Son dakika... Memurların toplu sözleşme zam teklifleri açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2023 15:13

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesiyle ilgili görüşmeler kapsamında Kamu İşveren Heyetinin ilk zam teklifini sundu. Bakan Işıkhan "2024-2025 toplu sözleşmeleri çerçevesinde kamu işveren heyeti olarak 2024 yılı ilk 6 ay için 14, ikinci 6 ay için 9, 2025 ilk 6 ay için 6, ikinci alı 5 olarak teklifimizi açıklıyorum. 2024 Ocak ayında enflasyonu dikkate aldığımızda yüzde 42'yi bulan artış öngörülmüştür. 2024'ün ikinci altı aylık dönemde kümülatif artış yüzde 54'ün üzerinde olacaktır. Temennimiz odur ki, paydaşlar da uzlaşı içinde imzalayalım" dedi.

Haberin Devamı

Milyonlarca memuru ilgilendiren zam oranları açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan "2024-2025 toplu sözleşmeleri çerçevesinde kamu işveren heyeti olarak 2024 yılı ilk 6 ay için 14, ikinci 6 ay için 9, 2025 ilk 6 ay için 6, ikinci alı 5 olarak teklifimizi açıklıyorum" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan açıklaması şöyle:

Gaziantep ve Tuzla'da yaşanan kazalarda hayatını kaybeden işçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. AK Parti'nin 22. kuruluş yıl dönümü. Hizmetlerle dolu 22 yılımız hayırlı olsun.

Kamu görevlilerimizin hakları için bugün bir kez daha 7. dönem toplu sözleşmemiz için buradayız. Genel başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 22. yılımızı tekrardan kutlamak istiyorum. 

Haberin Devamı

Kamu sendikacılığı alanında da birçok yasal düzenleme yaparak devlet ile çalışanın aynı masada buluşmasını sağladık. Kamu görevlilerimizin mali ve sosyal haklarında ciddi iyileştirmeler sağladık. Bugüne kadar 6 toplu sözleşme imzaladık. İnşallah 7. dönem toplu sözleşmesini de uzlaşıyla kamu personelimiz başta olmak üzere ülkemize hayırlı sonuçlar getirecek şekilde neticelendireceğiz.

Kamu çalışanlarının yaşama standartları yükseldi. En düşük memur maaşını 22 bin 17 liraya, en düşük memur emeklisi maaşını 9876 liraya çıkardık.

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren süreci sizlerle yürütüyoruz. Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 sözleşmesi görüşmelerinin 14'üncü gününde belli bir noktaya ulaşmış durumdayız. Taraflar olarak değil paydaşlar olarak oturduk. Yapılan müzakereler anlayış içinde gerçekleştirildi. Komisyon çalışmalarına katkı sağlayanlara teşekkür etmek istiyorum.

Kamu görevlilerinin geneline ilişkin tekliflerin ön müzakeresi yapıldı. Ön müzakerelerinin tamamlanmasıyla müzakere aşamasına gelmiş bulunmaktayız. Madde sayısı 936'ydı. Maddeler ayrıştırıldı ve 967 maddeyle görüşmeleri sürdüreceğiz.

22 Ağustos tarihine kadar devam edecek olan sürecin bundan sonra da aynı nezaket süreci içinde sürdüreceğimize inanıyorum.

Haberin Devamı

Bilindiği gibi 2023 Ocak ayında kamu görevlerine yüzde 30 artış yaptık. Ayrıca Temmuz ayında 8077 lira seyyanen zam yaparak en düşük memur maaşını 22 bin 17 liraya yükselttik. Gerek Ocak gerekse Temmuz'daki artışların enflasyon farkı alınmadan ilave refah payı olarak verildiğini vurgulamak isterim. Kamu görevlilerine Ocak 2024'te yüzde 25 oranında enflasyon farkı vereceğimizi öngörüyoruz. 2023 zammından ilave refah farkından verileceğini kaynaklandığını belirtmek isterim. 2024 yılında ilk 6 ay içinde yüzde 10 sonraki 6 ay için yüzde 10 artacağını imza altına almıştık.

Biraz sonra açıklayacağım 2024 zam tekliflerini bu çerçeve içinde değerlendirilmesini ifade etmek istiyorum.

Haberin Devamı

ZAM ORANLARI AÇIKLANDI

2024-2025 toplu sözleşmeleri çerçevesinde kamu işveren heyeti olarak 2024 yılı ilk 6 ay için 14, ikinci 6 ay için 9, 2025 ilk 6 ay için 6, ikinci alı 5 olarak teklifimizi açıklıyorum. 2024 Ocak ayında enflasyonu dikkate aldığımızda yüzde 42'yi bulan artış öngörülmüştür. 2024'ün ikinci altı aylık dönemde kümülatif artış yüzde 54'ün üzerinde olacaktır. Temennimiz odur ki, paydaşlar da uzlaşı içinde imzalayalım.

