Turkcell’in Alfa’ya satışında ’çağrı muafiyetine iptal’ geldi

Güncelleme Tarihi:

Turkcell’in Alfa’ya satışında ’çağrı muafiyetine iptal’ geldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2007 00:00

Çukurova Grubu’nun, Rus Alfa Grubu’ndan sağladığı 3.3 milyar dolarlık kaynağın bir bölümüne karşılık, Turkcell’den verdiği 13.22’lik hissenin devri sırasında Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) alınan, "küçük yatırımcıya çağrı muafiyeti" kararı, Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Çukurova Holding’in iştiraki Çukurova Telecom Holdings’in İMKB’ye yaptığı açıklamaya göre, SPK ve Çukurova Grubu, mahkeme kararını temyiz edebilecek. Mahkeme kararı bu haliyle kesinleşirse, Rus Alfa, yurtdışından dolaşarak aldığı Turkcell hisseleri için başta küçük yatırımcılar olmak üzere tüm ortaklara "hisselerinizi isterseniz alabilirim" çağrısı yapacak.

BELİRSİZLİK VAR: Raymond James’in telekom analisti Başak Engin Dinçkoç, "Bu kararın geçmişte Turkcell hissesi olanlara nasıl, hangi tarihte, hangi fiyattan uygulanacağı konusunda belirsizlik var. Hukukçulara göre o zaman elinde Turkcell hissesi olanlar bir dava açabilir ve tazminat talebinde bulunabilir" dedi. Çukurova Grububu’nun kararı temyiz hakkının bulunduğunu hatırlatan Dinçkök, temyiz sonrasında da çağrı muafiyetine iptal çıkması durumunda bunun bazı belirsizlikler yaratacağını söyledi. SPK, halen yüzde 23.39’u halka açık olan Turkcell İletişim’in küçük hissedarlarına yapılacak çağrıdan Rus Alfa’yı muaf tutan kararında, sözleşmelerde belirlenen pay sahipliği oranlarının aşılması veya herhangi bir şekilde yönetim kontrolünün el değiştirmesi halinde, çağrıda bulunma yükümlülüğünü getireceğini bildirmiş ve muafiyetin bu koşulla verildiğini açıklamıştı.

ALFA ANLAŞMAYI BOZAR MI: Çukurova Grubu’nun başvuracağı temyiz sonrasında çıkacak kararda da mahkemenin çağrı muafiyetini iptali kesinleştirmesi durumunda ise Alfa Grubu’nun terirgin olabileceği belirtiliyor. Analistler, Rus Alfa Grubu’nun, Çukurova Grubu’na verdiği krediler için Turkcell hisselerinde çağrı muafiyeti şartı istediğini hatırlatıyor. Borsa Yatırımcıları Derneği, Çukurova Grubu’ndan Alfa’ya Turkcell hisse satışı konusunda 2005’te mahkemenin verdiği şartlı muafiyet kararının ardından, kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açmıştı.

TeliaSonera: Bu sadece ’çağrı muafiyeti iptal kararı’ değil

TURKCELL’in büyük ortağı TeliaSonera’nın Avrasya Başkanı Erdal Durukan, son mahkeme kararının sadece bir çağrı muafiyetinin iptal kararı olmadığını söyledi. Durukan, "SPK, söz konusu mahkeme kararına dayanarak Turkcell ortaklarına çağrıda bulunursa, bu ilave bir finansman olayı demektir. Keza bu çağrı, Turkcell’in sadece halka açık olan kısmını değil, diğer ortakları ve TeliaSonera’yı da kapsar" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!