Üreten kadınlara 51 milyar liralık finansman desteği

Güncelleme Tarihi:

Üreten kadınlara 51 milyar liralık finansman desteği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2023 07:00

Halkbank’ın ‘Üreten Kadınlar’ yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. Bugüne kadar 208 bin kadına 51 milyar liralık finansal destek sağladıklarını belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ödül töreninde, “Sorumlu bir yaklaşımla hareket ederek, Türkiye’nin üreten kadınlarına sağladığımız desteklerle yatırım, üretim, istihdam ve ihracat ortamının gelişmesine katkı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Son verilere göre kadınlar, Türkiye’deki girişimci ekosisteminde yüzde 11’lik paya sahip. Nedenlerine bakıldığında ‘finansmana erişim’ ilk sıralarda görülüyor. Bankalar ve sivil toplum kuruluşlarının kadın girişimcileri destekleyen ödül programlarının da kampanyalarının da arkasında bu neden yatıyor. Kadınların cesur fikirlerini hayata geçirmelerini sağlayacak finansman ateşini alevlendirmek.

Bu bankalardan biri de Halkbank. Geçen yıl “Güçlü Türkiye’nin Güçlü Kadınları”na destek mottosuyla yola çıktılar. “Üreten Kadınlar” yarışmasını başlattılar. Bu yıl ikinci kez kazananlara ödülleri verildi. Bankanın üst yönetimi projeyi yakın takibe almış durumda. Ödül töreninde Genel Müdür Osman Arslan’ın yaptığı konuşma da bunun kanıtı. Bugüne kadar bankanın kadın girişimcilere sunduğu finansman desteği sayesinde 208 bin kadına 51 milyar liralık kaynak sağlandığını belirten Arslan, kadınların iş hayatındaki etkinliğini artırmak sorumluluğuyla yola devam ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

KADIN KREDİLERİNİN YÜZDE 48’İ BİZDEN

Arslan’ın verdiği bilgiye göre bankacılık sektöründe kadın girişimcilere kullandırılan kredi bakiyesinin yüzde 48’ini Halkbank verdi. Ödül törenindeki konuşmasında da kadınların bir ülkenin hayallerini gerçekleştirmesindeki payına dikkat çekti Arslan. “Bu kutlu coğrafyaya girişimcilik ruhuyla, azimle ve özveriyle değer katan Türkiye’nin Üreten Kadınları kadın girişimcilik ekosisteminin sadece bir parçası olmayıp, aynı zamanda gerçekleşen hayallerin de mimarlarıdır” dedi.

EĞİTİMLER VERİLDİ

Arslan ve ekibinin hedefi ‘üreten kadının bankası’ olmak. Kadın girişimcileri de bu nedenle en kıymetli ortakları olarak gördüklerinin altını çizdi Halkbank Genel Müdürü. 

Bu hedefle banka, Türkiye ve KKTC’de kadın girişimcileri, kooperatifleri bir araya getiren buluşmalar düzenliyor. Bu buluşmaların odağında sadece kadın girişimciliğini değil kadın istihdamını da artırmak var.

Arslan, şu istatistiği paylaştı: “Ülkemizde kadınların istihdamdaki payı yüzde 32 iken; kadın girişimci müşterilerimizin çalışanlarının yüzde 58’inin kadın olması girişimcilik ekosistemine verdiğimiz desteğin kadın istihdamına da pozitif yansıdığının göstergesidir.”

Haberin Devamı

SAĞLIK VE ÇEVRE ÖN PLANDA

Yarışmanın birincilerine yakın mercek tuttuğumuzda kadın girişimcilerin sağlık ve  çevreye duyarlı iş modellerine odaklandıklarını görüyoruz. İşte birinciler ve şirketleri:

- KOBİ Üretici dalınının birincisi Era Grup Kurucusu Ayşe Köksal. Alüminyum solar panel çerçeve ve profil üretimi yapan Ayşe Köksal, 2021’de 7 kişi ile şirketini kurdu. Çalışanlarının yarısını kadınlar oluşturuyor. 110 kişiye istihdam sağlıyor. 10 ülkeye de ihracat yapıyor.

