Norveç somonu reklamlarına tepki  

Güncelleme Tarihi:

Norveç somonu reklamlarına tepki
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2017 16:26

Türk denizlerinde ve iç sularında yetişen, başta hamsi, çipura, levrek, alabalık ve Karadeniz somonu olmak üzere tüm çeşitlerin omega3 açısından zengin olduğunu belirten Ahmet Tuncay Sagun, “Avrupa sofralarında yenilen dört balıktan birisi Türkiye’den gidiyor. Bu tür reklamlar, içerde olduğu gibi ihraç pazarlarımızda da imajımızı zedeler “dedi.

Haberin Devamı

Son zamanlarda yazılı ve görsel basında birbiri ardına yayınlanan reklamlar ile Norveç Somonu’nun Türk balıklarından daha sağlıklı olduğu algısının yaratılması, 85 ülkeye ihracat yapan Türk balıkçılarını kızdırdı.

Norveç’ten somon ithal eden firmaların Türkiye’deki pazar payını artırmak için gerçekliği ve dayanağı olmayan bilgiler ile kamuoyunu yanılttığını belirten İstanbul Su ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, “Türk balıkçılığının dünya pazarındaki yükselişini önlemek için kaleyi içten fethetmeye çalışıyorlar.  Halkımızın bu tür yanıltıcı bilgilere itibar etmemesi gerekir” dedi.  

“85 ülkeye ihraat yapıyoruz” Türk balıkçılarını bu konuda birlikte hareket etmeye çağıran Sagun, “Yayınlanan reklamlarda Norveç somonunun Omega3 açısından zengin olduğu izlenimi verilirken, Türkiyede yetişen balıkların besin değerinin düşük olduğu havası yaratılıyor. Bu çok yanlış bir yaklaşım. Bizim balıklarımız aksine besin değeri yüksek ürünlerdir. Öyle olmasa dünyanın 85 ülkesine ihracat yapabilir miyiz. Bugün Avrupa sofralarındaki dört balıktan birisi Türkiye’den gidiyor. Sözkonusu reklamlar hakkında tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz. Gerçekdışı ve dayanağı olmayan bilgiler ile kamuoyunu yanıltanların önüne geçilmeli” diye konuştu.  

Haberin Devamı

Türk balıklarının besin değeri yüksek Norveç’in dünya genelinde bir tanıtım ve pazarlama atağına kalktığını belirten Ahmet Tuncay Sagun, ülkemize yapılan somon ithalatının son 10 yılda 5 kat arttığına dikkat çekerek, “Yapılan anlaşmalar gereği Norveç somonu ülkemize zaten vergisiz geliyor. Norveçliler yaptıkları açıklamalarda Türkiye’de kişi başına düşen balık tüketiminin az olduğunu, bu sayede tüketimin artabileceğini, bunun da sektöre fayda sağlayacağını ileri sürüyorlar. Evet içpazarda balık tüketiminin azlığından bizler de dertliyiz" dedi. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!