Son dakika… Fed kritik faiz kararını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika… Fed kritik faiz kararını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2022 21:00

ABD Merkez Bankası Fed faizi 75 baz puan artırarak yüzde 1.75’e yükseltti. Fed'in yaptığı 75 baz puanlık faiz artırımı 1994'ten bu yana yapılan en büyük artırım oldu. Yüksek faiz artırımına sadece Esther George itiraz etti ve 50 baz puan artırılması için oy verdi. Ekonomik büyüme için aşağı yönlü tahminler ortaya çıkarken işsizlik ve faiz artışı için de tahminler yukarı yönlü olarak revize edildi. Fed Başkanı Jerome Powell "Yakın zamanda enflasyon konusunda ilerleme göreceğiz, ileri dönük yönlendirmemizin hala güvenilir olduğunu düşünüyorum. Resesyona neden olmaya çalışmıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Fed faizi 75 baz puan artırarak yüzde 1.75'e yükseltti. Böylece son 28 yılın en yüksek faiz artışı gerçeklemiş oldu. Faiz kararı 10-1 oyla alındı. Esther George faizin 75 baz puan artırılmasına karşı çıktı, 50 baz puan artırım için oy verdi. Fed yetkililerinin 2022 sonu için ortalama fed fon faizi beklentisi yüzde 3,4 oldu. 2023 sonu için ortalama fed fon faizi beklentisi yüzde 3,8 olarak gerçekleşti.

FED'E GÖRE ABD EKONOMİSİ GÜÇLENİYOR

ABD'de ekonomik aktivitenin toparlandığına ve istihdam kazanımlarının güçlü olmaya devam ettiğine işaret eden Fed "Genel ekonomik aktivite, ilk çeyrekteki düşüşün ardından toparlanmış görünüyor. İstihdam kazanımları son aylarda güçlüydü ve işsizlik oranı düşük kaldı. Enflasyon, pandemi, daha yüksek enerji fiyatları ve daha geniş fiyat baskılarıyla ilgili arz ve talep dengesizliklerini yansıtarak yüksek kalmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Ukrayna'nın Rusya tarafından işgali, muazzam insani ve ekonomik zorluklara neden oluyor. İstila ve buna bağlı olaylar, enflasyon ve küresel ekonomik aktivite üzerinde baskı oluşturmaktadır. Buna ek olarak, Çin'deki COVID ile ilgili karantinaların tedarik zinciri aksamalarını daha da kötüleştirmesi muhtemeldir. Kurul, enflasyon risklerine karşı oldukça dikkatlidir" değerlendirmesinde bulundu.

YÜZDE 2 ENFLASYON HEDEFİ KORUNUYOR

Fed'in uzun vadede maksimum istihdam ve  yüzde 2 oranında enflasyon elde etmeyi hedeflediğini belirten Komite, bu hedefleri desteklemek için Komite, federal fon oranı hedef aralığını yüzde 1,50-1,75'e yükseltmeye karar verdi ve hedef faiz aralığında artışların devam etmesinin uygun olacağını belirtti.

"Komite, enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürmeye kararlıdır" ifadesinin kullanıldığı açıklamada, ekonomik görünüm için gelen bilgilerin etkilerinin izlemeye devam edileceğini belirtti.

"Komite, hedeflerine ulaşmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması durumunda, para politikasının duruşunu uygun şekilde ayarlamaya hazır olacaktır" ifadelerinin de yer aldığı açıklamada, Komite'nin değerlendirmelerinde halk sağlığı, işgücü piyasası koşulları, enflasyon baskıları ve enflasyon beklentileri ile finansal ve uluslararası gelişmelere ilişkin okumalar da dahil olmak üzere çok çeşitli bilgileri dikkate alacağı vurgulandı.

Haberin Devamı

BİLANÇO DARALTMA DEVAM EDECEK

Komite, buna ek olarak Mayıs ayında yayınlanan Fed Bilançosunun Büyüklüğünü Küçültme Planlarında açıklandığı gibi, elindeki Hazine kağıdı ve mortgage destekli menkul kıymetleri azaltmaya devam edeceğini vurguladı.

TAHMİNLER AŞAĞI YÖNLÜ

ABD Merkez Bankası(Fed) yetkilileri GSYH tahminlerini aşağı yönde revize ettiler.

