Son dakika... Fed kritik faiz kararını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Fed kritik faiz kararını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2022 21:00

Piyasaların merakla beklediği faiz kararını ABD Merkez Bankası açıkladı. Fed faizi yüzde 50 baz puan artırarak yüzde 1'e yükseltti. Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun yüksek olduğunu ve ekonomideki temel ivmenin güçlü kalmaya devam ettiğini söyledi. Powell, faiz artışında 75 baz puanın gündemlerinde olmadığını da ifade etti.

Haberin Devamı

Küresel piyasalar Fed'in alacağı aksiyona odaklanmıştı. Fed bekleneni gerçekleştirdi ve faizi 50 baz puan artırarak yüzde 1 seviyesine yükseltti. Bir süredir piyasalarda fiyatlamalar gerçekleşirken euro/dolar paritesi gerilemiş, altın da düşüş göstermişti.

22 YIL SONRA BİR İLK GERÇEKLEŞTİ

Fed son yaptığı faiz artırımıyla birlikte 2000 yılından bu yana gerçekleşen en büyük faiz artışını yapmış oldu. Fed, 2018'den bu yana da ikinci kez faizi artırdı.

ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 2

Fed faiz kararını oy birliği ile aldı. Bilançonun daraltılmasına 1 Haziran'da başlanacak. İlk etapta bilanço azaltımına Hazine kağıtlarında 30 milyar dolar, mortgage destekli menkul kıymetlerde 17,5 milyar dolar ile başlanacak. İlk 3 ayın ardından bilanço daraltmadan aylık miktar Hazine kağıtlarından 60 milyar dolara ve mortgage destekli menkul kıymetlerde 35 milyar dolara yükseltilecek.

Haberin Devamı

Bilanço daraltmanın büyüklüğünü durdurmaya ve yavaşlatmaya rezerv bilançolar rezerv bolluğu ile tutarlı olunduğuna karar verilen seviyenin üzerinde başlanacak. Fed, uygun para politikası güçlendirmesi ile enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesi ve iş gücü piyasasının güçlü kalmasını bekliyor. Enflasyon risklerine karşı oldukça dikkatli olduğunu açıklayan Fed, Çin'de COVID ile ilişkili uygulanan kapatma, karantina tedbirlerinin tedarik zinciri bozulmalarını azdırmasının büyük olasılık olduğuna dikkat çekti.

FED'DEN DETAYLAR

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması devasa insani ve ekonomik zorluklara yol açıyor. ABD ekonomisi için etkileri oldukça belirsiz, ancak kısa vadede bu saldırı ve ilişkili gelişmelerin enflasyon üzerinde ek yukarı yönlü baskı yaratması büyük olasılık. ABD ekonomisi için etkileri oldukça belirsiz, ancak kısa vadede bu saldırı ve ilişkili gelişmelerin enflasyon üzerinde ek yukarı yönlü baskı yaratması büyük olasılık. Fed faiz vadelileri 2022 yılının geri kalanında 200 baz puan daha faiz artırımı olacağını fiyatlıyor. Fedwatch'a göre 2022 yılı sonunda federal fon faiz oranı yüzde 2,75-3,0 aralığında olacak. Fed faiz oranının 2022 sonunda yüzde 3-3,25 aralığına yükselmesi olasılığı yüzde 52'den yüzde 35'e indi.

Haberin Devamı

POWELL'DAN FLAŞ AÇIKLAMALAR

Fed Başkanı Jerome Powell faiz kararının ardından açıklamalarda bulunuyor. Powell enflasyon hedefinin yüzde 2 olduğunu ve bu orana yaklaşana kadar para politikasında sert tavrın devam edeceği sinyalini verdi. 

Powell'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Enflasyon çok yüksek. Enflasyonu ayağı getirmek, iş gücü piyasasını güçlü tutmak için zaruri. İş gücü piyasası aşırı sıkı. Ekonomide temel ivme güçlü olmaya devam ediyor. İş gücü talebi çok güçlü. İş gücü arzı bastırılmış durumda. Enflasyon hedefin oldukça üzerinde. Ücretler son yılların en hızlı artışını gösteriyorlar. Tedarik zincirlerinde sıkıntılar ısrarcı. Tedarikte aksaklıklar öngörülenden daha büyük ve daha kalıcı. Ukrayna savaşının denizaşırı ekonomileri germesi ve bunun ABD'ye sıçramaları olması büyük olasılık.

