Termal yatırımda hedefler aşıldı

Güncelleme Tarihi:

Termal yatırımda hedefler aşıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2022 07:00

Termal Turizm Master Planı’nda kısa dönem hedefi olarak 50 bin yatak kapasitesi belirlendiğini ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2020 sonunda toplam 214 adet termal tesiste yatak kapasitesinin 60 bin 190’a yükseldiğini belirtti. Ersoy, “En önemli alternatif turizm türlerinden biri olan sağlık ve termal turizm konusunda öncelikli olarak ülke genelindeki potansiyel alanlar belirlendi” dedi.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Termal Turizm Master Planı’nda kısa dönem hedefi olarak 50 bin yatak kapasitesi belirlendiğini hatırlatarak, “Termal Turizm Master Planı sonrası 2020 yılı sonunda toplam 214 adet termal tesiste yatak kapasitesi 60 bin 190’a yükselmiştir” dedi. CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Bakan Ersoy’un yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Önergesinde, Turizmi Teşvik Kanunu çerçevesinde jeotermal suların kullanımına ve bu suların turizmin geliştirilmesi noktasında kullanıma ilişkin bakanlığın tasarrufta bulunacağını belirttiğini kaydeden Serter şu soruları yöneltti:

“Bu suların olduğu yerlerde de yine konaklama tesislerinin kurulması noktasında bakanlığınızın yetkili olduğu da yine vurgulanan bir başka noktadır. Türkiye genelinde jeotermal sulardan faydalanma noktasında bakanlığınızca yapılmış bir plan söz konusu mudur? Türkiye genelinde yine jeotermal sulardan başarılı bir şekilde faydalanılması noktasında bu alanlara yakın yerlere konaklama tesisleri yapılması konusunda Bakanlığınızca bir plan söz konusu mudur?”

Haberin Devamı

Termal yatırımda hedefler aşıldı

51 TERMAL TURİZM MERKEZİ İLANI

Bakan Ersoy, önergeye verdiği yanıtta özetle şunları aktardı:

“Ülkemizin sahip olduğu jeotermal potansiyele bağlı olarak en önemli alternatif turizm türlerinden biri olan sağlık ve termal turizm konusunda öncelikli olarak ülke genelindeki potansiyel alanlar belirlenmiş ve bu potansiyel alanlar bölgeleme esasına göre analiz edildikten sonra, çevre düzeni planı kararları üretilmiş ve yatırım alanları belirlenmiştir. Bu potansiyelin değerlendirilebilmesine yönelik olarak 2007 yılında bakanlığımızca Termal Turizm Master Planı yürürlüğe konulmuştur. Söz konusu master plan ile termal turizmin planlı gelişiminin sağlanması amaçlanmış ve bugüne kadar ilan edilen termal turizm merkezleri ve kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri kapsamında planlama çalışmaları sürdürülmüştür. Söz konusu çalışmalar halen devam etmektedir. Bu kapsamda ilan edilen 51 Termal Turizm Merkezi ve bir Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi (KTKGB) bulunmaktadır.

Haberin Devamı

KAPASİTE 60 BİNE YÜKSELDİ

Planlama çalışmalarını takiben sağlık turizminin geliştirilmesine yönelik olarak Bakanlığımızca jeotermal kaynakların turizm amaçlı kullanılmasına yönelik planlama ve kamu yatırımcılarına arazi tahsisi çalışmaları yürütülmektedir. Planlama çalışmaları sonrasında Termal Turizm Master Planı’nın kısa dönem hedefi olarak 50 bin yatak kapasitesi belirlenmiş olup Termal Turizm Master Planı sonrası 2020 yılı sonunda toplam 214 adet termal tesiste yatak kapasitesi 60 bin 190’a yükselmiştir. ‘Turizmi Teşvik Kanunu’ kapsamında kalan yerlerde jeotermal kaynak kullanımına ilişkin olarak yapılan düzenlemeler gelecek dönemde turizm merkezleri kapsamında yürütülecek mekânsal planlama çalışmaları sonrasında turizm amaçlı tahsise konu parseller oluşturularak tahsis yapılacaktır. Bakanlığımızca termal turizm merkezlerinde jeotermal kaynakların kullanımına ilişkin çalışmalar Termal Turizm Master planı hedefleri çerçevesinde yürütülmektedir. Tahsisi yapılacak termal nitelikli tesisler için ödenmesi gereken bedellerde yüzde 50 oranında indirim, Bakanlığımıza sunulması gereken teminat tutarlarında ise yüzde 80 oranında indirim yapılmakta olup, termal nitelikli tesislerin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.”

Haberin Devamı

133 TESİSTEN 212’YE ÇIKTI

Bakan Ersoy, Termal Turizm Master Planı sonrası termal turizm amaçlı yatak kapasitesi artışlarını da bir tabloyla aktardı. Tabloya göre, termal tesis sayısı 2013’te 133 (36 bin 250 yatak), 2015’te 152 (49 bin 571 yatak), 2017’de 197 (61 bin 949 yatak), 2019’da 197 (57 bin 971 yatak), 2020’de 204 (58 bin 632 yatak) ve 2021’de 212 (57 bin 966 yatak) olarak kaydedildi.

 

BAKMADAN GEÇME!