Fed'in açıkladığı "Ekonomik Projeksiyon Raporu"na göre, 2022 yılı büyüme beklentisi yüzde 1,7 oldu. Fed gelecek yıl için yüzde 1,7, 2024 yılı için yüzde 1,9 büyüme beklendiğini açıkladı. Bir önceki raporda bu yıl için yüzde 2,8, gelecek yıl için yüzde 2,2 ve 2024 yılı için yüzde 2,0 büyüme tahmin edilmişti.

Haberin Devamı

Fed yetkilileri uzun dönem GSYH beklentilerini yüzde 1,8 seviyesinde tuttu.

ABD ekonomisi 2022 yılının ilk çeyreğinde öncü verilere göre yüzde 1,4 daraldı. GSYH ile ilgili final sonuçları 29 Haziran'da açıklanacak.

17 Fed yetkilisi 3 ayda bir ABD'nin işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme ve faiz oranlarıyla ilgili önümüzdeki 3 yıl ve uzun döneme ilişkin tahminde bulunuyorlar.

FAİZ ARTIRIM BEKLENTİLERİ YÜKSELDİ

ABD Merkez Bankası(Fed) yetkililerinin önümüzdeki dönem için faiz tahminleri yükseldi.

Fed'in açıkladığı "Ekonomik Projeksiyon Raporu"na göre, bu yıl ve gelecek yıl için ortalama faiz tahminleri sırasıyla yüzde 3,4 ve yüzde 3,8 seviyesine çıktı. Bir önceki tahminler aynı sırayla yüzde 1,9 ve yüzde 2,8 seviyesindeydi.

Haberin Devamı

Yetkililer 2024 yılı için ortalama faiz tahminini yüzde 2,8'den yüzde 3,4'e, uzun dönem tahminini yüzde 2,4'ten yüzde 2,5'e çıkardılar.

17 Fed yetkilisi 3 ayda bir ABD'nin işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme ve faiz oranlarıyla ilgili önümüzdeki 3 yıl ve uzun döneme ilişkin tahminde bulunuyorlar.

İŞSİZLİK BEKLENTİLERİ YÜKSELDİ

ABD Merkez Bankası(Fed) yetkilileri işsizlik için beklentilerini yukarı yönlü revize etti.

Fed'in açıkladığı "Ekonomik Projeksiyon Raporu"na göre, işsizlik oranı tahmini bu yıl için yüzde 3,5'ten yüzde 3,7'ye çıkarıldı. Fed yetkilileri 2023 yılı için tahminlerini yüzde 3,5'ten yüzde 3,9'a, 2024 yılı için tahminlerini yüzde 3,6'dan yüzde 4,1'e yükselttiler.

Haberin Devamı

Uzun dönem işsizlik tahmini de yüzde 4,0 olarak kaldı. ABD'de Şubat ayı itibarıyla işsizlik oranı yüzde 3,8 seviyesinde açıklandı. İşsizlik oranı COVİD-19'un etkilerinin zirve yaptığı 2020 Nisan ayında yüzde 14,7 ile tarihi zirvesini görmüştü.

17 Fed yetkilisi 3 ayda bir ABD'nin işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme ve faiz oranlarıyla ilgili önümüzdeki 3 yıl ve uzun döneme ilişkin tahminde bulunuyorlar.

BAHREYN, KUVEYT, KATAR, SUUDİ ARABİSTAN, BAE FAİZ ARTIRDI

Bahreyn Merkez Bankası(CBB), faiz oranını 75 baz puan artırdı. CBB'den yapılan açıklamaya göre, gösterge olarak kullanılan bir hafta vadeli mevduat faiz oranı yüzde 1,75'ten yüzde 2,50'ye çıkarıldı.

Banka, gecelik faiz oranını yüzde 1,50'den yüzde 2,25'ye, bir aylık mevduat faiz oranını yüzde 2,50'den yüzde 3,25'e ve borç verme faiz oranını yüzde 3,00'den yüzde 3,75'e yükseltti. CBB faiz kararı ABD Merkez Bankası(Fed) tarafından alınan 75 baz puan faiz artırımı kararını izledi.

Kuveyt Merkez Bankası(CBK), faiz oranında 25 baz puan artışa gitti. CBK'den yapılan açıklamaya göre, iskonto faiz oranı yüzde 2,00'den yüzde 2,25'e çıkarıldı. CBK faiz kararı ABD Merkez Bankası(Fed) tarafından alınan 75 baz puan faiz artırımı kararını izledi. Faiz kararı yarından itibaren geçerli olacak.