Haberin Devamı

Son dakika... Fed kritik faiz kararını açıkladı

"GEREKTİĞİNDE DEĞİŞİKLİKLER YAPMAYA HAZIRIZ"

Enflasyonun fiyat istikrarı ve maksimum istihdama yönelik yarattığı risklere karşı oldukça dikkatliyiz. Faiz oranlarında artışın devam etmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. Para politikamız şartlara adapte oluyor ve bunu yapmaya devam edeceğiz. Bilançonun daraltılması da önemli bir rol oynayacak. Gelecek iki toplantı için 50 baz puan faiz artırımı masada. Bizim ana politikamız enflasyonu yüzde 2'ye geri getirmek olmaya devam ediyor. Halihazırda oldukça belirsiz olan artımı daha belirsiz hale getirmekten kaçınacağız. Ekonomi daha sıkı para politikasını kaldırabilir. Amerika daha sıkı para politikasını üstesinden gelebilecek güçte. Enflasyon yukarı yönlü şok yarattığı ve daha fazlası yolda. Gerektiğinde politikada değişiklikler yapmaya hazırız. İstihdam yaratımının yavaşlayacağını düşünüyoruz. İş gücü piyasasında arz ve talebin dengeye geleceğini düşünüyoruz. İş gücü arz ve talebi dengelendikçe ücret enflasyonu yavaşlayacak. Yumuşak bir iniş için iyi bir şansımız var. Ekonomide daralmaya yakın bir noktada değiliz. İş gücü piyasasının gücünü koruyarak enflasyonu aşağı getirmek çok zorlu olacak, yumuşak bir inişi başarmak kolay olmayacak. 75 baz puan faiz artırımı değerlendirilen bir şey değil. 75 baz puan faiz artırımı aktif olarak tartışılan düşünülen bir şey değil. Gelecek 2 toplantıda 50 baz puan artırımların masada olması değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

"ENFLASYONUN DURGUNLAŞMASI BEKLENİYOR"

Enflasyonun yataylaştığına dair sadece kanıt görmek istemiyoruz, bu yönde ilerleme istiyoruz. İleri dönük yönlendirmede bulunmak zor, verileri değerlendirmek için alan bırakıyoruz. Enflasyonun gerçekten kontrol altına girdiğini görmemiz gerekli. Görmeyi beklediklerimizi görürsek, 50 baz puan faiz artırımı gelecek 2 toplantıda masada olacak. Nötr faiz oranının neresi olduğu konusunda parlak kırmızı ışık yok. Eğer daha yüksek faiz oranı gerekir ise bunu yapmaktan çekinmeyiz. Enflasyonist psikolojinin değiştiğine dair güçlü kanıt görmüyoruz. Kısa vadeli enflasyon bekleyişleri oldukça yüksek.

Politika faizini daha normal seviyelere yükseltmek konusunda hızlı hareket etmemiz gerektiğini biliyoruz ve eğer devam etmemiz gerekir ise bunu yapacağız. Ücret artışlarının bir sarmala dönüşmesine imkan veremeyiz. Talep konusunda yapacak bir işimiz var. Ukrayna ve Çin'deki durumların manşet enflasyon artırmaları büyük olasılık. Her iki konunun tedarik zinciri sorunlarını kötüleştirmeleri olası. Tedarik zinciri sorunları merkez bankasını zor bir duruma soktu.

Haberin Devamı

İş gücü arz ve talebini daha iyi bir dengeye getirmemiz gerekli. Ücretler ve enflasyon konusunda ilerleme görmeyi arzu ediyoruz. Yüksek enflasyonun yarattığı sıkıntıları, verdiği acıyı anlıyoruz. Bizim görevimiz yüksek enflasyonun kemikleşmemesini sağlamak. Enflasyonu aşağı getirmek de bizi memnun etmeyecek, bizim fiyat istikrarına ihtiyacımız var. İşsizlikte ciddi artışa yol açmadan enflasyonu aşağı getirmek konusunda iyi bir şansımız var. Faiz artırımından memnun değiliz, ancak fiyat istikrarını sağlamamız gerekli. Ekonomi oldukça iyi iş çıkarıyor, verimliliğin bu yıl güçlü olmasını bekliyoruz. Ekonomide hiçbir şey bir resesyona işaret etmiyor.

"ŞANSIMIZ VAR"

Resesyondan kaçınma konusunda iyi bir şansımız var. Ekonomideki arz fazlasını insanları işsiz bırakmadan azaltmak için bir alan olmalı, hiç kimse bunun kolay olacağını söylemedi. Fed'in politika faizini daha sınırlayıcı seviyelere çıkarmaya ihtiyaç duyması olası, eğer bunu yapmamız gerekir ise çekinmeyiz, bunu yapmaya kesinlikle hazırız. Fiyat istikrarı iş gücü piyasası için kesinlikle zaruri. Fiyat istikrarını başarmak oldukça zorlu olacak. Eğer uygun olduğunu düşünürsek faizleri daha sınırlayıcı seviyelere çıkarırız. Nötr seviyeye ulaştığımızda bu konuda karar masada olacak. Eğer faizin nötr seviyenin üzerine gitmesinin uygun olduğunu düşünürsek, bunu yapmaktan çekinmeyiz.

