Turizmde istihdam hızlandı

Güncelleme Tarihi:

Turizmde istihdam hızlandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2014 10:11

Yaz dönemi için hazırlıkların sürdüğü Turizm-Otelcilik sektöründe firmaların eleman arayışı Türkiye genelinde yüzde 30, Antalya’da ise yüzde 324 oranında arttı. Yenibiris.com’da yaklaşık 6700 kişi bu sektörde istihdam edilmek üzere aranıyor.

Haberin Devamı

Yenibiris.com’un verilerine göre, Turizm-Otelcilik sektöründe iş ilanları son 3 ayda, 2013’ün son 3 ayına göre artış gösterdi. Antalya ve Bodrum gibi en çok tercih edilen tatil bölgelerinde, ilan artışı yüzde 300’ü geçti. Sektörde en çok Resepsiyonist ve Garson aranıyor.

838 bin sigortalı çalışıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Turizm sektöründe sigortalı çalışanların sayısı 2013’te yüzde 17 artarak 838 bine yükseldi. Turizmin ülke istihdamındaki payı da geçtiğimiz yıl yüzde 6,2’den yüzde 6,8’e çıktı. Sezonun tam olarak açılmasıyla yaklaşık 1 buçuk milyon kişinin iş başı yapması bekleniyor. Yenibiris.com verilerine göre ise bu dönemdeki ilanlarla sektörde istihdam edilmek üzere yaklaşık 6700 kişi aranıyor. En çok aranan ilk 5 pozisyon şöyle:

Haberin Devamı

1-Resepsiyonist
2-Garson
3-Belboy
4-Satış Temsilcisi
5-Kat Hizmetleri Görevlisi

Sektörde çalışmak için aranan kriterlerin başında yabancı dil bilmek geliyor. İkinci dil tercih sebebi. Garsonlar için büyük tesisler en az 2 yıl deneyim isterken, deneyimsiz eleman arayanların sayısı da az değil. Resepsiyonist için Turizm–Otelcilik bölümü mezunları tercih ediliyor.

Antalya’da yüzde 324 artış
Yenibiris.com’da en fazla eleman aranan illerin başında Antalya geliyor. Yılın ilk 3 ayında yüzde 300’den fazla oranda ilan artışı görülen turizm cennetinde aranan elemanların başında Garson, Belboy ve Resepsiyonist geliyor. Bodrum’da ise iş ilanlarında yüzde 150 oranında bir yükselme söz konusu.

İstanbul’da en çok şef aranıyor
İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2013 yılında yaklaşık 9 milyon ziyaretçi ağırlayan İstanbul’da yabancı otel zincirleri, açılan sosyal tesisler ve iş hacimlerini büyüten kurumlar gibi faktörler nedeniyle iş ilanlarında da yüzde 15’lik bir artış var. Şehirde en çok şef, usta, garson gibi pozisyonlar en çok arananların başında geliyor.

Sektörde Türkiye genelinde en çok eleman arayışı ön büro-resepsiyon alanında görülüyor. En çok iş ilanı verilen ilk 10 alan şöyle:

1-Ön Büro-Resepsiyon-Rezervasyon
2-Yiyecek-İçecek Hizmetleri
3-Satış-Pazarlama
4-Mutfak
5-Restoran-Bar
6-Kat Hizmetleri
7-Servis
8-Mali İşler-Finansman
9-Operasyon
10-Konuk Ağırlama

Haberin Devamı

Başvurular arttı
Turizm-Otelcilik sektörüne son 3 ayda yapılan iş başvuruları, bir önceki 3 aya göre yüzde 65 oranında arttı. Şehir bazında bakıldığında başvurularda en fazla artış (yüzde 98 ile) İstanbul’da oldu. Antalya’da şehir dışından başvuruların ise yüzde 38 arttığı gözlemleniyor. Bazı firmaların istihdam planları şöyle:

Crystal Hotels’de 5300 kişi çalışıyor. İnsan Kaynakları Koordinatörü İhsan Somuncu yaz dönemi için 100’ü ara yönetici kademesine olmak üzere 700 kişi daha alacaklarını söylüyor.

