Telefon darbe yemedi!

Güncelleme Tarihi:

Telefon darbe yemedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2016 19:48

Türkiye’nin önemli bir demokrasi mücadelesi verdiği cuma gecesi operatörler de önemli bir sınav verdi. Binaları darbe girişimcisi askerler tarafından ele geçirilmeye çalışılan şirketler, abonelerinin yoğun ses ve internet kullanımı karşısında da fire vermedi.

Haberin Devamı

CUMA gecesi saat 03.12, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, darbe girişiminde bulunan askerlerin şirketin geçtiğimiz ay açılan Gebze’deki veri merkezini bastığını bir tweet ile duyurdu. Bunun üzerine hemen Kaan Terzioğlu’nu aradım. Telefonda gayet soğukkanlı bir tonda konuşan Terzioğlu, olayı kontrol altına aldıklarını ifade ederek, “Türkiye çok zor bir süreç atlattı. Gerçek demokrasiyi kurduğumuzu düşünüyorum” dedi.

Ancak Terzioğlu’nun bu sözlerini gazetede yayınlamak mümkün olmadı. Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent ile yeni ekonomi sayfalarını hazırlarken bu kez Hürriyet Gazetesi binası darbeciler tarafından basıldı. Hürriyet Dünyası’na helikopter inen askerlerin işimizi yapmamızı silah zoruyla engellerken bir şeye dikkat ettim. Hürriyet Yazıişleri ekibi, bir şekilde cep telefonumuzu fark ettirmeden kullanmaya çalışıyor ya bizi merak edenlere ulaşmaya, ya da bize gelen telefonlara cevap vermeye gayret ediyorduk.

Haberin Devamı

Sefer Levent telefonda, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin’e bilgi veriyordu. Konuşmaları fark eden darbeciler sert bir emirle telefon kullanmamızı da yasakladı.

Bizim görüşmelerimiz kısa süreliğine silah zoruyla kesilse de Türkiye genelinde bu yoğun iletişim trafiği aksamadan devam ediyordu. Darbeciler telefonları susturamamıştı...

6 KATA KADAR ARTTI

Bu tablodan yola çıkarak iletişim operatörlerinde normal bir zamana göre ne kadar trafiklerinin arttığını sordum. Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2016 yılı ilk çeyrek verilerine göre Türkiye’deki aboneler normal bir günde ortalama günde ortalama 8.5 dakika konuşuyor, 54 megabyte civarında internet kullanıyor. Operatörlerden ve sektöre yakın kaynaklardan aldığım ilk bilgilere göre konuşma trafiği 15 Temmuz 22.00 ile 16 Temmuz 22.00 arasında yaklaşık 4-6 kat arttı. Yani operatörler, söz konusu saatler içerisinde abone başına ortalama bir günde en az 34 dakikalık hizmet verdi. Bu da 24 saat içinde en az 2.4 milyar dakika konuşulduğunu gösteriyor. Mobil internetteki kullanım artış miktarı da dikkat çekici. Yüzde 50 ile yüzde 60 arasında bir artışın olduğunu belirten yetkililer, abone başı günlük kullanım miktarının 75 megabyte civarına ulaştığını ifade ediyor. Başka bir deyişle, yaşanan darbe girişiminde aboneler yakınlarından haber alabilmek için aramalar yaptı, son gelişmeleri öğrenebilmek için ise haber sitelerine ve sosyal ağlara yükledi. Ve bu trafik karşısında şebekler deyim yerindeyse bana mısın demedi.

Haberin Devamı

BÖLGESEL OPERASYON

Bunun en önemli sebebi ise operatörlerin bölgesel operasyonlarını iyi yönetmesiydi. Bu gelişmelerin yanı sıra iletişim operatörlerinin abonelerin iletişim ihtiyaçlarını karşılamak için dakika, SMS ve internet paketini ücretsiz olarak hatlara tanımlaması gecenin dikkat çeken detayları arasındaydı. Sabit telefon ve internet hatları da etkilenmeyen iletişim kanalları arasındaydı. Ancak Digiturk’ün yayınları bir süre boyunca kesildi.

SİLAH ZORUYLA DIŞARI ÇIKARDILAR

TÜRK Telekom’un büyük hissedarı Oger Telecom Başkanı Mohammed Hariri, Türk Telekom’un Ankara ve İstanbul bölge başta olmak üzere birçok merkezinin ele geçirilmek üzere işgal edildiğini söyledi. Digiturk’ün çalışanları ise silah zoruyla binanın dışına çıkarılmaya çalışıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!