Türk bankalar için kritik uyarı

Güncelleme Tarihi:

Türk bankalar için kritik uyarı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2015 09:44

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, TL'nin son aylardaki değer kaybının aktif kalitesinde bozulmaya ve risk ağırlıklı varlıklarda artışa işaret ederek bankalar üzerinde baskı yaratabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Moody's tarafından dün akşam yayımlanan raporda, "TL'nin değer kaybı Türk bankalarının aktif kalitesini etkileyecek. Bankacılık sistemi genelinde kredilerin yaklaşık yüzde 30'u döviz cinsi. Yani TL'deki değer kaybı bu kredilerin geri ödeme tutarlarını ve büyük ihtimalle takibe düşenlerin sayısını artıracak" denildi.

TL yıl başından bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 13 değer yitirerek gelişmekte olan ülkeler arasında en kötü performansı gösteren para birimlerinden biri oldu.

Raporda TL'deki değer kaybı nedeniyle 2014 sonunda yüzde 2.8 olan sektör genelinde takibe düşen kredi oranının bu yıl yüzde 3.5 ile 4 aralığına yükselmesinin beklendiği belirtildi.

Raporda ayrıca risk ağırlıklı varlıklarda artış nedeniyle bankaların sermayesi üzerinde baskı oluşacağı ifade edilerek, "Döviz cinsi kredilerin denk TL risk ağırlığının artış kaydederek, büyük bölümü TL cinsi olan çekirdek Seviye 1 (Tier 1) sermayeye oranı yükselecek" denildi.
Moody's hesaplamalarına göre TL'nin dolar karşısında yüzde 5 değer kaybı çekirdek Seviye 1 sermaye oranında yaklaşık 15 baz puan düşüşe neden oluyor. Bankanın cinsine göre bu etki 5 ile 25 baz puan arasında değişebiliyor.

Haberin Devamı

Raporda son olarak bu gelişmeler nedeniyle bankaların gelecek 12-18 ay içinde yurtdışı borçlanma maliyetlerinin artabileceği, ancak büyük bankaların oluşabilecek baskıları göğüsleyecek likiditeye sahip olduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!