- Mikro üretici girişimci kategorisi birincisi Hande Yiyen Aka, okul çocuklarına sağlıklı yiyecekler üretmek üzere yola çıkıyor. Kendi geliştirdiği bir ambalaj makinesi var. Markası Rolling Pops. Yüksek proteinli sağlıklı atıştırmalıklar üretiyor. ürünleri okul kantinlerinde çocuklara ulaştırıyor.

Haberin Devamı

- Kadın Kooperatifleri Kategori birincisi Ayaş Akyaka Kadın Kooperatifi Başkanı Zehra Varol. Kadın çiftçilerden domatesleri alıyor. Salça üretimi yapıyor. Yılda 700 tona yakın sağlıklı, doğal salça üreten kooperatif ihracat da yapıyor.

- Sıfır atık kategorisi kazananı, Anadolive Gıda Firması Aysu Gürman. Zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan atıkları dönüştüren Aysu Gürman, doğaya salınan karasu ve prinadan toz zeytin ve zeytin ürünleri üretiyor.

‘SU GİBİ’ ŞİRKETLER

Türkiye Kalite Derneği (KalDer), Cumhuriyetin 100. yılına ithafen ‘Su Gibi’ temasıyla 32. Kalite Kongresi düzenledi. Kongrenin ilk gününde bu yıl ilki gerçekleşen Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri de sahiplerini buldu. Büyük ödülü Akçansa ve Borçelik kazandı. Yönetişim Alanında İyi Uygulama Ödülü ise Yorglass’a gitti. Jüri Teşvik Ödülü’nü ise Karşıyaka Belediyesi almaya hak kazandı ve ödül beratı Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a takdim edildi.

Haberin Devamı

FARK YARATAN ADAYLARI ARANIYOR

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı, Türkiye’nin 15. Sezon başvurularını almaya devam ediyor. Programa, www.farkyaratanlar.org adresi üzerinden 30 Kasım 2023 gün sonuna kadar başvuru yapılabileceği gibi aday da önerilebiliyor. Fark Yaratanlar Programı’na 14 yılda 14 bine yakın başvuru aldıklarını belirten Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı, 2009 yılından bu yana, 46 şehirden toplumsal sorunlara yenilikçi çözümler üreten 210 birey ve kurumu Türkiye’ye tanıttı. Seçilen çalışmaların yarattığı etkiyi gördükçe de gurur duyuyoruz. Bu program ile Türkiye’de toplumsal gelişmeye katkıda bulunan bireylerin ve kurumların yaptıkları çalışmalarla yarattıkları etkiyi görünür kılmayı ve topluma ilham vermeyi amaçlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Üreten kadınlara 51 milyar liralık finansman desteği

İYİ Kİ VAKFI YOLA ÇIKTI

Yıllardır birçok projesini takip ettiğim Füsun Kuran, ’İyi ki Vakfı’nı kurdu. Vakıf filantropi, etki yatırımı ve stratejik bağış yönetimi konusunda önemli bir açığı kapatmayı hedefliyor. Bu kapsamda fikir-tohum aşamasındaki sosyal girişim projelerinin, vakıf ve derneklerin çalışmalarının ölçümlenmesi, geliştirilmesi ve fonlanması için kalıcı ve kapsayıcı çözümler sunacaklar. Döngüsel ekonomi, eğitimde eşitlik, temiz enerji, akıllı şehirleşme, akıllı tarım ve kadınların güçlendirilmesi alanlarına odaklanmışlar.

Üreten kadınlara 51 milyar liralık finansman desteği

Füsun Kuran

Füsun Kuran planlarını; “Bugün tüm dünya iklim krizi, sosyoekonomik zorluklar ve pandeminin süren etkileri gibi bir dizi kriz ile karşı karşıya. Bu sorunları aşmak için etkili, güvenilir ve hızlı sonuçlar almaya ihtiyacımız var. Bu doğrultuda İyi ki Vakfı çatısı altında geliştirdiğimiz yatırım, ölçümleme ve stratejik yönetim modelleri ile ülkemizin gelişimine ve dünyamızın iyiliğine hizmet etmeyi hedefliyoruz” sözleriyle anlattı. 

BAKMADAN GEÇME!