'Türklere bodyguard olurum'

Güncelleme Tarihi:

Türklere bodyguard olurum
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2015 16:18

Doğusundaki savaş ve ekonomik olarak Rusya ile Avrupa Birliği arasında sıkışan Ukrayna’nın başkenti Kiev’in belediye başkanı, dünyaca ünlü eski boksör Vitali Klitschko, Türk yatırımcılara çağrı yaptı. Klitschko, Kiev’in artık çok güvenli bir kent olduğunu belirterek, "İş dünyası için gerekli tüm imkanları oluşturduk ve iş ilişkilerinin gelişmesi için imkanlar yarattık. Şimdi yatırımların tam zamanıdır, daha uygun, daha düşük fiyat üzerinden Kiev’e yatırımlar yapılabilir" diye konuştu. Klitschko, esprili bir dille de, "Kiev’e yatırım yapacak işadamlarının bodyguardı, özel koruması olmaya hazırım" dedi.

Haberin Devamı

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klitschko, Türkiye’de turizm alanında hizmet veren International Air Travel Index (IATI) bünyesindeki Aerobilet’in davetlisi olarak Ukrayna’da bulunan Türk turizmci ve gazetecilerini belediye binasındaki odasında kabul etti.

İLK MESLEĞİM TURİZM REHBERLİĞİYDİ

Türk turizmci ve gazetecilere Kiev’e gelmekle doğru bir adım attıklarını söyleyen Klitschko, "Kiev turizm anlamında eşi benzeri olmayan bir şehirdir. Bunu belediye başkanı olarak söylemiyorum. Birçok kişi beni eski solcu olarak tanıyor. Ama herkesin bilmediği geçmişimle ilgili bir husus var. Benim ilk mesleğim turizm rehberliğiydi. Şehirde turist rehberi olarak çalıştım ve heyetlere kenti tanıttım. Yani ben turizmin ne olduğunu ve turizm için neyin gerektiğini çok iyi biliyorum. Şu an Türkiye ve Ukrayna arasında turizm açısından çok iyi ilişkiler devam etmektedir. Her yıl 500 bin Ukraynalı Türkiye’yi ziyaret ediyor. Maalesef Türkiye’den gelen turist sayısı o kadar yüksek değildir. Elimizdeki rakamlara göre yılda yaklaşık 30 bin kişi Türkiye’den Ukrayna’yı ziyaret ediyor. Bu Ukrayna’yı ziyaret eden tüm turistlerin yüzde 3’üne tekabül ediyor. Bizim amacımız Türkiye’den daha fazla turiste Ukrayna ve özellikle Kiev’e davet etmektir" dedi.

Haberin Devamı

KİEV’E GELECEK TURİSTİN GÜNLÜK MASRAFI 24 DOLAR

Bin 500 yıllık tarihi bulunan Kiev’in çok özel bir kent olduğunu belirten Klitschko, "Maalesef turizm için altyapı çok mükemmel seviyede değildir. Bunu geliştirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Kiev’in yaklaşık yüzde 60’ını parklar oluşturuyor. Sadece Kiev’i ziyaret etmekle bin tane dini mekanı ziyaret etme şansını elde ediyorsunuz ve bahsettiğim bu dini yapıların çoğu Unesco miraslar listesine dahil edilmiştir. Diğer şehirlere kıyasla Kiev ucuz bir şehirdir. Bugünkü hesaplarımıza göre Kiev’e gelen bir turist ortalama 24 Dolar harcayacaktır. Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da bu değer 27 Dolar oluyor. Prag’ı ziyaret eden turistler günde 34 Dolar harcayacaktır. İsviçre’nin başkenti Zürih için bu rakam 134 Dolar olacaktır" diye konuştu

Haberin Devamı

KİEV DÜNYANIN BİRÇOK KENTİNDEN DAHA GÜVENLİ BİR YER

Ülkenin doğusundaki olayların bütün dünya televizyonlarından izlendiğini bildiğini belirten Klitschko şöyle konuştu: "Bu haberler Ukrayna’nın doğusunu göstermektedir. Ama Kiev’de kesinlikle böyle sorun yok. Savaşın olduğu yer ile Kiev arasındaki mesafe 800 kilometre civarındadır. Kiev sakin ve terör olaylarının olmadığı bir şehirdir. Güvenlik anlamında da sorunun olmadığı çok güvenli ve insanları misafirperver bir şehirdir. Turizm haberleri yapan bir sitenin araştırmalarına Kiev dünyanın birçok şehrinden daha güvenli bir yer. Bunu tekrar vurgulamak istiyorum; savaş olan bölge ile Kiev arasında 800 kilometre bir mesafe var. Kiev’de artık siyasi hiçbir ayaklanma söz konusu değildir. Terör olayları yoktur. Batıdaki şehirlere göre Kiev’deki kriminal olayların seviyesi çok daha düşüktür."

KİEV’E YATIRIM YAPMANIN TAM ZAMANI

Haberin Devamı

Türk yatırımcılara seslenerek Kiev’e yatırım yapmalarını isteyen Klitschko bunun nedenlerini şöyle sıraladı: "Kiev’in iş dünyası için çok büyük potansiyeli var. Artı buradaki işçilik diğer ülkeleri göre daha ucuzdur. Kiev’in stratejik ve coğrafi konumu çok daha uygundur. Şehirde iki tane uluslararası havalimanı var. Çok iyi gelişmiş tren istasyonu mevcuttur. Bu istasyon ülkenin doğu ile batı, kuzey ile güneyini birbirine bağlamaktadır. Kiev’de yaşayan geçliğin eğitim seviyesi çok yüksektir. IT teknolojileri anlamında gerekli alt yapıları oluşturduk. Yani iş dünyası için gerekli tüm imkanları oluşturduk ve iş ilişkilerin gelişmesi için imkanlar yarattık. Kiev yatırımcılık acentesini kurduk. Bu acente iş ilişkilerinin gelişmesi için gerekli destekleri sunuyor. Kiev’e yatırım yapacak işadamlarının özel koruması olmaya hazırım. Bunu, yatırımların önemini anlayarak söylüyorum ve kafalarında soru işaretleri olanlara şunu söylüyorum: ‘Şimdi yatırımların tam zamanıdır, daha uygun, daha düşük fiyat üzerinden Kiev’e yatırımlar yapılabilir.’ "

