Türkbank’a en yüksek teklif İGE’den

Güncelleme Tarihi:

Türkbank’a en yüksek teklif İGE’den
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2023 07:00

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Türk Ticaret Bankası ihalesinde en yüksek teklifi İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’nin (İGE) verdiğini açıkladı.

Haberin Devamı

İhale sonucunda Türkiye İhracatçılar Meclisi, İhracatçı Birlikleri, Türk Eximbank ile birlikte 20 kamu ve özel bankanın ortak olduğu İGE, 455 milyon liralık teklifle bankayı satın aldı.

BANKACILIK LİSANSI VAR

TMSF’den dün yapılan açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) 2001’de Türk Ticaret Bankası’nın lisansının kaldırılması ve tasfiye işlemlerinin yürütülmesi konusunda TMSF’nin yetkili kılınmasına karar verdiği hatırlatılarak, “Kurumumuzun 20 yılı bulan yoğun çalışmaları neticesinde banka tasfiyeden çıkarılmış, yeniden lisans almaya hak kazanmış ve şeffaf ihaleyle satışı gerçekleştirilmiştir. Türk Ticaret Bankası’nın bankacılık yapma izni (bir adet lisansı) bulunmaktadır” denildi.

ALTI TEKLİF GELDİ

TMSF’nin açıklamasında muhammen satış bedelinin, uluslararası bir bağımsız denetim şirketi tarafından 380 milyon lira olarak belirlendiği kaydedildi. Bankanın güncel değerleme raporlarında yer alan 19 milyon liralık gayrimenkullerin de bu bedelin içinde yer aldığı vurgulandı. Açıklamada şöyle denildi: “13 katılımcı şartname aldı. Teklif veren katılımcı sayısı ise altıdır. Satış Komisyonu, katılımcılardan üçünün şartname koşullarını sağladığını tespit etmiştir. Gerekli şartları taşımayanlar hakkında tutanak tutulmuş, bu nedenle ihaleye katılmaları mümkün olamamıştır.”

Haberin Devamı

İGE BİR KAMU KURULUŞU

İHALEDE en yüksek teklifi veren İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE) hakkında da bilgi verildi. TMSF’nin açıklamasında İGE’nin bir kamu kuruluşu olduğu vurgulanarak şöyle anlatıldı: “TC Ticaret Bakanlığı’nın koordinesinde 1 Mart 2022’de faaliyete geçmiştir. Türkiye İhracatçılar Meclisi, İhracatçı Birlikleri, Türk Eximbank ile birlikte 20 kamu ve özel bankasının ortak olduğu İGE (İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi), sermaye yetersizliği içinde olan ihracatçılara münhasıran, ihracat kredileri için kefalet vermek üzere kamu adına faaliyetlerini yürütmektedir.”

‘ÖNCELİĞİMİZ MEVDUAT DEĞİL FİNANSMANIN DESTEKLENMESİ OLACAK’

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Türkbank’ın satın alınmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bloomberg HT’nin yayınında konuşan Gültepe “Türkbank’ın mevduat bankacılığı yapıp yapmayacağına henüz karar vermedik. Türkbank’ın önceliği finansmanın desteklenmesi olacak” dedi.

Haberin Devamı

Türkbank’a en yüksek teklif İGE’den

Mustafa Gültepe

‘KALDIRAÇ OLABİLİR’

Gültepe, İGE olarak banka ihalesine girme nedenlerini şöyle açıkladı: “Bu, yeni bir süreç değil. Son beş yılda hem ihracatçı birlik başkanları, hem delegeler hem de ihracat yapan iş insanları bunu tartışıyordu. Aslında bunun adımı İhracatı Geliştirme AŞ ile başlamıştı. Bir buçuk sene önce kefalet sistemine dayanan bir projeyle birlikte Eximbank ve diğer bankaların üzerinde kredi verilmeye başlandı. Yaklaşık 8 bin üyemize bu kapsamda 30 milyar liralık kredi kullandırarak bunun verimli bir noktaya gittiğini gördük. Firmaların sorunlarını aynı dili konuşan insanlar topluluğu olarak çok daha farklı bir şekilde ortaya koyduk. Kefalet sisteminin çok gelişebilecek bir noktada olmadığını düşündük. İhtisaslaşmış bir bankanın ihracatçı finansmanında kaldıraç olabileceğini düşündük.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!