Türkiye geri gitmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Türkiye geri gitmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2017 21:19

6’ncı Uludağ Ekonomi Zirvesi başladı. Zirvenin açılışını yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin çok kapsamlı bir reform programı olduğunu vurgulayarak, “Dışarıdan bakıldığında Türkiye’nin algısı kötü ancak gerçekte o kadar değil. Türkiye geri gitmeyecek, demokratik resesyona girmeyecek. Türkiye’nin hikâyesi orta ve uzun vadede güçlü olmaya devam edecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

EKONOMİNİN kalbi bu yıl yine Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde atıyor. Capital ve Ekonomist Dergileri tarafından 6’ncısı düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi başladı. Zirvenin açılış konuşmasını Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yaptı.

Türkiye geri gitmeyecek
 Şimşek, Türkiye’nin hikayesinin güçlü bir şekilde devam edeceğini söylerken dışarıdan bakıldığında Türkiye’nin algısının kötü ancak gerçekliğin o kadar olmadığına dikkat çekti. Şimşek, “Dışa açığız, kapanmıyoruz. Türkiye ne dışarıdan kopacak, ne de batıdan kopacak” diye konuşan Şimşek, “Biz dışarıdakileri de içeridekileri şaşırtacağız. Türkiye geri gitmeyecek, demokratik resesyona girmeyecek” mesajını verdi.

Haberin Devamı

NE OLACAK BU TÜRKİYE’NİN HALİ

Şimşek, konuşmasına son 1 yıldaki gelişmeleri aktararak başladı. “Ne olacak bu Türkiye’nin hali” sorusunu yönelten Şimşek, tüm olumsuzluklara karşın Türkiye’deki büyümenin devam ettiğini söyledi. Yılın ilk çeyreğinde de büyümenin bir miktar da olsa sürdüğünü kaydeden Şimşek,  yapısal reform ajandasına dikkat çekti. Şimşek yapısal reformların başında da anayasa değişikliğinin geldiğini belirtti.

KIDEM TAZMİNATI GÜNDEMDE

ABD’nin 240 yıldan bu yana başkanlıkla yönetildiğini ve 45. başkanın daha yeni göreve başladığını belirten Şimşek,” Eğer 1923’ten bu yana 65 hükümet gelmişse, burada bir sorunumuz var demektir. Bu reform yönetimde istikrarı sağlayacak” dedi. Anayasa değişikliklerinden sonra atacakları adımları da sıralayan Şimşek şunları söyledi:

Yargıda arabuluculuk ve ihtisas mahkemeleri düzenlemeleri. Bunlar hazır reformlar. Kıdem tazminatını tekrar taraflarla görüşeceğiz. Gelecek vadeden high-tech start-up firmalara destek verecek apayrı bir yapı üzerinde çalışıyoruz. TÜBİTAK’ı yeniden yapılandırıyoruz.  Gelir vergisi kanunu hazır.”

Kamunun verdiği hizmetlerin e-devlet ortamına taşınması için de çalışıldığını açıklayan Şimşek, “Vatandaştan niye belge istiyoruz ki, o belgeler zaten var. Bürokrasiyi azaltacak çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu. Eğitimin de önemli bir konuları olduğunu belirten Şimşek, “PISA sınavları, eğitimde harcadığımız paranın karşılığının alınmadığını gösteriyor. Artık nitelik üzerine yoğunlaşma dönemi” dedi.

Haberin Devamı

En önemli konunun ise Türkiye’de demokrasinin resesyona girdiği ve hukuk devletinden uzaklaşıldığı algısı olduğunu vurgulayan Şimşek, “Bunlar doğru değil. Başımıza birçok travma geldi. Olağanüstü hali isteyerek getirmedik. Olağanüstü hali kalıcı görmüyoruz” dedi.

 FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ SORUNU

ZİRVENİN ilk paneli ‘Sosyal Yatırım: Gençlerin Geleceğe Hazırlanması’ oldu. Moderatörlüğünü Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın Özalp üstlendiği panele Borusan Holding CEO’su Agâh Uğur, General Electric Türkiye CEO’su Canan Özsoy, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı, PwC İş Geliştirme İlk Fırsat 2016 katılımcısı Pelin Ak ve Doha Brookings Enstitüsü Direktörü Tarik Yousef katıldı. İşsizliğin en önemli sorun olduğunu kaydeden Emine Sabancı Kamışlı, insan kaynakları çalışanlarının üniversiteleri yeterince tanımadığını ve bunun fırsat eşitsizliğini doğurduğunu belirtti.

