Trump meydan okudu... Tarih verildi... İşte son durum...

Güncelleme Tarihi:

Trump meydan okudu... Tarih verildi... İşte son durum...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2019 18:47

ABD hisse senedi piyasaları, küresel ticari gerilimlerdeki artışla pazartesi günü yılın en zayıf işlem gününü gördükten sonra Salı günü toparlanmaya başladı. Çin’in, para birimi yuanın aşırı değer kaybetmesine müdahale etmemesiyle dünyadaki başlıca borsalar da değer kaybetti. Öte yandan Trump ABD'nin yatırım konusunda güçlü bir durumda olduğunu belirterek "ABD'ye para akıyor" ifadelerini kullandı. Trump'ın ekonomi danışmanı da ilk adımı Çin'den beklediklerinin altını çizdi. Yatırım bankaları da 2020 seçimi öncesi anlaşma beklemediklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Pazartesi günü Dow Jones’da 750 puan düşüşün görülmesine neden olan küresel ticari gerilimler, ABD Hazine Bakanlığının Çini döviz manipülasyonuyla suçlaması ve Pekinin yabancı döviz piyasasına geniş çaplı müdahale yoluyla, kendi dövizinin değerini düşürdüğü bir geçmişi olduğu iddialarıyla artmıştı.

ABD Hazine Bakanlığı açıklamasında, "Çin’in kur manipülatörü olarak belirlenmesinin sonucu olarak Bakan Mnuchin, Çin’in son eylemlerinin oluşturduğu adil olmayan rekabet avantajının ortadan kaldırılması için IMF ile temasa geçecek" uyarısı yapılmıştı.

Gelişmelerin ardından Salı günü açılış işlemlerinden Dow Jones 140 puan değer kazanırken, S&P 500 yüzde 0.64 ve Nasdaq yüzde 1.0 yükseldi.

Euro dolar karşısında yüzde 0.26 düşerek 1.11732 dolara geriledi.

Haberin Devamı

DÜNYADA SON DURUM

Çin’in, para birimi yuanın aşırı değer kaybetmesine, müdahale etmemesi, dünyadaki başlıca borsalarda değer kayıpları getirdi.

Çin ayrıca ABD’den de tarım ürünleri alımını durdurdu. Pekin’in ABD Başkanı Donald Trump ile girdiği ticaret savaşının küresel ekonomiye zarar vereceği endişesiyle Wall Street’ten sonra Asya piyasalarında düşüş başladı.

Trump meydan okudu... Tarih verildi... İşte son durum...

Çin’in borsa endeksi 1,5 puan, Avustralya’nın ki ise de yüzde 2,3 düşüş yaşadı. Tokyo, Hong Kong ve Seul’de de geri çekilme göründü.

Trump’ın geçen hafta Çin’den ithal edilen mallara yüzde 10 ek vergi daha uygulayacağını açıklaması üzerine Pekin’in para birimi yuanın dolarak karşındaki düşüşüne müdahale etmedi. Çin Ticaret Bakanlığı ise almaya söz verdiği Amerikan Tarım ürünlerinin ithalatını askıya aldığını açıkladı. Yuan son aylarda dünya para birimleri karşısında değer kazanıyordu. 

Çin’in yuanı doların karşısında 7,052’nin altına indirmesi üzerine ABD Hazine Bakanlığı Pekin’i dolar manipülatörü olmakla suçlayıp bu durumun muhtemel ilave yaptırımlara yol açtığını belirtti.

Trump meydan okudu... Tarih verildi... İşte son durum...

Haberin Devamı

TRUMP: ABD'YE PARA AKIYOR

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin ülkeye yapılan yatırımlar ve firmalar konusunda çok güçlü bir pozisyonda olduğunu söyledi.

Trump, Twitter paylaşımında, "Çin'den gelen büyük miktarda paranın yanı sıra güvenlik, yatırım ve faiz gelirleri ile diğer ülkelerden de ABD'ye para akıyor. Çok güçlü bir pozisyondayız. Çok sayıda şirket ABD'ye geliyor" dedi.

TRUMP GÖRÜŞME SÜRSÜN İSTİYOR

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow, ABD Başkanı Donald Trump'ın bir dönüştürücü olduğunu ve ABD ekonomisini yeniden inşa ettiğini söyledi.

Kudlow, ABDli müzakerecilerin görüşmelere açık olduğunu, Çin tarafından da bir adım atılması gerektiğini söyledi; ancak, görüşmelerde ABD'nin kendi çıkarlarını koruyacağını da ekledi.

