Türk-İş’te yeni dönem hesaplaşması

Güncelleme Tarihi:

Türk-İş’te yeni dönem hesaplaşması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2013 01:46

Türk-İş’te Mustafa Kumlu’nun istifasının ardından başkan Ergün Atalay olurken, yeni dönem hesaplaşmayla başladı.Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, yeni yönetimi tanımadığını söyleyen Tek Gıda-İş Başkanı Mustafa Türkel’e ‘disiplin’ sinyali verdi.

Haberin Devamı

Haftaya Başkan Mustafa Kumlu’nun istifası ve yeni başkan seçimiyle başlayan Türk-İş’te hareketlilik bitmiyor. İstifanın ardından dün yapılan yönetim kurulundan ‘Yeni Başkan Ergün Atalay’ kararı çıktı. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, artık sahaya ineceklerini belirtirken; yeni dönemde ilk icraatlarının Zonguldak’ta maden işçilerini ziyaret etmek olacağını söyledi. “Bundan sonra hem sahadayız, hem de masadayız” diyen Kavlak; yeni yönetimi tanımadığını söyleyen Tek Gıda-İş Başkanı Mustafa Türkel için de “disiplin” sinyali verdi. Kavlak, “Burada da örgüt disiplini var, kurulları var” dedi.

GİZLİ PROTOKOL İDDİASI

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’yla yönetim kurulu üyeleri arasında geçtiğimiz yıl sendikalar yasası görüşmeleriyle başlayan gerginlik; Kumlu’nun önceki gün istifasıyla son bulmuştu. Yönetim Kurulu üyeleri, Kumlu’nun Sendikalar Yasası görüşülürken; 30’dan az çalışanı olan işyerlerinde sendikalı işçinin korunmasını düzenleyen maddelerin kaldırılması için işverenler ve hükümetle gizli protokol imzaladığı iddiasını dile getiriyordu. Bu nedenle başlayan gerginlik sonucunda, son birkaç aydır yönetim kurulu toplanamazken; önce 29 Haziran için olağanüstü genel kurula gitme kararı alındı. Kumlu’nun “Kamu işçileri adına yürütülen toplu sözleşmelerin bitirilmesinin ardından istifa ederim” teklifini getirmesinin ardından ise, olağanüstü genel kurul kararı uygulanmadı. Varılan uzlaşı gereği Kumlu önceki gün istifasını önce kamuoyuna daha sonra da Türk-İş’e bağlı 22 sendika başkanına açıkladı.

Haberin Devamı

YENİ YÖNETİM KURULU

İstifanın ardından dün toplanan Türk-İş Yönetim Kurulu, yeni yönetimi belirledi. Yönetim Kurulu’nun yedek birinci üyesi olan Koop-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar yönetime girerken; Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk-İş Genel Başkanlığı’na seçildi. Atalay başkan seçilmesinin ardından verdiği ilk demeçte de, tüm sendikaları kucaklayarak, sıkıntıları aşacaklarını söyledi. İşçi sınıfının çok sorunları olduğunu kaydeden Atalay, bunların çözümü için çalışmaya başlayacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

Çelik: Gazetelerde okudum

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de, Türk-İş’teki gelişmeleri değerlendirdi. Tüm sendikalarla diyalog içinde olduklarını söyleyen Çelik, “Ne Türk-İş’in ne Hak-İş’in ne DİSK’in yönetimindeki sorunları bizim bilme gibi bir durumumuz olamaz. Ama biz şunu söyleyebiliriz: Bizimle ilişkilerinde bir problemin olmadığı inancı içindeyiz. Tek problem var, yasa çıkarırken hak arama mücadelesinde, toplu sözleşmelerde sendikalar üzerlerine düşen görevleri yapıyorlar, biraz bizim hesaplarımızı sarsıyorlar ama bu olması gereken doğal bir şey. Bizimle ilgili bir durum söz konusu değil. Hatta bir açıklamayı bugün ben gazetede okudum, ‘Bakanlıkla bir protokol imzalanmış da...’ Bizimle de böyle bir protokol söz konusu değil.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Olağanüstü genel kurul isteniyor ama..

TOPLAM 10 sendikadan oluşan ve önceki gün Kumlu’nun veda toplantısına katılmayan Sendikal Güç Birliği, olağanüstü genel kurula gidilmesini istiyor. Ancak rakamsal olarak Sendikal Güç Birliği’nin işi zor gözüküyor. Sendikal Güç Birliği, Basın-İş, Belediye-İş, Deri-İş, Hava-İş, Kristal-İş, Petrol-İş, Tek Gıda-İş, Tezkoop-İş, TÜMTİS ve TGS’den oluşuyor.

Kavlak: Sahaya çıkıyoruz

TÜRK-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak da, yeni döneme ilişkin olarak “sahaya çıkacaklarını” açıkladı. Kavlak, “Yeni yönetim olarak önce Zonguldak’ta madenlerde çalışan arkadaşlarımızı ziyaret edeceğiz. Daha sonra da Ereğli Demir Çelik’te çalışanlarla bir araya geleceğiz” dedi. Bundan sonra sahada çalışanlarla olmak istediklerini belirten Kavlak, “Dünya değişiyor, çalışma koşulları değişiyor. Bunlarla ilgili çalışmalarımız olacak, bir de Başkanlar Kurulu’nu toplayacağız.

Haberin Devamı

Artık sahada da masada da varız” dedi. Kavlak, yeni dönemin ilk “disipline sevk” sinyalini de Tek Gıda-İş Başkanı Mustafa Türkel için verdi. Türkel önceki gün yaptığı açıklamada; “Mustafa Kumlu istifa etmedi, istifa ettirildi. Sendikal hareketi pasifize etmenin, Türk-İş’i bitirmenin son hamlesidir bu. Atalay’ın başkanlığını tanımıyoruz. Sendikal Güç Birliği olarak olağanüstü genel kurul için çalışacağız” demişti. Kavlak, Türk-İş içinde 34 sendika bulunduğunu belirtirken; “Bir iki kişi çıkmış onu söylemiş…Kurullar var,gereğini yapar. Türk-İş’e bağlı sendikalar Ergün Atalay’ı tanıyamabilir, ama Türk-İş Başkanını tanımıyoruz demek bambaşka. Burada da bir örgüt disiplini var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!