‘Ücretler hedef enflasyona göre düzenlenecek’

Güncelleme Tarihi:

‘Ücretler hedef enflasyona göre düzenlenecek’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2023 07:00

HAZİNE ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, OVP ile ilgili soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

Yılmaz, enflasyon farkının memur maaşlarına yılbaşında yansıtılacağını belirterek, “Dolayısıyla hem alacakları artış hem enflasyon farkının yansımasıyla memur maaşlarında ciddi bir artış öngörüyoruz. Bu, memur emeklilerine de yansımış olacak. Diğer emeklilerimizle ilgili dengeleyici bir çalışmayı
tabii ki dikkate alabiliriz. Bu konuda yıl sonuna kadar çalışmalarımızı sonuçlandırmayı öngörüyoruz” dedi. 

Mehmet Şimşek de ücretlerle ilgili açıklamasında, “Bu seneki enflasyon farkı yüzde 65 olacaksa ücretler de çok yüksek düzeylerde olacak. Yani gelecek sene memur maaş artışları enflasyonun, muhtemelen neredeyse bu seneki enflasyon farkını dikkate alırsanız çok çok üzerinde olacak. Dolayısıyla hiçbir dönemde ne asgari ücretliyi, ne emeklilerimizi ne de memurlarımızı biz enflasyona ezdireceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

DESTEĞİ GÖRÜYORUZ

Cevdet Yılmaz, dünyanın en iyi programı da hazırlansa arkasında bir siyasi irade yoksa hiçbir anlam ifade etmeyeceğini belirterek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “destekliyoruz” mesajının planın en büyük gücü olduğunu dile getirdi. Hazine Bakanı Şimşek de, “Cumhurbaşkanımızın desteği tam. Bunu sadece hissetmiyoruz, görüyoruz. En ufak bir tereddüt yok” dedi.

Şimşek, bu aşamadan sonra yatırımcı toplantılarını da başlattıklarını belirtti. “Cuma günü G-20ye gidiyoruz” diyen Hazine ve Maliye Bakanı, “Akabinde ben Almanya’ya gidiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızla Birleşmiş Milletler yıllık toplantıları için New York’a gideceğiz. Daha sonra muhtemelen bir Londra yaparız ve bunun devamı gelir” şeklinde konuştu.

‘Ücretler hedef enflasyona göre düzenlenecek’
Mehmet Şimşek

YENİ BES MODELİ

Şimşek’in verdiği bilgilere göre işverenlerin de katkısının olduğu yeni bir bireysel emeklilik modeli öngörülüyor. Burada amacın tasarrufları, sistemde kalış sürelerini ve fon tutarını artırmak olduğuna dikkat çeken Şimşek, şöyle devam etti: “Bunu yapabilirsek bir taraftan bütçe disiplini ile zaman içerisinde kamu tasarruflarını artıracağız. Bir taraftan da çalışanlarımızı uzun vadede tabii refahları için tasarrufa teşvik edeceğiz, yönlendireceğiz. Özetle, bu yeni sistemden maksat, hem sistemdeki fon tutarını artırmak, hem sisteme girenlerin oradaki kalış sürelerini artırmak ve işverenlerin de desteğinin olacağı bir model.”

Haberin Devamı

ERKAN: ENFLASYONU KONTROL ALTINA ALACAĞIZ

MERKEZ Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da kur artışının geçişkenliğinin, enflasyon beklentilerinin çıpalanmadığı dönemlerde daha yüksek olduğunu belirtti. Erkan, “Şu anda böyle bir geçiş dönemindeyiz. Fakat kararlı bir şekilde sürdürdüğümüz sıkılaştırıcı para politikasının 2024 yılında meyvelerini vermesiyle, iç talebin arza daha yakın bir seviyeye geleceğini ve enflasyon beklentilerini kontrol altına alacağını öngörmekteyiz” diye konuştu. Erkan, “2024 yılında dezenflasyonun tesisi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” ifadesini kullandı.

‘Ücretler hedef enflasyona göre düzenlenecek’

BAKMADAN GEÇME!