Vatandaş Cumartesi de aile hekimine gidebilecek mi? İşte yanıtı...

Güncelleme Tarihi:

Vatandaş Cumartesi de aile hekimine gidebilecek mi İşte yanıtı...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2017 16:11

Aile Sağlığı Merkezleri cumartesi günleri de açık mı olacak? Vatandaş, cumartesi günü de aile hekimine gidebilecek mi? Yanıtı Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr.Gürsel Özer verdi: "Aile hekimleri cumartesi günleri hizmet vermeyecek. Zorunlu haller dışında nöbet de tutmayacak."

Haberin Devamı

Dünkü Resmi Gazetede yayımlanan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler hem vatandaşın hem de hekimlerin kafasını karıştırdı. Hekimler zorunlu olarak haftada 8 saat nöbet tutacaklarını, vatandaş da aile hekimlerinin cumartesi günleri de hasta kabul edileceğini sandı.

AHEF BaÅŸkanı Özer ise yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸinin yanlış yorumlandığını belirterek, deÄŸiÅŸikliklerin ne anlama geldiÄŸini şöyle açıkladı:Â

Vatandaş Cumartesi de aile hekimine gidebilecek mi İşte yanıtı...

"Değişiklik yeni bir nöbet anlamına gelmiyor. 2014 yılında Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerine zorunlu cumartesi nöbetleri getirdi. Efektif olmayan bu nöbetlere karşı AHEF tüm sahayla birlikte ortak mücadale etti. Ve nöbetler Ağustos ayında torba yasayla kaldırıldı. Dün resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan yeni yönetmelikle de bu mücadelemizi bir kez daha belgelenmiş oldu.

Haberin Devamı

Eski yönetmelikte, zorunlu 8 saat nöbet ve ihtiyaç halinde bu sürenin üzerinde nöbet, ibaresi yer almaktaydı. Yeni yönetmelikte ise 'ihtiyaç halinde' aile hekimlerine hafta içi sekizer saat, hafta sonu ise on altı saatten fazla olmamak üzere, haftalık 30 saatten fazla nöbet tutturulamayacağı açık bir şekilde ifade edilmektedir.

İHTİYAÇ HALİNDE, GÖNÜLLÜ NÖBET

Yani bundan böyle, aile hekimleri yalnızca Türk Halk Sağlığı Kurumu tarafından ihtiyaç duyulan durumlarda nöbete çağrılacaktır. Üzerine basa basa söylemek isterim ki, ihtiyaç halinde, sözcüğü kanun ve yönetmeliklerle şekillenmiştir ve nöbet gerektiren yerlerde öncelikle gönüllülük esası vardır.

HAFTASONU KAPALI

Bunun dışında, aile sağlığı merkezleri haftasonları yine kapalı olacaktır. Vatandaşlarımızın yanlış anlaşmalar nedeniyle mağdur olmaması açısından bu konuya açıklık getirmeyi görev saydık."

 

BAKMADAN GEÇME!