Wow Hotels’de 3 otelde toplam 1050 kişi çalışıyor. Yaz dönemi için 950 kişi daha alacaklarını belirten İnsan Kaynakları Müdürü Rukiye Göksu bu kişilerin Garson, Servis Komi, Mutfak Aşçı, Mutfak Komi, Kat Hizmetleri, Meydan ve diğer birimlere dağıtılacağını söylüyor.

Rixos Hotels, Eskişehir ve Göcek’te yeni açılacak otellerle beraber Türkiye otellerinde yüksek sezonda 5 bin 500’ün üzerinde personel ile hizmet vermeyi planlıyor. Yurtdışında açılacak yeni otellerle çalışanların toplamı 7 bin 500’ü geçecek. İnsan Kaynakları Direktörü Altuğ Örnek halihazırdaki 10 yurtiçi, 8 yurtdışı olmak üzere 2014 sezonunda açılacak 2 yurtiçi ve 5 yurtdışı otel ile birlikte toplam 25 otel ile hizmet vereceklerini söylüyor ve alınacak yaklaşık 2 bin kişinin ağırlıklı olarak operasyonel departmanlar (Yiyecek-İçecek ve Odalar) için istihdam edileceğini ekliyor.

Beş tesisten oluşan Stone Hotel Grup’ta 1917 kişilik çalışan sayısı 2220’ye çıkarılacak. İnsan Kaynakları Müdürü Nevin Bozan ağırlıklı olarak Garson-Komi-Maid-Meydancı alacaklarını söylüyor.

Bünyesinde 3 otel bulunduran Kamelya World’de yazın 850, kışın 250 kişi çalışıyor. İnsan Kaynakları Müdürü Nuray Yıldırım’ın verdiği bilgiye göre yaz boyunca servis, mutfak, kat hizmetleri, bulaşıkhane, önbüro bölümlerinde işe alımlar devam edecek.

Haberin Devamı

Ramada Hotel & Suites İzmir Kemalpaşa’da 55 kişi çalışıyor. Operasyon Müdürü İnanç Atılgan yaz dönemi için en çok yiyecek-içecek departmanına alım yapacaklarını söylüyor.

Cosmopolitan Resort da yaza hazırlanan bir diğer otel. Önbüro Müdürü Ayhan Demir “Yaz dönemi için yapılacak yaklaşık 80-100 kişilik işe alımda ağırlığı garson, barmen, barmaid ve resepsiyonist oluşturacak” diyor.

Amara World Hotels 1250 çalışan sayısı ve 4 tesisiyle hizmet veriyor. İnsan Kaynakları Müdürü çalışan sayılarının yaz döneminde 1700-1750 olacağını söylüyor: “Sezon içinde oluşacak alımlarımızda yine ağırlıklı olarak Yiyecek İçecek birimlerinde, Kat Hizmetleri, Eğlence, Önbüro gibi departmanlarda olacak. Bununla birlikte diğer birimlerimize de alım gerçekleştireceğiz”.

Haberin Devamı

Baia Lara Otel de yaza hazırlanan tesislerden. İnsan Kaynakları Müdürü Kadir Erdoğan yaz için 300-350 kişilik, ağırlıklı olarak servis, kat hizmetleri ve mutfak departmanlarında istihdam olacağı bilgisini veriyor.

Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Özörnek konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Yaz sezonunun yaklaşmasıyla beraber Turizm sektörünün istihdamda atılım yapmasına alışkınız. Bu yılın ilk 3 ayında geçen yıla göre biraz daha fazla bir artış söz konusu. ”

TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ İŞ FIRSATLARI İÇİN TIKLAYIN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!