Veri merkezi şirketi ile küresel şirketleri Türkiye’ye getirmeyi hedefliyor... Yatırımcı ilgisini ‘veri’ ile çekecek

Güncelleme Tarihi:

Veri merkezi şirketi ile küresel şirketleri Türkiye’ye getirmeyi hedefliyor... Yatırımcı ilgisini ‘veri’ ile çekecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2024 07:00

Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC24) açıklamalarda bulunan Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, “Turkcell olarak bu gücü daha da büyütmek amacıyla kuracağımız veri merkezi şirketimiz yatırımcılar tarafından ilgi görebilecek bir potansiyelde büyük bir şirket olacak. Ayrıca veri merkezi alanındaki gücümüzden dolayı, ‘hyper scaler’ olarak adlandırılan, uluslararası bazı büyük şirketleri Türkiye’ye getirmek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BARCELONA’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi (MWC24) Türkiye’den şirketlerin katılımına ve bu şirketlerin uluslararası işbirliklerine sahne oldu. Geleceğin teknolojilerinin yer aldığı ve şirketlerin stratejik işbirliklerine imza attığı MWC24’ün katılımcılarından birisi de Turkcell idi. Etkinlikten küresel anlaşmalar ve ödüllerle dönen Turkcell’in Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, Türkiye’nin en büyük veri merkezi işletmecisi konumunda olduklarını ifade ederek, “Sektördeki kapasitenin üçte birinden fazlasını tek başımıza karşılıyoruz ve en yakın rakibimizin iki katı kapasiteye sahibiz. Bu gücü daha da büyütmek amacıyla kuracağımız veri merkezi şirketimiz yatırımcılar tarafından ilgi görebilecek bir potansiyelde büyük bir şirket olacak. Veri merkezi alanındaki gücümüzden dolayı, ‘hyper scaler’ olarak adlandırılan, uluslararası bazı büyük şirketleri Türkiye’ye getirmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

YEŞİL ENERJİYE 240 MİLYON DOLAR

Koç, gündemlerinde enerji verimliliği, veri merkezleri ve siber güvenlik olmak üzere 3 ana başlık olduğunu söyledi. “Güneş enerjisi (GES) yatırımlarımız kapsamında hedefimiz, Türkiye’de 2025 sonuna kadar 240 milyon dolar yatırımla 300 MW kurulu güce sahip GES’leri devreye almak” diyen Koç, “2026 itibarıyla toplam elektrik ihtiyacımızın yüzde 65’ini ‘yeşil enerji’ kaynaklarından karşılamayı planlıyoruz. Hedefimiz; enerji tüketimimizi, 2030’a kadar kendi kaynaklarımızdan yüzde 100 yeşil enerjiyle karşılamak ve 2050’de net sıfır şirket olmak” dedi.

Veri merkezi şirketi ile küresel şirketleri Türkiye’ye getirmeyi hedefliyor... Yatırımcı ilgisini ‘veri’ ile çekecek
Ali Taha Koç

TOGG İÇİN YAPAY ZEKÂ

Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, yapay zekâ konusunda felsefelerinin, ‘yeniliği teşvik etmek ile kamusal fayda arasında denge sağlamak’ olduğunu ve tüm işlerinde yapay zekâ teknolojileri kullandıklarını söyledi. Koç, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Mühendislerimizin geliştirdiği aplikasyonumuzda günlük 200 bin müşterimize destek veren bir chatbotumuz var. fizy ve TV+ gibi platformlarımızda en uygun içerikleri sunan öneri modelleri de yapay zekâ destekli. Ayrıca, Turkcell yapay zekâ ekibimizle Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg’un paydaşlarından biri olarak, aracın ‘Araç İçi Yüz Algılama, Tanıma ve Analiz Sistemi’ni de geliştiriyoruz.”

Haberin Devamı

‘YENİLİKÇİ’ VE ‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK’ ÖDÜLÜ

MOBİL Dünya Kongresi kapsamında iki ödül kazanan Turkcell, Akıllı Enerji Dağıtım Şebekesi (Smart Grid) projesi ile yenilikçi çözümlerin ödüllendirildiği GTI Awards 2024’te ‘Yenilikçi Mobil Servis ve Uygulama’ ödülünü aldı. Bunun yanı sıra Turkcell, sürdürülebilirlik odağında sabit erişim şebekesinde enerji tasarrufuna yönelik fark yaratan projesiyle IDATE tarafından “Sürdürülebilir Şebeke Operatörü Lideri” ödülüne de layık görüldü.

KÜRESEL ŞİRKETLERLE İŞBİRLİĞİ

TURKCELL, kongre süresince aralarında Huawei, Ericcson, Nokia’nın da bulunduğu küresel şirketlerle farklı alanlarda mutabakat imzaladı. İşbirlikleri kapsamında Huawei ile 5.5G, yapay zekâ bazlı şebeke otomasyonu başlıklarında ortak inovasyon çalışmaları yapılacak, Ericcson ile siber güvenlik, yapay zekâ (AI), makine öğrenimi (ML) ve 6G teknolojilerine dair çalışmalar gerçekleştirilecek ve Nokia ile 6G ağlarının yeteneklerini keşfetmenin yanı sıra bireyler, kurumlar ve endüstrilere yönelik yenilikçi senaryolar geliştirilecek. Turkcell uydular üzerinden mobil servisler sunmayı amaçlayan dünyanın önde gelen uydu haberleşme şirketlerinden Lynk ile yaptığı işbirliğiyle de MWC24’te ses getirdi. Anlaşma kapsamında Lynk ile uydu üzerinden doğrudan telefonlara SMS, ses ve data servislerini deneme konusunda birlikte test çalışmaları yürütülecek.

 

BAKMADAN GEÇME!