Haberin Devamı

ABD'nin G20 ve Dünya ticaret Örgütü tarafından belirlenen kuralların çiğnenmesi halinde harekete gçeceklerini belirten Kudlow, ek gümrük vergileri ile ilgili olarak, Yapmamız gerekeni yaptık dedi.

Trump meydan okudu... Tarih verildi... İşte son durum...

TÜRKİYE'DE PİYASALARDA GÜN SONU

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 910,54 puan artışla 99.583,82 puandan kapandı.

BIST 100 endeksi, güne 310,90 puan ve yüzde 0,32 artarak 98.984,18 puandan başladı. Endeks, günün ilk yarısındaki sürekli müzayede bölümünü 294,09 puan ve yüzde 0,30 yükselişle 98.967,38 puandan kapattı. Gün içinde en düşük 98.822,54 puanı, en yüksek 100.057,63 puanı gören endeks, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,92 değer kazanarak 99.583,82 puandan tamamladı.

Haberin Devamı

Önceki kapanışa göre mali endeks yüzde 1,21, sanayi endeksi yüzde 0,59, hizmetler endeksi yüzde 0,76 değer kazandı, teknoloji endeksi yüzde 0,12 değer kaybetti.

BIST 30 endeksi, önceki kapanışa göre 1.287,20 puan ve yüzde 1,04 artarak 124.950,21 puandan kapandı. İşlem gören 525 hisse senedinin 180'i prim yaptı, 174'ü geriledi. Garanti Bankası, Türk Hava Yolları, Halkbank, Akbank ve VakıfBank bugün en çok işlem gören hisse senetleri oldu.

ALTININ ONSU 1.472,61 DOLAR

Altının onsu, uluslararası piyasalrda saat 18.15 itibarıyla 1.472,61 dolardan işlem görüyor.

Borsa İstanbul Altın Piyasası'nda standart altının kilogram fiyatı, önceki kapanışa göre yüzde 0,08 artarak 260 bin 400 lira oldu.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların bugünkü efektif kurunu alışta 5,5276 lira, satışta 5,5498 lira olarak açıkladı. TCMB, önceki efektif kurunu alışta 5,5521 lira, satışta 5,5743 lira olarak belirlemişti.

Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören 21 Nisan 2021 vadeli tahvilin bugün valörlü işlemlerinin basit getirisi yüzde 15,48'den, bileşik getirisi de yüzde 16,08'den gerçekleşti.

Uluslararası piyasalarda, saat 18.20 itibarıyla avro/dolar paritesi 1,1196, sterlin/dolar paritesi 1,2176, dolar/yen paritesi de 106,34 düzeyinde seyrediyor.
Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 59,76 dolardan işlem görüyor.

GOLDMAN SACHS TARİH VERDİ

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, küresel ticari gerilimlerin yeni gelişmelerle tırmanmasıyla, ABD ve Çin arasında 2020 ABD başkanlık seçiminden önce bir anlaşma olmasını beklemediğini duyurdu.

CNBCde yer alan habere göre, Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatziusun öncülük ettiği analist ekibi, iki ülke arasındaki ticari anlaşmazlıkların 2020 seçimlerinden önce çözülmesinin pek olası olmadığını düşünüyor.

ABD ve Çin arasındaki ticari gerilimler, ABD Başkanı Donald Trumpın geçen hafta 300 milyar dolar değerindeki Çin ürününe 1 Eylülden itibaren yüzde 10luk ek gümrük vergisi uygulanacağı açıklamasının ardından Çinin söz konusu ek gümrük vergilerinin uygulamaya konulması durumunda uygun şekilde karşılık vereceği açıklamalarıyla yükselmişti.

Söz konusu gelişmelerin ardından yuandaki değer kaybıyla, ABD Hazine Bakanlığı Pazartesi günü Çini döviz manipülasyonuyla suçlamıştı. ABD Hazine Bakanlığı açıklaması sonrası yuan dolar karşısında değer kaybederek 2008den bu yana ilk kez olmak üzere 7 dolar düzeyine yükselmişti.

Gelişmelere paralel olarak Goldman Sachs analist ekibi, bankanın müşterilerine gönderilen bir bilgi notunda şu değerlendirmeyi yaptı:

Trumpın geçen haftaki açıklamalarından bu yana görülen gelişmeler, ABD ve Çin yetkililerinin zor yolu seçtiğini gösteriyor ve biz de artık 2020 seçimlerden önce iki ülke arasında bir ticaret anlaşmasına varılmasını beklemiyoruz.

Daha önce Trump'ın 2020 seçimlerine fayda sağlayacak bir anlaşmaya varılmasını istediğini düşünüyorduk, fakat durumun artık böyle olduğuna inanmıyoruz.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!