Sınır ötesi alo rekabeti

Güncelleme Tarihi:

Sınır ötesi alo rekabeti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2016 21:29

Mobil iletişim operatörleri, yurtdışına çıkan ve interneti kapatıp konuşmalarını azaltan aboneleri için harekete geçti. Turkcell ve Vodafone Türkiye’de abonelerinin Türkiye’de kullandıkları paketleri günlük ücret karşılığında yurtdışında kullanmasını sağlıyor. Türk Telekom ise ‘Prime’ paketinde 2 GB için ücret almıyor.

Haberin Devamı

ULAŞIMDA yaşanan kolaylıklarla beraber tatil ve iş seyahatlerinde artık yurtdışı daha fazla tercih ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçtiğimiz yıl yurtdışına çıkan Türk vatandaşlarının sayısı 9.2 milyon kişiyi aştı. 2016’da bu rakamın daha da artması bekleniyor. Yurtdışına çıkanların ilk aldığı önlem ise mobil internet bağlantısını kapatmak ve telefon görüşmelerine dikkat etmek. Çünkü ‘roaming’ olarak değerlendirilen bu kullanımlar, faturaları arttırmaya yetiyor.

Ancak bunun önüne geçmek için Türkiye’deki mobil iletişim operatörleri atağa kalktı. Üç şirket, en sık seyahat edilen ülkelerdeki operatörlerle anlaşmalarını tamamladı. Bu sayede ise tüketicilere daha düşük fiyatlı yurtdışı tarifeler sunmaya başladı. Şirketlerin abonelerine sunduğu paketler şu şekilde:
Turkcell: Abonelerine Türkiye’de kullandıkları paketleri yurtdışında da kullanmaya devam ettikleri “Süper Yurtdışı” paketini sundu. 52 ülkede geçerli olan bu tarifede, günlük 12.90 TL karşılığında yurtiçi tarifelerindeki internet, dakika ve mesajlar yurtdışında kullanılabiliyor. Paket, Turkcell Platinum müşterilerine otomatik olarak tanımlanırken, diğer tarifeleri kullanan Turkcell abonelerinin ise “SUPER YURTDISI” yazıp 2200’a göndermesi gerekiyor. Öte yandan Turkcell’in mesajlaşma uygulaması BiP kullanıcılarına yurtdışında her ay 100 MB internet paketi hediye ediliyor. Bu pakete katılmak için ise “YURTDISI BIP” yazıp 2222’ye göndermek gerekiyor.

Haberin Devamı

Türk Telekom: Faturalı ve faturasız hat sahibi müşterileri için mobil internet kotasını arttırdı. 14 ülkede geçerli olan bu uygulama kapsamında, abonelere “Prime 2 GB Yurtdışı Paketi” ve “Yurtdışı 1 GB İnternet Paketi” sunuldu. ‘Prime’ aboneleri, “PY 2GB” yazıp 3910’a SMS gönderdiğinde herhangi bir kayıt ve paket ücreti ödemeden yurtdışında 2 GB kotalı internet kullanabiliyor. Prime abonesi omayanlar ya da 2 GB’lık paketi bitirenler ‘Yurtdışı 1 GB’ paketinden yararlanabiliyor. Bunun için “AY 1GB” yazıp 5555’e mesaj atıyor. 19 TL karşılığında 1 GB’lık internet paketine sahip olabiliyor. ‘Aylık 30 DK Konuşma Paketi’ kapsamında ise 19 TL karşılığında 30 gün boyunca Avrupa, Rusya, ABD, Kuveyt, Bahreyn, KKTC ve Suudi Arabistan’da toplam 30 dakika çağrı yapma ve çağrı alma süresine sahip olunuyor.

Haberin Devamı

Vodafone: “Her Şey Dahil Pasaport” adındaki hizmetle abonelere tarifelerindeki internet ve her yöne dakikalarını 51 ülkede kullanma imkanı sunuluyor. Kullanım yapılmayan günlerde aboneye herhangi bir ücret yansıtmıyor. Dakika, SMS veya internet kullanımı olması durumunda ise abonelerden günlük 12.90 TL kullanım ücreti alıyor. ‘4.5G Red Elite’ tarifesine sahip olan abonelere ise her ay yurtdışında yapılan kullanımlarda ilk 7 gün için ücret talep edilmiyor. Vodafone Red abonelerinin dışındakilere ise ‘Hesabını Bilen’, ‘Duran’, ‘Faturayı Aşmayan’ paketleri sunuluyor. Bu tarifelerdeki abonelere Avrupa, ABD ve Rusya’dan kullanımlar için aylık 25 TL’ye 30 dakika, 40 TL’ye 60 dakika ve 55 TL’ye 120 dakika konuşma paketi seçenekleri var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!