Türkiye’de yılda 1.7 milyon araç satılabileceğini belirten TAYSAD Başkanı: İran yapıyorsa biz de yaparız

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de yılda 1.7 milyon araç satılabileceğini belirten TAYSAD Başkanı: İran yapıyorsa biz de yaparız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2024 07:00

TAŞIT Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) geçtiğimiz hafta İstanbul’da yıl değerlendirme toplantısını gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, 2023 yılında gerçekleşen 1.2 milyon adetlik araç satışına işaret ederek, “2023’te satışlarda dünyada 4 sıra atladık ve 14’üncülüğe yükselerek Avustralya, İran, İspanya ve Endonezya’yı geride bıraktık. İran’a bu kadar senedir ambargo uygulanmasına rağmen, tedarikte ciddi sorunları olmasına rağmen pazarını 1 milyon adedin üzerinde tutabiliyor. İran yapabiliyorsa bizim hayli hayli yapmamız lazım ve içimizde neleri değiştirmemiz gerektiğini tartışmamız lazım. Amacımızın Türkiye’yi ilk 10’a çıkartmak olması lazım. Yani 1.7 milyon adet satış ve 1.9 adetlik üretim, hedefimizin bu olması lazım” diye konuştu.

‘19’UNCULUĞA GERİ DÖNERİZ’

Saydam, “Uluslararası raporlar Türkiye için ‘2023 sadece bir tesadüftü 2024’te yine sıranız olan 18’inciliğe gerileyeceksiniz’ diyor. Eğer otomotiv distribütörlerinin paylaştığı tahmin 850 bin adet olursa, o zaman yerimiz 19’unculuğa ancak gelebilecek” ifadelerini kullandı. TAYSAD olarak 2023 yılında üye sayılarının 520’lere ulaştını ve otomotiv tedarik sanayinin yüzde 85-90’ını temsil edecek duruma geldiklerini de söyleyen Saydam, “Üyelerimiz hem tedarik hem ana sanayinde 2023’ün üzerinde ve 500’er milyon farkla 36 milyar dolara ihracata çıkacağımızı söylüyorlar. Fakat Avrupa pazarında küçülme söz konusu. Bu küçülme tedarik sanayisine de yansıyacak. Bundan dolayı biz 2024’te küçük bir gerileme bekliyoruz. Buna rağmen yine hedefi 36 milyar dolar olarak öngörüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

FAS’TAN YATIRIM DAVETİ

Saydam, Türkiye otomotiv sanayisi için Çin’i bir tehdit olarak görmemeye çalıştığını belirtirken asıl tehdidin Macaristan, Fas ve Cezayir gibi ülkeler olduğunun altını çizdi. Saydam, “Ana sanayi üreticileri bizi Fas’a ve Cezayir’e çağırıyorlar. Diyorlar ki: ‘buradaki başarı hikâyemiz Türkiye ile Türk tedarikçilerle öne çekilebilir.’ Hatta tedarik sanayiden ve Fas’a gitmiş 3-4 tane üyemiz var” bilgisini verdi.

 

BAKMADAN GEÇME!