Katar Merkez Bankası(QCB), gösterge repo faiz oranını 75 baz puan artırdı. QCB, ABD Merkez Bankası(Fed) faiz kararının ardından aynı seviyede artışa gitti. QCB'den yapılan açıklamaya göre, repo faiz oranı yüzde 1,75'ten yüzde 2,50'ye çıkarıldı. QCB, borç verme faiz oranını 75 baz puan artışla yüzde 1,50'den yüzde 2,25'e çıkarırken, mevduat faiz oranını 50 baz puan artırdı ve yüzde 2,75'ten yüzde 3,25'e getirdi.

Suudi Arabistan Merkez Bankası(SAMA), gösterge repo ve ters repo faiz oranlarında 50 baz puan artırıma gitti. SAMA, faiz kararlarında ABD Merkez Bankası(Fed) faiz hareketlerini takip ediyor. SAMA'dan yapılan açıklamaya göre, repo faiz oranı yüzde 1,75'ten yüzde 2,25'e, ters repo faiz oranı yüzde 1,25'ten yüzde 1,75'e çıkarıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri(BAE) Merkez Bankası(CBUAE), faiz oranını 75 baz puan artırdı. CBUAE, ABD Merkez Bankası(Fed) faiz kararını takip ederek, gösterge faizde artışa gitti. Buna göre, mevduat faiz oranı yüzde 2,25'ten yüzde 3,00'e çıkarıldı.

POWELL: ENFLASYONU AŞAĞI GETİRMEK ZARURİ

Faiz kararının ardından konuşan Fed Başkanı Jerome Powell "Enflasyonu aşağı getirmek zaruri, fiyat istikrarını sağlama görevimiz var" dedi.

Son dakika… Fed kritik faiz kararını açıkladı

Powell'ın açıklamaları şöyle:

Fiyat istikrarını sağlama görevimiz var. Cari resim, iş gücü piyasasının çok güçlü ve enflasyonun çok yüksek olduğunu gösteriyor. Faiz artırımlarına devam etmenin uygun olduğunu düşünüyoruz. Bilançomuzu ciddi şekilde azaltma sürecindeyiz. Sıkılaşan finansal şartlar talebi hafifletmeli. Ücretlerde büyüme yüksek, iş gücü piyasası aşırı sıkı, iş gücü arzı bastırılmış olmaya devam ediyor. İş gücü piyasasında arz ve talep şartlarının daha iyi bir dengeye gelmesini ve ücret artışlarını hafifletmesini bekliyoruz. Tedarik sıkıntıları öngörülenden daha uzun sürdü ve fiyat baskıları genele yayıldı. Çin'de COVID ile ilişkili karantinaların tedarik zinciri sorunlarını daha da kötüleştirmesi büyük olasılık.

"ENFLASYON ARTINCA FED BÜYÜK ARTIRIMIN GEREKLİ OLDUĞUNA KARAR VERDİ"

Enflasyonu aşağı getirmeye güçlü şekilde bağlıyız. Politika bu güne kadar uyarlanabilir oldu ve öyle olmaya devam edecek. Enflasyonun tekrar yukarı yönlü şaşırtması sonrasında Fed daha büyük artırımın gerekli olduğuna karar verdi. Faiz oranlarının hızlı şekilde artırılmaya devam edilmesinin önümüzdeki aylarda uzun vadeli uzun vadeli enflasyon bekleyişlerinin aşağı gelmesine yardım edeceğini öngörüyoruz. Önümüzdeki toplantılarda faiz artırım hızı verilere bağlı olacak. 75 baz puanlık artırımın sürekli hale gelmesini beklemiyoruz. Gelecek toplantıda 50 veya 75 baz puan artırım olabilir. Sıkı para politikası uygulama yönünde iyi konumlandık.

"ENFLASYON YUKARI YÖNLÜ ŞAŞIRTTI"

Fiyat istikrarı ve maksimum istihdam hedeflerini başarmak için yapabileceğimiz her şeyi yapacağız. Niyetlerimiz konusunda olabildiğimiz kadar açık olmaya çalışacağız. Geçtiğimiz hafta açıklanan enflasyon ve istihdam verileri sonrasında daha agresif hareket etmeye karar verdik. TÜFE verisi sonrasında daha büyük faiz artırımının uygun olacağını düşündük. Enflasyon rakamlarında bir dizi düşüş görmeyi arzu ediyoruz. Enflasyon yukarı yönlü şaşırttı ve bu toplantıda güçlü bir adım atmamız gerektiğini düşündük. Daha fazla önde yüklemeli yapmaya ihtiyacımız olduğuna karar verdik.

