, son iki yıldır Japon ve Çinlilerin gelmeye başladığını belirten Ünlü, uzak doğudan ciddi yatırım gelmeye başladığını ve bunun devam eden bir trend olacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!