TÜSİAD: 100 yıl önce nasıl yaptıysak bugün de yaparız

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD: 100 yıl önce nasıl yaptıysak bugün de yaparız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2023 07:00

TÜSİAD, Cumhuriyet’in 100 yılını büyük bir davetle kutladı.

Haberin Devamı

İş, sanat, siyaset ve spor dünyasının önemli isimlerinin buluştuğu organizasyonun geliri gençlerin eğitiminde kullanılmak üzere Türk Eğitim Vakfı’na (TEV) bağışlandı. Sanat içerik danışmanlığı İKSV tarafından yürütülen TÜSİAD Cumhuriyet’in 100. Yılı Kutlama Etkinliği’nin açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Cumhuriyet’in toplumsal ittifaktan güç aldığına vurgu yaptı. 

CUMHURİYET BİR DÖNÜŞÜM DESTANI

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihinin aynı zamanda halkın gelişme ve kendini dönüştürme yeteneğinin de destanı olduğunu söyleyen Orhan Turan, “Cumhuriyetin ilanıyla kısa süre içinde, laiklik, kadın hakları, bütün yurttaşların toplumsal, siyasal ve hukuksal eşitliği gibi, devasa adımlar atıldı.  Cumhuriyetin bu kazanımları milletçe benimsendi; derinlere kök saldı ve geri döndürülemez bir nitelik kazandı. Ülkeyi Batı’nın bir parçası haline getirmeyi amaçlayan reformlara dengeli, gerçekçi ve akılcı bir dış politika eşlik etti” dedi.

Haberin Devamı

CESUR VE KARARLI OLMALIYIZ

Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken Türkiye’nin önünde yeni bir dönemeç olduğunu dile getiren Turan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cumhuriyetin yüz yıllık kazanımlarının haklı gururunu yaşıyoruz. Önümüzdeki dönemeçte dünyamızı ve ülkemizi ağır sorunlar tehdit ediyor. Yaşamsal ağırlıkta bir dizi sorunla yüzleşmek ve başa çıkmak durumundayız. Hep özlemini duyduğumuz sıçramayı yapmak için, yüzüncü yılını kutladığımız cumhuriyet tarihimiz bize ışık tutuyor. Yapmamız gereken, çağın gerektirdiği dönüşümü doğru okumak. Bir yüzyıl önce Atatürk’ün yapmış olduğu gibi cesur ve kararlı olmak. Gereken dönüşümü ancak, toplumsal ittifakla sağlayabiliriz. Bu doğrultuda, toplumsal kutuplaşmaya son vermeli ve toplumun her kesimini harekete geçirmeliyiz. Cumhuriyeti cumhuriyet yapan değerleri yeniden parlatmalıyız. Demokrasi, eşit yurttaşlık, laiklik, ifade özgürlüğü, hukukun üstünlüğü, adil yargılanma, toplumsal cinsiyet eşitliği ve 21. yüzyıla uygun bir eğitim, ihtiyacımız olan temeli sağlamlaştıracaktır. Geleceğimize, bu kavramların hakkıyla hayata geçirilmesi yön verecek. Gelin, Cumhuriyetin devrimci ruhunu yeniden uyandıralım. Yüz yıl önce yaptık, yine yaparız.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!