"1 HAZİRAN SİHİRLİ TARİH DEĞİL"

Bilançonun daraltılmasına başlamak için seçtiğimiz 1 Haziran sihirli bir tarih değil, sadece o günü seçtik. Bilançonun daraltılmasının etkilerinin ne olacağı belirsiz. İnsanlar bilançonun daraltılmasının yıl içinde 25 baz puanlık bir faiz artırımına eşit etki yapacağını tahmin ediyorlar. Fed'in bir kredibilite problemi olduğunu düşünmüyorum. Amerikan halkı ile birlikte çalışacağız, yüksek enflasyonun ne kadar acı verici olduğunu bildiğimizi bilmeleri önemli. Para politikası beklentiler yolu ile çalışır, piyasalar bizim ileri dönük yönlendirmemizin güvenilir olduğunu düşünüyorlar.

"FAİZ ARTTIKÇA TALEP YAVAŞLAYACAK"

Faiz oranlarını artırdıkça talep yavaşlayacak. Faiz arttıkça işletmeler biraz daha az yatırım yapacaklar ve tüketiciler biraz daha az harcayacaklar. Enflasyonu yüzde 2'ye getirmek biraz acı verici olabilir, ancak yüksek enflasyon ile mücadele etmemek daha acı verici olur. Şimdi verilere uygun hareket etme ve elimizdeki araçlarla enflasyon ile mücadele etme zamanı. Herkes için en iyisi fiyat istikrarına geri dönülmesi.

BAHREYN, KUVEYT, SUUDİ ARABİSTAN, KATAR, BAE MERKEZ BANKALARI DA FAİZ ARTIRDI

Bahreyn Merkez Bankası(CBB), faiz oranını 50 baz puan artırdı.

CBB'den yapılan açıklamaya göre, gösterge olarak kullanılan bir hafta vadeli mevduat faiz oranı yüzde 1,25'ten yüzde 1,75'e çıkarıldı.

Banka, gecelik faiz oranını yüzde 1,00'den yüzde 1,50'ye, bir aylık mevduat faiz oranını yüzde 1,75'ten yüzde 2,50'ye ve borç verme faiz oranını yüzde 2,50'den yüzde 3,00'e yükseltti.

CBB faiz kararı ABD Merkez Bankası(Fed) tarafından alınan 50 baz puan faiz artırımı kararını izledi.

Kuveyt Merkez Bankası(CBK), faiz oranında 25 baz puan artışa gitti. CBK'den yapılan açıklamaya göre, iskonto faiz oranı yüzde 1,75'den yüzde 2,00'ye çıkarıldı. CBK faiz kararı ABD Merkez Bankası(Fed) tarafından alınan 50 baz puan faiz artırımı kararını izledi. Faiz kararı yarından itibaren geçerli olacak.

Suudi Arabistan Merkez Bankası(SAMA), gösterge repo ve ters repo faiz oranlarında 50 baz puan artırıma gitti.

SAMA, faiz kararlarında ABD Merkez Bankası(Fed) faiz hareketlerini takip ediyor. Fed'in gerçekleştirdiği 50 baz puan artışın ardından SAMA da aynı seviyede artışa gitti. SAMA'dan yapılan açıklamaya göre, repo faiz oranı yüzde 1,25'ten yüzde 1,75'e, ters repo faiz oranı yüzde 0,75'ten yüzde 1,25'e çıkarıldı.

Katar Merkez Bankası(QCB), gösterge repo faiz oranını 50 baz puan artırdı.

QCB, ABD Merkez Bankası(Fed) faiz kararının ardından repo faizinde aynı seviyede bir artışa gitti. QCB'den yapılan açıklamaya göre, repo faiz oranı yüzde 1,25'ten yüzde 1,75'e çıkarıldı. QCB, borç verme faiz oranını yüzde 1,00'den yüzde 1,50'ye, mevduat faiz oranını yüzde 2,50'den yüzde 2,75'e çıkardı.

Birleşik Arap Emirlikleri(BAE) Merkez Bankası(CBUAE), faiz oranını 50 baz puan artırdı.

CBUAE, ABD Merkez Bankası'nın faizleri 50 baz puan artırmasının ardından aynı oranda mevduat faiz oranını yükseltti. Buna göre, mevduat faiz oranı yüzde 1,75'ten yüzde 2,25'e çıkarıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!