Türk koleksiyoner öne çıktı, müzayedeci Sotheby’s ofis açtı

Güncelleme Tarihi:

Türk koleksiyoner öne çıktı, müzayedeci Sotheby’s ofis açtı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2009 00:00

Sanat müzayedeleri, özel satışlar düzenleyen ve sanatla ilgili finansman faaliyetleri yürüten Sotheby’s, küresel krize aldırmadan Türkiye ofisini açtı.

Sotheby’s Avrupa Başkanı Henry Wyndham, uzun vadeli baktıkları için Türkiye’de ilk uluslararası müzayede evine imza attıklarını söyledi. Ekonomik krizin sanat piyasasını da etkilediğini vurgulayan Wyndham, "Lehman Brothers’ın iflas ettiği gün biz çok önemli bir müzayede yaptık. Satışlar çok iyiydi. Fakat krizin sanat eserlerini ve müzayedeleri etkilediği bir gerçek. Eserlerin fiyatları geriliyor" dedi. Wyndham sözlerini şöyle sürdürdü: "Son 18 aydır iyi fiyata eserler almak için çok güzel fırsatlar oldu. Özellikle contemporary sanat alanında inanılmaz fırsatlar doğdu. Kriz sanat eserlerinin fiyatlarında da bir düzeltme yapıyor. Sanat severler için fırsatlar doğuyor."

İyi Türk koleksiyonerler

Çok sayıda Türk koleksiyoner ve alıcıya uluslararası müzayedelerde hizmet verdiklerini hatırlatan Wyndham, "Son yıllarda Türk koleksiyoner ve alıcılar uluslararası müzayedelerimizde birçok kategoride çok etkinler. Bu çok kıymetli insanlara iyi hizmet vermek istiyoruz. Elbette yeni müşteriler de ekleyeceğiz" dedi. Wyndham, Türklerin sanatın bütün alanlarına ilgi gösterdiklerini belirtti..

Sotheby’s Kıdemli Başkan Yardımcısı Ali Can Ertuğ, Türk sanatçıların eserlerinin sergilenmesinin ve uluslararası müzayedelerde satılmasının galeri sahibinden sanatçılara, esnaftan sokaktaki vatandaşa herkese katkı sağlayacağını söyledi. Ertuğ, Sotheby’s şirketinin girdiği her ülkede sanata ve sanatçıya katkı sağladığına değinerek, "Gittiğimiz her pazarda fiyatlar yükselir. Bu manipülasyon değil. Daha çok eser, daha çok galeri, daha çok sanatçı, bu işten ekmek yiyen daha çok insan demek" dedi. Sotheby’s Türkiye Ofis Başkanı Oya Delahaye ise bir toplumun sanat ile kendini uluslararası camiyada anlatabileceğini söyledi.

1.2 milyon sterlin değerindeki 73 çağdaş Türk eseri Londra’da

1.2 milyon sterlin değerindeki 73 çağdaş Türk sanat eseri Akbank sponsorluğunda 27 Şubat-4 Mart tarihlerinde Londra’da sergilenecek ve 4 Mart’ta düzenlenecek müzayede ile satışa sunulacak. 73 parçanın içinde Mubin Orhon, Nejad Melih Devrim, Fahrelnissa Zeid, Haluk Akakçe gibi sanatçıların eserleri de yer alıyor. Sotheby’s, İstanbul’da ofis açışını duyurduğu gün (dün), söz konusu çağdaş Türk sanat eserlerinden bir seçkiyi Ortaköy Esma Sultan Yalısı’nda sergilemeye başladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!