Türk gıdacılar Paris’i şaşırttı

Güncelleme Tarihi:

Türk gıdacılar Paris’i şaşırttı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2012 00:00

Türkiye’nin gıda sanayicileri Paris’te düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarı ‘SIAL 2012’de Fransızları şaşırttı. 2010 yılında düzenlenen fuarda 128 Türk firması 4.5 dönümlük bir alanda yer alırken, dün başlayan SIAL’de ise 256 Türk firması 9 dönümlük alanlarıyla adeta dünya gıda devlerine meydan okudu.

Haberin Devamı

DÜNYANIN en büyük gıda fuarı SIAL Uluslararası Gıda İçeck Fuarı (SIAL) Paris’te dün açıldı. 100 ülkeden 5 bin 900 firmanın stant kiralayarak katıldığı fuarda Türkiye ‘katılım alanını ve katılımcı firma sayısını eh hızlı artıran ülke’ oldu. En büyük katılımcı ülkeler sıralamasında da üçüncü sırada yer alan Türkiye’nin firmaları hem geleneksel hem de ilginç ürünleriyle büyük ilgi görüyor.

1988’den beri SIAL’e katılımı ‘milli katılım’ olarak organize eden İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, “Bu fuara 1988’de sadece 82.5 metrekarelik bir alanda katılım yapabilmiştik. Katılımcı firma sayımız ise 10’du. 2010’da katılım alanımız 4 bin 356 metrekare, katılan firma sayımız ise 128 olmuştu (41 de bağımsız katılım oldu). Bu yıl ise Türkiye tam anlamıyla bir rekora imza attı. Fuardaki sergi alanımız 9 bin metrekare olurken, firma sayımız ise 208 oldu. Bizim dışımızda da fuarın farklı bölgelerinde 48 Türk firması bağımsız olarak stant tutup fuara katılmış durumda” dedi.

Haberin Devamı

ENGELLER KALKARSA

SIAL 2012’ye gelerek Türk firmalarını ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise Türkiye’nin ‘tarihsel marka’ alanının aslında tarım olduğunu belirterek, “Son yıllarda gıda sanayimiz çok hızlı gelişiyor. Bizim bunu Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok noktasına çok iyi aktarmamız ve tanıtmamız gerekiyor. SIAL bu anlamda önemli fırsat. Avrupa Birliği ve dünya genelinde devam eden krizde bizim bu fardaki hızlı büyümemiz Türkiye’nin büyüme gücünü de gösteriyor” dedi.

Bakan Eker, 2010 yılına göre Türk firmalarının SIAL’deki hızlı büyümesinin Fransa Tarım Bakanı Stephane Le Foll’un da dikkatini çektiğini söyledi. Eker, “Kendisi ile görüşeceğiz. Türkiye’nin tarımsal üretim ve gıda sanayisi hakkında detaylı bir görüşme olacak. Ne yazık ki AB nezdinde bizim gıda ürünleri ihracatımıza bazı engeller var. Bu engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Eğer bu konuda olumlu gelişme olursa hem Türkiye hem de Avrupa için çok yararlı sonuçlar elde ederiz” diye konuştu.

AVRUPA’DA 1 NUMARAYIZ

Haberin Devamı

Bakan Mehdi Eker, GAP ve KOP gibi sulama temeli önemli olan projelerin sulama ayaklarının tamamlanması halinde 1 milyon hektarlık yeni bir tarımsal üretim alanının daha devreye gireceğini belirterek şu bilgileri aktardı: “GAP’ta ana sulama kanalları 2013’te bitiyor. Sonra küçük kanaletler olacak. Diyarbakır’dan Savur’a kadar 144 kilometrelik kanal 2013’te bitecek ve 150 bin hektar (1.5 milyon dönüm) alan sulamaya açılacak. Türkiye’nin tarımsal hasılasını 10 yılda 23 milyar dolardan 63 milyar dolara çıkardık. AB ülkelerinin çoğundan daha fazla tarım hasılasına ulaştık. AB’de 4’üncü sıradaydık, İtalya, Fransa, İspanya öndeydi onları geçtik. Avrupa’da 1 numara olduk. Bunu; Dünya Bankası OECD söylüyor, biz söylemiyoruz. İhracatımız ise 4 milyar dolardan 15 milyar dolara yükseldi. ”

Haberin Devamı

Fransız bakan kayısı yedi ‘engelleri çözelim’ dedi

SIAL 2012’yi ziyaret eden Fransa Tarım Bakanı Stephane Le Foll, Türk pavyonunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in misafiri oldu. Bazı ürünleri tadan Foll, kayısıya özel ilgi gösterdi. Foll, “Türkiye’nin fuardaki katılım gücü aynı zamanda tarım ve gıdadaki üretim gücünü de gösteriyor. Son yıllarda bu alanda da çok hızlı bir gelişme sağlamış durumda. Bizler de sayın bakan (Mehdi Eker) ile Türk gıda ürünlerinin AB’ye ihracatının önündeki engellerin çözümü için çaba harcıyoruz” dedi.

