‘Taşocağı ormanı ve zeytinleri etkiler’

Güncelleme Tarihi:

‘Taşocağı ormanı ve zeytinleri etkiler’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2023 07:00

Bodrum’un kırsal Kızılağaç, Çamlık, Yalıçiftlik ve Kumköy mahallelerinde faaliyet gösteren özel bir taşocağı, alanını genişletmek için yeniden ruhsatlanmaya gitti.

Haberin Devamı

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün ‘ÇED gerekli değildir’ kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. Dava kapsamında, 23 Aralık 2022’de bilirkişi heyeti taşocağında inceleme yaptı; köylülerin ve avukatların beyanını dinledi.

3 AYRI DEĞERLENDİRME

Aradan geçen yaklaşık üç ayın ardından bilirkişi raporu yayınlandı. Yapılan değerlendirmede arkeolojik açıdan proje alanında herhangi bir kültür varlığının olmadığı ve bu kapsamda, ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararının uygun olduğu belirtildi. Jeoloji, Maden ve Orman Mühendisliği açısından da ‘ÇED gerekli değildir’ kararı uygun görüldü. Biyoloji bilimi açısından ise yapılacak olan faaliyetin üçüncü derece doğal sit alanı, orman alanları ve zeytin tarımının içerisinde kalması nedeniyle ‘ÇED gerekli değildir’ kararının uygun olmadığı bildirildi. Çevre Mühendisliği yönünden de toz emisyon hesaplamaların ‘Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’ne uygun olmadığı ve ‘ÇED gerekli değildir’ kararının uygun olmadığı ifade edildi. Son olarak ziraat mühendisliği açısından yapılan değerlendirmede, yapılması planlanan maden alanında ve kırma-eleme tesisinden kaynaklanabilecek tozların maden alanına 3 kilometre sınır içerisindeki zeytin ağaçlarını olumsuz etkileyebileceği, zeytin ağaçlarının gelişmesine olumsuz etki göstermesinin mümkün olması nedeniyle ‘ÇED gerekli değildir’ raporunun uygun olmadığı bildirildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!