Şimşek, iddiaları yanıtladı... Seçimden sonra vergi artışı yok

Güncelleme Tarihi:

Şimşek, iddiaları yanıtladı... Seçimden sonra vergi artışı yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2024 07:00

Son dönemde gündeme gelen ek vergi iddialarına ilişkin konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “KDV, gelir vergisi, kurumlar vergisi genel oranlarında artış olmayacak” dedi. Vatandaşın da kendilerinden tasarruf beklediğini anlatan Şimşek, “Vatandaş haklı. Kamuda bir taşıt talebi mi var, ‘sadece yerli üretimde elektrikli alabilirsin’ diyoruz. Bir şartım daha var benim: Yeni araç istiyorsanız elinizdekini mutlaka satacaksınız. Kurumlarımıza hesap soracağız” dedi.

Haberin Devamı

HAZİNE ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son dönemde gündeme gelen ‘Seçim sonrası ek vergi artışları olacak’ iddialarına ilişkin açıklama yaptı. “Vatandaşa da piyasalara da iş alemine de sürpriz yapmayacağız” diyerek Orta Vadeli Program’a (OVP) işaret eden Şimşek, “OVP’deki vizyon neyse onu uygulayacağız. Orada sadece ‘vergi istisnalarını gözden geçireceğiz’ deniliyor. Dolayısıyla KDV, gelir vergisi, kurumlar vergisi genel oranlarında artış olmayacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne (MTV) ilişkin yeni bir düzenlemeyi aklımızın ucundan bile geçirmedik” dedi.

‘PİYASAYI BOZMAYIZ’

Dün Bloomberg HT-Habertürk ortak yayınında konuşan Şimşek, “Biz piyasaları tedirgin edecek adımlar atmayız. Vergide adalet konusu üzerinde çalışıyoruz. Ne borsaya ne de başka alana piyasayı bozacak bir vergi düzenlemesi gündemimizde var” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘ENFLASYON 12 AY İÇİNDE DÜŞECEK’

Enflasyona yönelik de mesajlar veren Şimşek, “Programımızın özü enflasyonu tek haneye indirmek. Şu anda fiyat istikrarından uzağız ama hedefimiz bu” dedi. Maliye tarafında da enflasyonu yükseltecek bir adım atmayacaklarını ifade eden Şimşek, “Marttan itibaren enflasyon net bir trende oturacaktır ama yıllık enflasyon yüksek kalacak. Çünkü baz etkisi var” diye konuştu. “Para politikası gecikmeli çalışır” diyen Şimşek, şu ifadeleri kullandı: “Para politikası enflasyonu çıpalayacak seviyeye daha yeni geldi. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda iç talepte ılımlı seyri göreceğiz. Biz geldiğimizde kuru serbest bıraktık. Geçici olarak enflasyonist etki oldu. Onun da etkisi var. Gelir politikasının etkisi var. Önümüzdeki 12 ayda enflasyon düşecektir.”

‘VATANDAŞ BİZDEN TASARRUF İSTİYOR’

Şimşek ayrıca, kamu harcamalarında da rasyonelleştirmeyi başlattıklarını vurguladı. “Harcamaları gözden geçirme çalışmasını başlattık. Çünkü vatandaşımız bizden de tasarruf istiyor. Vatandaş haklı” dedi.

Bu konuyu örneklendiren Şimşek, şu açıklamayı yaptı: “Bir taşıt talebi mi var, ‘Sadece yerli üretim elektrikli araç alabilirsin’ diyoruz. Böylece hem kullanırken daha tasarruflu hem de daha ucuz. Bir şartım da var benim: Yeni araç istiyorsanız elinizdekini mutlaka satacaksınız. Hem yeni araç al, hem mevcudu kullanmaya devam et; olmaz öyle bir şey! Bu konuda hassasız. Kurumlarımıza hesap soracağız. Maliye tarafında dezenflasyon sürecine destek olacağız.”

Haberin Devamı

‘KUR HEDEFİMİZ YOK’

BAKAN Şimşek, döviz kuruna ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. “Bizim kur rejimimiz serbest kur rejimidir” diyen Şimşek, “Bizim kur hedefimiz yok, olmayacak da” diye konuştu. Ayrıca, kurda reel değersizleşme beklemediklerini kaydeden Şimşek, “Seçim sonrası TL’nin değer kaybına ilişkin beklentiler bana çok anlamlı gelmiyor” dedi.

‘KKM AYAK BAĞI OLDU’

KKM uygulamasına ilişkin de konuşan Şimşek, şöyle dedi: “Temel hedefimiz enflasyonu düşürmek, ikinci hedefimiz borç oranını yüzde 40’ın altında kalıcı olarak tutmak, üçüncü hedefimiz de sürdürülebilir cari açık. Bunlara ulaşmada bize ayak bağı olan kur korumalıdan çıkış hedefimiz var. Piyasaları bozmadan kademeli çıkış hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

BUNLAR OLMAYACAK?

BAKAN Şimşek’in açıklamalarına göre, gelecek aylara yönelik beklentiler şu şekilde öne çıktı:

 KDV, gelir vergisi, kurumlar vergisi genel oranlarında artış olmayacak.

- Geçen sene Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) bir defaya mahsus iki ödeme gerçekleşmişti. Bu yıl MTV’ye yeni bir düzenleme gelmeyecek. Şimşek, vergilere ilişkin “Ne borsaya ne de başka alana piyasayı bozacak vergi düzenlemesi gündemimizde” değerlendirmesinde bulundu.

- Türk Lirası’ndaki değer kaybının hızlanması beklenmiyor. Şimşek, bu beklentiyi “Seçim sonrasına ilişkin liranın değer kaybına ilişkin beklentiler bana çok anlamlı gelmiyor” sözleriyle ifade etti.

- İhracatçıların rekabetçi kur beklentisi gerçekleşmeyecek. Şimşek, bu konuda da “Türkiye’nin net UYP’si eksideyken, özel sektörün ve kamunun net döviz pozisyonu açığı varken, benden TL’yi değersizleştirecek adım bekliyorlarsa bunun milletin menfaatine olmadığını söyleyeyim” diye konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!