100 ülkeden 5 bin 900 firma fuara katılıyor
 
SIAL 2012’ye 100 ülkeden 5 bin 900 firma katıldı. Birbirinden ilginç stantlarında ürünlerini sergileyen firmaları ziyaret edenlerin sayısının ise 200 ülkeden 140 bin kişiyi bulması bekleniyor. Ziyaretçilerin yüzde 62’sinin Fransa dışından olacağı tahmin ediliyor. SIAL’e ülkelere göre en büyük katılımcı sıralamasına bakıldığında da Fransa ev sahibi ülke olarak birinci, İtalya ikinci ve Türkiye üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye bu fuarda İspanya, Çin, Hollanda, Belçika, Almanya, Brezilya, ABD, İngiltere ve Hindistan gibi önemli tarımsal üretim yapan ülkeleri geçmiş durumda.

Haberin Devamı

Çanakkale il olarak fuara çıkarma yaptı

FUARDA turizm ve tarım ürünlerini tanıtan Çanakkale’nin standı da dikkat çekti. 75 iş adamıyla Çanakkale’yi dünyaya tanıtmaya geldiklerini belirten Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Çanakkale domatesiyle, sardalyasıyla, turizmiyle çok önemli bir bölge. Şarapçılıkta da adımızı duyurmak istiyoruz” dedi.

Unsuz, yağsız, şekersiz Mevlevi tatlısı üretti

ÇANAKKALE standının en ilginç özelliklerinden biri de kadın girişimci Atiye Laçin’in ‘Mevlevi tatlısı’ oldu. Memurluğu bırakıp Gelibolu’daki dünyanın en büyük mevlevihanesinden ilham alarak tatlı işine soyunan Laçin, girişim öyküsünü şöyle anlattı: “Mevlevi tatlısının formülü çok eskiye dayanıyor. Ben onu alarak geliştirdim. İçinde her türlü kuru meyve ve kuru yemiş olan üründe un, tuz ve şeker yok. Sağlık açısından da zararı yok, faydası var. Tatlıyı geliştirmek için halen Ege Üniversitesi ile çalışmaya devam ediyorum. Geçen yıl 12 ton üretim yaptık. Bu fuarda tatlımızı Avrupa’ya tanıtarak, ihracat yapmak istiyorum.”

Haberin Devamı

Kurutulmuş domatesten 100 milyon dolar

MANİSA’da kurutulmuş domates üretimi gerçekleştiren Gurme Yarı Kurutulmuş Sebze, tamamen ihracat ağırlıklı çalışıyor. Tarladan aldığı domatese katmadeğer katar başta Avrupa ve Avustralya ve ABD olmak üzere bir çok ülkeye ihrac eden firma yeni Pazar olarak Güney Amerika’ya yönelecek. Kurutulmuş domatesten yılık 100 milyon dolar ciro yaptıklarını belirten şirketin Dış Ticaret sorumlusu Burat Balaman, “Türk ürünlerine büyük talep var. Özellikle İtalyan ve İspanyollar bizim kurutulmuş domateslere büyük talep gösteriyor. Rakiplerle kıyasladığında ürünlerimiz gerçekten çok kaliteli” diye konuştu.

Konya’dan Afrika’ya naryağı satacak

KONYA’da 130 bin ton yağ üretimi gerçekleştiren Zade yağlarının sahibi Helvacızade Gıda İlaç Kimya Başkanı Tahir Büyükhelvacı, yeni hedef pazar olarak Afrika’ya gözünü dikti. Büyükhelvacı, başta çörek otu, nar çekirdeği, kabat çekirdeğinden olmak üzere 24 bitkiden yağ ürettiklerini ifadegeçen yıl 202 milyon lira ciro elde ettiklerini bildirdi. Büyükhelvacı, “Dünyanın en gelişmiş üretim teknolojisine sahibiz. Çep telefonu ile dışarıdan üretim bandını kontrol edebiliyoruz. Üretimimizin yüzde 80’i iç pazara yüzde 20’si ise ihracata yönelik. Önümüzdeki dönemde Afrika pazarını hedefledik. Özellikle Fransız sömürge ülkelerine girmeyi planlıyoruz” dedi.

Afrikalılara Türk pudingi yedirecek

BAŞAK Tüketim ve Gıda Maddeleri, hazr çodrba, puding, krem şanti ve kek unuyla yıllık 5 bin tonluk üretim gerçekleştiriyor. Geçen yılı 15 milyon dolar ciro ile kapatan firma üretiminin yüzde 50’sini ihraç ediyor. Fransa, ABD ve Kanada gibi 40’a yakın ülkeye ürünlerini satan firma yeni hedef Pazar olarak Afrika’yı seçti. Şirketin İhracattan sorumlu Başkan Yardımcısı Ali Cumbul, “Fransa pazarında oldukça iddialıyız. Ürünlerimiz fransızca. Bu yüzden Fransa’nın etkili olduğu Afrika’ya da yönelieceğiz. Afrikalılar’a Türk pudingi, çorbası ve krem şantı yedireceğiz” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!