KİEV’İ UYUYAN BİR FİLE BENZETEBİLİRİZ

Haberin Devamı

Kiev’de düzenlenen 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası hazırlıkları kapsamında Kiev’de yeni oteller inşa edildiğini belirten Klitschko, "Kiev’de şu an çalışan otel sayısı 165 ve 80 tane hostel var. Ama yaptığımız hesaplamalar ve şehrin turizm potansiyelini değerlendirdiğimizde bizim yeni 165 otele ihtiyacımız olacak. Kiev, kentte çalışacak bin 500 turist operatörüne iş imkanı sunacaktır. Kiev’i uyuyan bir file benzetebiliriz. Yani çok büyük bir potansiyeli olan bir şehir. Maalesef şu an bu potansiyelden faydalanamıyoruz. Biz kendi tarafımızdan turizm sektöründe çalışan yatırımcılara her türlü yardımı vermeye hazırız" dedi. Klitschko konuşmasının ardından Türk heyetinin sorularını yanıtladı. "Yatırımcılar için güvence verdiniz, peki Türkiye’den ne tür yatırımcıları bekliyorsunuz" sorusuna Klitschko, "Biz gelecek tüm yatırımcıları burada görmekten çok mutluyuz, kim gelirse onunla yakından ilgileneceğiz. Ama son yıllarda yurt dışından gelen yatırımcılar gayrimenkul, tekstil ve IT sektörüne yatırım yapıyor. Ekonomi için en uygun en parlak dönemini yaşamıyoruz ama yatırımcılar için en uygun zaman şimdiki zaman. Yani bu dönemi imkanlar ve fırsatlar dönemi olarak değerlendirebiliriz. Fiyatlar çok uygun ve düşük seviyededir" diye cevap verdi.

KİEV’İN İÇİNDEKİ YEŞİLLİK ALANLARI VE PARKLARI YOK ETMEYİZ

Haberin Devamı

"Otel yatırımcıları için arsa sunmak ya da uzun vadeli bina kiralamak gibi bir düşünceniz var mı? " sorusu üzerine Klitschko, Kiev’in yüzde 60’nın yeşil alan olduğunu belirterek, "Biz tekliflere açığız. Gelen tüm teklifleri inceliyoruz. Ancak Kiev’de yaşanan tek sıkıntı, Kiev’in sınırları bellidir, Kiev’in sınırları limitlidir ve Kiev’in içinde yer alan yeşillik alanları ve parkları yok etmek istemiyoruz. Bu yeşillik alanları ve parkları yok etmemek için şehri sınırlarını değiştirmemiz gerekecek, yani şehri büyütmemiz gerekecek. Emlakçılık sektörü için şunu söyleyebilirim. İhaleleri biz organize ediyoruz, ihaleler net olarak düzenleniyor ve isteyen herkes düzenlediğimiz ihalelere katılabilir. Dediğimiz gibi şimdi fiyatlar çok ucuzdur. Çalışmaları daha basit hale getirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz artı yolsuzlukları ortadan kaldırmak için uğraşıyoruz" diye cevapladı. Turizm sektörü için yapılan sorulan Klitschko, Kiev’in turizm potansiyelini şöyle anlattı; "Kiev’de birçok müze ve gezilmesi gereken birçok tarihi yer var. Artı uluslararası kurumların koruması altında bulunan yerler var. Kiev’de birçok festival ve spor etkinlikleri düzenleniyor. Yeşillikler içinde huzurlu bir kent. Restoranları ve gece kulüpleri kaliteli ve gelen misafirleri ağırlamak için her türlü konfor mevcut." Klitschko, "Kiev’in güvenli bir yer olduğunu dünyaya nasıl atlatıyorsunuz" şeklindeki soruya esprili bir şekilde gülerek, "Türkiye’den Ukrayna’ya gelecek olan, özellikle bekar erkekler için Kiev çok tehlikeli bir şehir. Kiev’e gelip evlenen kişileri tanıyorum böyle örnek çok. Kimse evine dönmek istemiyor. Uyarması benden. Bunun haricinde Kiev’i gezen herkesi güvenli olup olmadığını kendisinin test ekmesini tavsiye ediyorum. Kiev’de yaşayan insanlar gerçekten misafirperverdir. Bunu siz gördünüz ve bu konuda sizden yardım bekliyoruz" diye cevapladı.

REFORMLAR KONUSUNDA TÜRKİYE’Yİ ÖRNEK ALIYORUZ

Siyasette hedefi sorulan Klitschko, "Siyasette kariyer olarak bir isteğim yok. Benim istediğim adaleti ve hukuk sistemi olan demokratik bir ülkede yaşamaktır. Ve belli hayat standartları olan bir ülkede yaşamaktır. Aslında reformların nasıl yapılması gerektiğini görebiliriz. Türkiye’de reformların çok başarılı bir şekilde yapıldığını görebiliyoruz. Biz Türkiye’yi bu konuda örnek alabiliriz diye düşünüyorum" dedi. Klitschko, toplantının ardından Türk heyetine Kiev’de anlatan broşürü hediye ederek imza attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!