Taçlandıracak yatırım peşinde... Yurtdışında 350 milyon dolar yatırım yapan Kordsa yeni satın almalar hedefliyor

Güncelleme Tarihi:

Taçlandıracak yatırım peşinde... Yurtdışında 350 milyon dolar yatırım yapan Kordsa yeni satın almalar hedefliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2024 07:00

2022’de kompozit üreticisi Microtex’i satın alan Kordsa, bu hamleyle dünyanın önde gelen uçak, spor otomobil hatta uzay araçları için üretim yapmaya başladı. 2024’te satın alma yoluyla stratejik yatırımlara devam edeceklerini belirten Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cevdet Alemdar, “Bugüne kadar ABD’de 3, Avrupa’da 1 yatırım yaparak 350 milyon dolar değer yarattık. Şimdi bunları daha büyük bir yatırımla taçlandırmalıyız” dedi.

Haberin Devamı

Sabancı Topluluğu’nun lokomotif şirketlerinden Kordsa uluslararası arenada büyümesini sürdürürken portföyüne stratejik ürünler eklemeye de devam ediyor. Kord bezi ile 50 yıl önce üretime başlayan Kordsa günümüzde 4 kıtadaki 7 ülkede, 5 bin çalışanıyla artık kendini ‘ileri malzeme üreticisi’ olarak tanımlıyor. Cirosu 1 milyar doları aşan şirketin en büyük kozu ise 2023 yılında toplam cirosundaki değeri yüzde 20’ye ulaşan kompozit.

2024’TE YATIRIM HEDEFİ

Kordsa’nın 2022’de yüzde 61’ini satın aldığı Microtex’in İtalya’nın Pistoia’daki merkezinde bir grup gazeteciyi ağırlayan Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cevdet Alemdar, “Bugüne kadar ABD’de 3, Avrupa’da 1 yatırım yaptık. Bu sayede 350 milyon dolarlık değer yarattık. Şimdi bunları daha büyük bir yatırımla taçlandırmalıyız. Tercihimiz inorganik yatırım. 2024’te gerçekleşmesi için çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

 “Teknik tekstil ve lastikteki ileri malzemede dünyanın 1 numarasıyız” diyen Alemdar, “Dünyada her üç uçak lastiğinden ikisini, her üç otomobil lastiğinden birini Kordsa güçlendiriyor. Şimdi, ileri malzemenin diğer alanlarını da geliştirip, Kordsa’yı ileri malzemeler konusunda bir dünya lideri yapmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

MICROTEX’İ DE BÜYÜTTÜ

Microtex Genel Müdürü Massimo Becagli de,“Microtex’e ortak olmak isteyen çok sayıda büyük grup oldu. Microtex’in daha da büyümesine, daha da gelişmesine olanak sağlayacak bir grupta olduğumuz için mutluyuz” dedi. Satın alma sonrası, yıllık büyüme pazarda yüzde 8 iken, Microtex yüzde 20, Kordsa ise yüzde 54 büyüme sağladı. Büyümenin önümüzdeki dönemde devam etmesini bekleniyor.

UZAY MEKİKLERİNE ÜRETİM YAPIYOR

Toplantıda konuşan Kordsa CEO’su İbrahim Özgür Yıldırım ise “Biz geleceği tasarlamak için çalışıyoruz. Kordsa olarak malzeme devrimine öncülük ediyoruz. 4 farklı iş kolumuzla, dünyayı güçlendiriyoruz. Karada başladığımız yolculukta, artık havada, hatta uzaydayız. Uçağın kanadından uzay mekiklerine kadar her yerde bizim ileri malzemelerimiz var” bilgisini paylaştı. Kordsa’nın Microtex’in çoğunluk hisselerini 24.6 milyon dolara, 2022’de satın aldığını da hatırlatan İbrahim Özgür Yıldırım, “Yatırımlarla hem kapasiteyi artırıyoruz. 400’den fazla müşterimiz var. Microtex’te üretilen ürünleri, İtalya, ABD ve AB ülkelerinde süper lüks spor otomobil üreticileri kullanıyor. Ferrari, Bugatti, Aston Martin, Pininfarina, Maserati, Porsche… Elektrikli araçlar da yaygınlaştığında en iyi malzeme karbon fiber olacak, bu alanda da büyüyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Taçlandıracak yatırım peşinde... Yurtdışında 350 milyon dolar yatırım yapan Kordsa yeni satın almalar hedefliyor

947 PATENT BAŞVURUSU

Lastik, inşaat güçlendirme ve kompozit teknolojileri pazarlarının global oyuncularından birisi olan Kordsa’nın iki Ar-Ge, iki de teknik merkezi bulunuyor. Türkiye ile birlikte ABD, Endonezya, Tayland, Almanya, İtalya ve Brezilya’da üretim yapıyor. 1 yıl içinde 3 kıtada 3 teknik merkezi hayata geçirmiş olacak. Kordsa’nın şu anda 947 patent başvurusu var. Bunların 520’si küresel çapta tescilli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!