"İŞ GÜCÜ PİYASASINDA DENGE GÖRMEK İSTİYORUZ"

Gelecek toplantıda faiz artırım kararı 50-75 baz puan arasında olabilir. Nötr faiz seviyesine kadar çıkılması arzu ediliyor. Politikayı bu yılın sonunda ılımlı şekilde sınırlayıcı bir seviyede görmek istiyoruz. Politika faizi için bu ılımlı sınırlayıcı seviye yüzde 3-3,5 aralığında. Talebin ılımlılaşmasını yavaşlamasını görmek istiyoruz. Talep şu anda çok sıcak. İş gücü piyasasını daha iyi bir dengede görmek istiyoruz.

"ENFLASYON KONUSUNDA İLERLEME GÖRECEĞİZ"

Nötr faiz oranları bugünlerde oldukça düşük. Fed'in enflasyon bekleyişleri yükseldi, bunu ciddiye almalıyız. Enflasyon beklentileri bugünkü kararlarda bir faktör oldu. Faizlerin ne kadar sınırlayıcı, kısıtlayıcı olması gerektiğini bilmiyoruz. Gelen verilere göre reaksiyon vereceğiz. Enflasyon konusunda ilerleme görmeyi bekliyoruz, eğer ilerleme görmezsek reaksiyon göstermemiz için neden olur. Yakın zamanda enflasyon konusunda ilerleme göreceğiz. Enflasyonun aşağı geldiğine dair ikna edici kanıt görene kadar zafer ilan etmeyeceğiz. Zafer ilan etmek konusunda dikkatli olacağız. Hedefimizin iş gücü piyasasını güçlü tutarken enflasyonu aşağı getirmek olduğunu düşünüyoruz. Bunun mümkün olup olmadığına kontrol edemediğimiz bir çok faktör karar verecek.

"RESESYONA NEDEN OLMAYA ÇALIŞMIYORUZ"

Arz tarafına ilişkin konuları kontrol edemeyiz. Talep aşağı geldiğinde fiyatların alışıla gelenden daha fazla aşağı geldiğini görebiliriz. Enflasyonu aşağı getirirken düşük işsizlik oranının sürdürmek kolay olmayacak. Eğer enflasyonu aşağı getirirken, işsizlik oranı yüzde 4,1'e kadar yükselir ise bunun başarılı bir sonuç olacağını düşünüyorum. Bir resesyona neden olmaya çalışmıyoruz. Bizim hedefimiz iş gücü piyasasını güçlü tutarken enflasyonu yüzde 2'ye getirmek. Bizim kontrolümüz dışında olan zorlu faktörler var. Manşet enflasyon bekleyişler için önemli.

Son 4 veya 5 ayda ortam daha zorlu hale geldi. Önümüzdeki aylarda faizi gerektiği yere kadar yükselteceğiz. Tüketici harcamalarını oldukça dikkatli izliyoruz. Tüketimde kaymalar var, ancak genel olarak harcamalar çok güçlü. Tüketiciler harcıyor, ekonomide geniş bir yavaşlama işareti yok. İstihdam büyümesi yavaşlıyor, ancak hala güçlü. Ekonomide yavaşlama görüyoruz, ancak hala sağlıklı büyüme seviyelerindeyiz. Enerji fiyatlarını etkileyemeyiz.

Faizler konusunda her zaman ileriye gitme veya yeterince ileriye gitmeme riski var. Yapabileceğimiz en kötü hata enflasyon konusunda başarısız olmak olur. Bir ücret-enflasyon sarmalı görmüyoruz. Kamuoyu enflasyonu aşağı getireceğimize inanıyor. Fed'in enflasyonu aşağı getireceğine güveni devam ettirmemiz önemli.

"GÜVEN SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR"

Kamuoyunun enflasyonu aşağı getirmek için araçlarımız olduğuna ve bunların işe yarayacağına güvenmesini sağlamamız gerekli. Bir yumuşak inişi başaracağımızı düşünüyorum. Emtia fiyatlarında dalgalanma yumuşak iniş olasılığını elimizden alabilir. Eğer verilerin farklı bir yöne gittiğini görürsek, politikamızı buna göre uyarlarız. Kararlı ve azimliyiz, ancak aynı zamanda esneğiz. Ne kadar faiz artırımının konut yatırımlarını, ev fiyatlarını etkileyeceğini görmeye çalışıyoruz. Arz sıkıntısı nedeniyle konut fiyatları bir süre daha yukarı gitmeye devam edebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!