Haberin Devamı

TANAP’DA İLK GAZ 2018’DE

‘ENERJİNİN Yarını’ başlıklı oturumda moderatörlüğü Akkök Grubu CEO’su Ahmet Dördüncü yaptı. Panelde Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, Global Resources Partnership Ortağı Sandford Henry, İran Ticaret Odası Danışmanı Mahmood Khaghani, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu yer aldı. Panelde TANAP Projesi ile ilgili bilgi veren Mammadov, 2018’de Türkiye’ye ilk gazın geleceğini ifade etti. 

iPHONE ETKİSİNİ BİLEMEDİK

CISCO Genel Müdürü Cenk Kıvılcım’ın moderatörlüğündeki ‘Yeni Dijital Dalga: Yükselen Teknolojiler’ başlıklı panele Siberia ortaklarından ve iPhone yaratıcılarından Andy Grignon, Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, McKinsey Global Institute CEO Jacques Bughin, Amplified Robot Kurucu ve CEO’su Steve Dann katıldı. Grignon, iPhone üretilirken telefonun insan hayatına bu kadar nüfuz edeceğini tahmin edemediklerini söyledi.

Haberin Devamı

DAN BROWN YAZSA ‘ABARTMIŞ’ DENİR

DARBE girişiminin 40 yıldır Türkiye’nin bütün kurumlarına sirayet eden bir karmaşık örgüt tarafından yapıldığını, bu yapının 170 ülkede faaliyet gösterdiğini ve başının da ABD’de bulunduğunu vurgulayan Şimşek, “Dan Brown yazsaydı, ‘Bu kadar da abartılmaz’ derdiniz. Bununla mücadele ederken, ‘Hukuk devleti kalmadı’ diyorlar” ifadelerini kullandı.  Şimşek, başarısız darbe girişimi sonrasında ilan edilen olağanüstü hal ile ilgili, “Olağanüstü hali isteyerek getirmedik. Türkiye bütün terör örgütlerinin hedefine girdi. Yüzlerce kısmı terör eylemi ile karşı karşıya kaldık. Ondan dolayı olağanüstü hal geldi. Ama bunu kalıcı bir çözüm olarak görmüyoruz” dedi. Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın bir yük gibi algınabileceğini de söyleyen Şimşek, “Biz aynı fikirde değiliz” dedi. Kendinden örnek veren Şimşek, “Ben 6 yaşına kadar Türkçe bilmiyordum. Eşim Çubuklu. 3 çocuğumuz var. Çocuklarımız Türk mü Kürt mü? Biz Türk vatandaşıyız, bunu da gururla taşıyoruz” dedi. Liberal demokrasinin can çekiştiğini söyleyen Şimşek, “Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada böyle” dedi. 

Haberin Devamı

Türkiye geri gitmeyecek

Sani Şener, Begümhan Doğan Faralyalı, Bora Koçak, Hasan Arat, Richard Barett, Simon Calder ve Vahap Küçük (Soldan sağa)

YENİ HİKÂYEYİ GÜVEN ÜZERİNE KURMALIYIZ

DOĞAN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, yeni Türkiye’nin hikayesine güven inşa ederek başlanması gerektiğini söyledi. Begümhan Doğan Faralyalı, “Öncelikle kendi mahallemizden çıkacağız. Bu ülkenin yüzde 99’unun iyi insanlardan oluştuğunu bileceğiz. Türkiye’de değerlerimizi ve müştereklerimizi hatırlayarak, güvenli bir ilişki sistemi kurarak güçlü bir Türkiye hikayesi oluşturabiliriz” dedi. Moderatörlüğünü TAV Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener’in yaptığı “Yeni Türkiye, Yeni Büyüme Hikayesi” başlıklı panele Begümhan Doğan Faralyalı, Anadolu Grubu Otomotiv Grubu Başkanı Bora Koçak, Capital Partners Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hasan Arat, Value Center Kurucusu Richard Barrett, Independent Yazarı Simon Calder, LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük katıldı.

