Vatansever milyonerler

Güncelleme Tarihi:

Vatansever milyonerler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2023 07:00

Davos’ta devam eden Dünya Ekonomik Forumu’nda kendilerini ‘vatansever milyonerler’ olarak tanımlayan 200’den fazla milyoner, zenginlere uygulanan vergilerin arttırılması için çağrı yaptı. “Vergiler artsın” diyen isimler arasında Disney’nin varisi Abigail Disney ve Hulk filminin başrol oyuncusu Mark Ruffalo da bulunuyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz pazartesi günü İsviçre’nin Davos kasabasında başlayan Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) dün, kendilerini ‘vatansever milyonerler’ olarak tanımlayan zenginlerin ortak mektubu damga vurdu. Aralarında Disney’nin varisi Abigail Disney ve ünlü aktör Mark Ruffalo’nun da olduğu ‘süper-zengin seçkinler’ olarak adlandırılan 200’den fazla isim, “ultra zenginleri hemen vergilendirin” mesajı verdi. 13 ülkeden katılımla ortak bir mektuba imza atan milyonerler, “aşırı servetin maliyeti” başlığıyla açıklanan mektupta, eylemsizliğin bir felaket getirebileceği konusunda uyarıda bulundu ve “Anne babalar çocuklarının aç kalmasını seyrederken, zenginler kendi servetlerini düşünüyor. Harekete geçmenin maliyeti, herhangi bir adım atmamaktan daha ucuz” dedi.

Haberin Devamı

İLK 10 SERVETİNİ İKİYE KATLADI

Salgının ilk iki yılında dünyanın en zengin 10 kişisi servetlerini ikiye katlarken; insanların yüzde 99’unun gelirleri düştü. Ultra zengin kişilerden servet vergisi alınması istenen mektubun yanı sıra Oxfam da çeyrek asırdır ilk kez aşırı zenginlikteki artışa, aşırı yoksulluğun da eşlik ettiğini belirtti ve zenginlerden yeni vergiler alınması çağısında bulundu. Kurum, dünya genelinde multimilyonerlerden ve milyarderlerden alınacak yüzde 5’lik verginin yılda 1.7 trilyon dolara karşılık geleceğine dikkat çekerek; elde edilen bu gelirin 2 milyar insanı yoksulluktan kurtarabileceğini belirtti.

Davos’un ikinci gününde öne çıkan konuşmacılar arasında Zelenskiy, Scholz, Stoltenberg ve Guterres yer aldı. Türkiye’den resmi düzeyde temsiliyetin olmadığı etkinlikte Koç Holding’in öncülük ettiği yangınlarla mücadele projesi “FireAId”, örnek proje olarak gösterildi.  Davos’ta konuşan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Gelişmiş veri analitiği yetkinliklerimizi orman yangınları ile küresel mücadeleye destek vermek için seferber ettik” dedi.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala ise konuşmasında, 2024 yılına kadar küresel e-ticaret kurallarını belirlemeyi öngördüklerini belirtti.

Vatansever milyonerler

Haberin Devamı

‘YEŞİL AKLAMA’ ÇIKIŞI

BM Genel Sekreteri, Davos’ta küresel ısınmayı 1.5 derecede tutmanın gerekliliğine dikkat çekti ve şirketlerin net sıfır karbon konusunda sundukları taahhütlerin birçoğunun ‘greenwashing (yeşil aklama)’ olduğunu söyledi. Bir önceki gün Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de “Avrupa’yı net sıfıra giden yolda temiz teknoloji ve endüstriyel inovasyonun merkezi haline getirme” planlarını açıklamış ve AB fonlarının temiz teknoloji geçişini destekleyeceğini ve 27 AB ülkesi arasındaki farklılıkların dengeleneceğini belirtmişti. Cambridge Sürdürülebilirlik Liderliği Enstitüsü (CISL) İcra Kurulu Başkanı Martin Porter, von der Leyen’in bu adımını bir dönüm noktası olarak açıklarken, “Bu yarışta riskler yüksek ve rehavete kapılma zamanı değil; hem AB üyelerini hem de en yakın ortaklarını birleştiren eylem ve net tercihler yapma zamanı” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

FOSİL YAKIT ŞİRKETLERİNE ELEŞTİRİ

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün Davos’ta yaptığı konuşmada liderlere çağrıda bulundu ve sürdürülebilir kalkınma, barış ve insan hakları konusunda liderlerin işbirliği yapmaları gerektiğini belirtti. Gutteres konuşmasının devamında fosil yakıt şirketleri başta olmak üzere bazı sektörlere seslendi ve şirketlerin iş yapış şekillerini tutarsız olarak nitelendirdi. Tıpkı tütün şirketlerinde olduğu gibi fosil yakıt şirketlerinden de hesap sorulması gerektiğini söyleyen Guterres, “Fosil yakıt şirketleri iş modellerinin insanlığın hayatta kalması için tutarsız olduklarını bilseler de üretim konusunda hala birbirleriyle yarışıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!