‘Torba’da son dakika sürprizi yapıldı TOBB’un hesapları denetime açıldı

Güncelleme Tarihi:

‘Torba’da son dakika sürprizi yapıldı TOBB’un hesapları denetime açıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2010 00:00

MECLİS Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen ve “Torba Yasa” olarak bilinen “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” son dakika sürprizleriyle dikkat çekti. Tasarıda yapılan değişiklikle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile oda ve borsaların banka hesaplarının Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca denetlenebilmesinin yolu açıldı.

Hükümet ile TOBB arasında gerilime yol açan, Sanayi Bakanlığı’nın oda ve borsalara yönelik denetimleri, AK Partililerin önergesiyle torba yasada yapılan değişiklikle yeni bir boyut daha kazandı.

Şimşek’e rağmen

AK Partililerin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in itirazına rağmen torba yasada yaptıkları bir başka son dakika değişikliğiyle de, TOKİ’ye devri talep edilen taşınmazların, kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edilen yerlerde kalması halinde, bu taşınmazların TOKİ’ye devir talebinin öncelikli olması sağlandı. Bu değişikliğin, Şimşek’in komisyondan ayrıldığı sırada yapılması dikkat çekti.

Vergi dilimi değişti

Tartışmalarına sahne olan oturum sonunda kabul edilen torba yasadaki bir başka değişiklikle de, ücretlilerin gelir vergilerindeki yüzde 27’lik diliminin üst sınırı 50 bin TL’den 76 bin TL’ye yükseltildi. Buna göre, üst gelir grubundaki ücretlilere 2 bin 100 TL’ye kadar vergi iadesi yapılabilecek. Bu düzenlemeyle ücretlilerin daha geç yüzde 35’lik dilime geçmeleri de sağlanmış oldu.

Elektronik tebligat

Bu arada tebligatların elektronik ortamda yapılabilmesine olanak sağlanırken, Mili Piyango İdaresi’nin şans oyunlarının özel şirketlere yaptırılmasının da önü açıldı. Bu konudaki lisans verme işlemleri teklif almak yoluyla açık eksiltme usulüne göre yaptırılabilecek.

Pasaportta yeni düzen

Torba yasaya göre, diplomatik pasaportlar, Dışişleri Bakanlığı’nca tespit edilecek sürede geçerli olmak üzere verilecek. Hususi damgalı pasaportlar 6 aydan az olmamak kaydıyla İçişleri Bakanlığı’nca belirlenecek sürelerde, hizmet damgalı pasaportlar ise 6 aydan az olmamak kaydıyla pasaport sahibinin görevinin müddetine göre İçişleri Bakanlığı’nca tespit edilecek süreye göre düzenlenecek. Elektronik pasaportlarda refakate kayıt işlemi yapılmayacak, bu pasaportlar temdit edilemeyecek ve müşterek e-pasaport düzenlenemeyecek.

Hurda affı uzayacak

HURDA kamyonların teslimi durumunda, vergi silinmesine ilişkin uygulamanın süresi de uzatılarak, kapsamı genişletildi. Buna göre, 1985 model ve altı kamyonlar, 31 Aralık 2011 tarihine kadar il özel idarelerine teslimleri halinde bunların vergi borçları silinecek. Teslim edilecek kamyonlarla ilgili sınırlamalar da kaldırıldı.

Futbola GSM desteği geliyor

TASARIDA yapılan bir başka değişiklikle de, futbol kulüplerinin de aralarında olduğu GSM aracı kuruluşlarının satışları üzerinden vergi ödememeleri sağlandı. Ancak, ana şirketin yüzde 15 oranında vergilendirilmesi ise sürecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!