Begümhan Doğan Faralyalı, konuşmasında Doğan Grubu’nun başlattığı ortak değerler hareketine dikkat çekti. Bu hareketin hikayesini, “Türkiye sevdalısı bir ailede büyüdüm. Ülke sevgisiyle büyüdük. Yurtdışında yaşarken de, Türkiye’nin ve Türk insanının farklı olduğuna inandım” diyerek anlatan Begümhan Doğan Faralyalı, “Ancak öyle bir noktaya geldik ki, sanki ortak noktamız yokmuş gibi. 2015’te bir araştırma çıktı, toplumun yüzde 70’inin farklı partiye oy verenle, çocuğunun arkadaşlık dahi yapmasını istemediğini gösteriyordu. Bu araştırma kalbimi ağrıttı” dedi. Bu araştırmadan sonra ev sohbetlerine gitmeye başladığını söyleyen Faralyalı, “Bir çay ikramı bize ait bir değer. Zenginin de fakirin de masasında simit olması bize ait farklı bir değer. Aslında kocaman bir aileyiz” dedi. Türkiye’de 10 kişiden 9’unun karşısındaki güvenmediğini gösteren araştırmalara dikkat çeken Begümhan Doğan Faralyalı, şöyle devam etti: “Danimarka’da ise, 10 kişiden 9’u karşısındakine güveniyor. Dünyanın en mutlu ülkesi Danimarka. Davos’ta Danimarka Maliye Bakanı’yla beraber bir toplantıdaydık. ‘Nasıl dünyanın en mutlu insanları olmayı başarıyorsunuz’ diye sordum. ‘Güven’ dedi’ yanıtını verdi.”

MORALİ KAYBETMEMELİ

Anadolu Grubu Otomotiv Grup Başkanı Bora Koçak, Türkiye için otomotiv sektörünün öneminden bahsetti. Bundan sonra nereye gidileceği ile ilgili dünyaya ve dünya trendine bakılması gerektiğini vurgulayan Koçak, arzın talebi yarattığını ve kâr marjlarının çok düştüğünü kaydetti.

Konuşmasında aşk ve sevginin önemine dikkat çeken Value Center Kurucusu Richard Barett ise, “Bizi inançlarımız birbirimizden ayırıyor. Ortak değerlere destek olmalıyız” dedi. Panelde LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, “Maliyetler düşer bürokrasi kalkar, hız artar. Bundan dolayı iyiniyet ve güveni şirket misyonunda olması gerektiğini düşürüyorum. Moral hizmet sektöründeysek asla kaybetmemiz gerekiyor. Bardağın boş tarafını görürsek epey şey söyleyebiliriz. Dolu tarafı görenlerdeniz” diye konuştu.

GENÇLER DESTEKLENSİN

TÜRKİYE’nin en büyük gruplarının yönetiminde bulunan yeni nesil genç kuşakların yer aldığı ‘Yarının Liderleri’ isimli oturumda liderlik anlayışları ve hedefler masaya yatırıldı.

Türkiye geri gitmeyecek
Panelin moderatörlüğünü Intel Türkiye CEO’su Yakım Eriştiren yaparken, Akkök Holding Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Alize Dinçkök Eyüboğlu, BluTV Kurucusu Aydın Doğan Yalçındağ, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu, Mudo Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Taviloğlu ve Al Hodafi CEO’su Saoud Ghandour yer aldı. BluTV Kurucusu Aydın Doğan Yalçındağ, yaklaşık 20 yıl önce internetin hayatımıza girmesiyle tüm şirketlerin bu yaşanan dönüşümden etkilendiğini belirterek, “Biz de bu dönüşümden etkilendik. İnsanlar artık sevdiği film ve dizileri internetten takip etmeye başladı. Biz de BluTV’yi kurduk” dedi. Gelecek beklentileri hakkında sorulan bir soruya da cevap veren Aydın Doğan Yalçındağ, “Gençlerin desteklendiği, finansmana ulaşımın kolay olduğu bir ülke istiyoruz. Gençler desteklensin ki nice Turkcelller ve Türk Telekomlar kuralım” dedi.

EĞİTİMİN YAŞI YOKTUR

Akkök Holding Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Alize Dinçkök Eyüboğlu, iş hayatına atıldığı 13 yıllık süre içinde grubun farklı şirketlerinde roller aldığını belirterek, “Benim anlayışımda eğitimin hiçbir zaman yaşı yok. Tecrübelerime yeni tecrübeler katmak ve yeni deneyimler kazanmak için eğitimler aldım” dedi. Mudo Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Taviloğlu, kendisi için en önemli hazırlığın erken yaşta çalışmaya başlamak olduğunu belirterek, “Türkiye’de de her gelir seviyesinde küçük yaşlarda iş disiplini, sevgisini geliştirmek gerekiyor” dedi.

Türkiye geri gitmeyecek

 

BAKMADAN GEÇME!