Kamu çalışanlarımız için pek çok kazanımı içeren uzlaşma sağlayacak maddelerimizin olduğunu vurgulamak isterim. Yetkili sendika temsilcilerine ve bürokratlara teşekkür ediyorum.

'TEKLİFİN REVİZE EDİLMESİ GEREKİR'

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bakanlık önünde yaptığı açıklamada, "Gelen teklifi olumlamamız mümkün değil. Merkez Bankası'nın 2024 için enflasyon hedefini yüzde 33'e güncellediği bir yerde, bize gelen teklik yüzde 23. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu açıdan kamu işveren heyetine tavsiyemiz; vakit kaybetmeden teklifi revize etmeleri ve yeni bir teklifle gelerek, takvimin sonunda mutabakatı mümkün kılacak zemine taşımak için olağanüstü gayret göstermesidir. Çünkü bu rakamlar, beklentinin okunamadığı anlamına gelir. Önümüzde süreç var; onun için bu teklifin bin an önce revize edilmesi gerekir" dedi.

Yalçın, toplantıda refah payından bahsedilmediğini söyleyerek, "Özellikle 2024 için 3'er aylık teklifler sunduk. Enflasyonist ortamda kamu görevlilerinin alım gücünün kaybolmaması için bunun son derece önemli olduğunun altını çizdik. 2024 yılı için hükümetin enflasyonla mücadeledeki kararlılığına inancımızı ifade ederek, bu anlamda 6'şar aylık teklif sunmuştuk; ama ikisinde de teklif 6'şar aylık geldi. Bunun yeninden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

'BİZİM BEKLENTİMİZ; UZLAŞININ ÇIKMASIDIR'

Kiralara ilişkin kamu görevlilerinin ciddi şekilde zorlandığını söyleyen Yalçın, "Masaya, kiralarla ilgili de teklifin gelmesini bekliyorduk. Memur emeklilerinin de bu rakamlarla ayakta durma şansı kalmadığını, 8 bin 77 liralık seyyanen iyileştirmenin emeklilere yansımaması dolayısıyla emekli maaşlarındaki düşüklüğün oluşturduğu sıkıntıyı ifade etmiştik. Buna ilişkin teklif sunulmasını bekliyorduk. Bunları çalışmak için yeterli zaman vardı. Yine bayram ikramiyesinden diğer sosyal haklara ilişkin cümle kurulabilirdi; ama henüz kurulmadı. 3600 ek göstergenin birinci dereceye yükselmiş tüm kamu görevlilerine verilmesi konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim öncesi kurduğu cümle; burada takvim olarak ifade edilebilirdi ama henüz bir cümle gelmedi. Bizim beklentimiz; uzlaşının çıkmasıdır. Bu anlamda hakem kurulu için cümle kurmayı erken buluyoruz. İlk teklif geldi ve bu teklifin beklenmedik bir teklif olduğunu ifade ediyoruz. Önümüzde müzakere için yeterli zaman dilimi var. Bir an önce teklifi revize ederek hakeme gitmeyecek şekilde bir toplu sözleşme süreci yürütmek kamu işvereninin elinde" dedi.

'BU RAKAMLARI MÜZAKERE EDİLEBİLİR DAHİ BULMUYORUZ'

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise "Bu teklif, kamu çalışanlarının ve emeklilerin taleplerini karşılayacak bir teklif değil. Kamu işvereninin, bu rakamları çok üst düzeyde revize ederek, yeniden müzakere edilebilir bir şekilde gelmesi lazım. Son yıllarda kira artışlarında ciddi manada yükselme görüyoruz. Özellikle büyük şehirlerde kamu çalışanları ciddi sıkıntı yaşıyor. Kamu-Sen olarak 7 bin 850 lira kira yardımı talep etmiştik. Kira yardımı ile ilgili de herhangi bir gelişme sağlanmadı. Refah payı uygulamasının kalıcı olmasını talep etmiştik; ama bununla ilgili de bir gelişme olmadı. Şunu açık ve net bir şekilde söyleyeyim ki; enflasyon kadar artış, kamu çalışanlarına sıfır zam demektir. Refah ücreti olmadan alım gücünü artırmamız mümkün değil. Önümüzde süreç var; bu müzakereleri sürdürebiliriz. Bu şekilde giderse, bu rakamları müzakere edilebilir dahi bulmuyoruz" diye konuştu.

'16 AĞUSTOS’TA 1 GÜN İŞ BIRAKIYORUZ'

​Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil da grev çağrısında bulunarak, "Gelin, bugün bu masanın gerçek sahibi, gerçek gücü biz olalım ve sözümüzü söyleyelim. KESK olarak taleplerimizin karşılanmaması durumunda 2'nci teklifin sunulacağı 17 Ağustos'a kadar, üretimden gelen gücümüzü kullanarak 16 Ağustos'ta 1 günlük iş bırakıyoruz. Buradan bütün kamu emekçilerini bu iş bırakmaya sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!