Trafik sigortası prim ücretlerinde yüzde 10'luk artış

Güncelleme Tarihi:

Trafik sigortası prim ücretlerinde yüzde 10luk artış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2023 08:23

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, araç grubu ve kullanım türüne göre uygulanan baz primlerin Ocak 2024 için yüzde 10 artırılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Zorunlu trafik sigortası prim ücretlerinde artışa gidildi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun aldığı karara göre 2023 yılı Aralık ayında araç grubu ve kullanım türüne göre uygulanan baz primlerin, 2024 yılı Ocak ayı için yüzde 10 artırılmasına karar verdi.

SEDDK'nin konu ile ilgili yayımladığı Genelge, internet sitesinde yayımlandı.

Genelgeye göre, 14/7/2007 tarih ve 26582 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin Geçici 11 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca 2023 yılı Aralık ayında araç grubu ve kullanım türüne göre uygulanan baz primler, 2024 yılı Ocak ayı için yüzde 10 artırılarak uygulanacak.

Genelge 1/1/2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

Genelge hükümlerini Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkam yürütülecek.

 

Trafik sigortası prim ücretlerinde yüzde 10luk artış

2024 YILI TARİFESİ DE BELİRLENMİŞTİ

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te oran ve limit güncellemelerine gidildi.

Yapılan değişiklikle birlikte 2024 yılında Ocak ayından itibaren başlamak üzere trafik sigortası primleri her ay yüzde 5 oranında artış yaşayacak.
Bunun dışında Mayıs 2024 tarihinden itibaren ise hasar maliyet endeksi hesaplamasında yüzde 45 asgari ücret oranı, yüzde 30 harcama endeksi-kişisel ulaştırma araçları yedek parça ve aksesuarları fiyat artış oranı, yüzde 15 ağırlık ile harcama endeksi-motorlu araçlar fiyat artış oranı ve yüzde 10 ağırlık ile harcama endeksi-kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarımı fiyatlarına göre artışlar yapılacak.

Kurul, hasar maliyet endeksi üzerinde izleme ve düzeltme faktörü belirlemeye, hasar frekansı, hasar maliyetleri ve diğer hususları göz önünde bulundurarak 2024 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayları için belirlenen artış oranı ile 2024 yılı Mayıs ayından itibaren endeks ile belirlenecek oranı sıfıra kadar indirmeye veya iki katına kadar artırarak uygulamaya yetkili de oldu.

Haberin Devamı

KAZA OLURSA SİGORTA ŞİRKETİ MAKSİMUM NE KADAR ÖDEME YAPACAK?

Herhangi bir kaza anında kişi başına sağlık gideri, sakatlanma ve ölümde 1.8 milyon liraya, kaza başına İnsan Taşımada Kullanılan Motorlu Araçlarda 9 milyon lira, Eşya Taşımada Kullanılan Motorlu Araçlar, Römork ile iş makineleri 18 milyon lira, Tarım Araçları ile Özel Amaçlı Araçlarda 9 milyon lira, Motosiklet ve Yük Motosikletinde 5.4 milyon liraya yükseltildi.

Maddi hasarlarda ise araç başına 200 bin lira, kaza başına ise 400 bin liraya çıkarıldı. Böylece yüzde 67 oranında artış yaşanmış oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!