Sigortalı dönüşüm dönemini başlatıyor... İnşaatların yarım kalmaması İçİn önemlİ adım

Güncelleme Tarihi:

Sigortalı dönüşüm dönemini başlatıyor... İnşaatların yarım kalmaması İçİn önemlİ adım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2023 07:00

Gayrimenkul sektöründe tüketiciler için en büyük endişe inşaatların yarım kalması. Geçtiğimiz yıllarda maketten ev alan binlerce aile iflas eden firmalar nedeniyle evlerine kavuşamadı. Sonrasında aynı süreç kentsel dönüşümde de yaşandı ve bu defa dönüşümzedeler ortaya çıktı...

Haberin Devamı

Yapılan yasal düzenlemelerle mağduriyetler azalsa da bu sorunların en kesin çözümü olan bina tamamlama sigortasında hâlâ istenen seviyeye gelinemedi. Gayrimenkul firmalarınca tercih edilmeyen, tüketici cephesinde yeteri kadar bilinmeyen bu sigorta bugünlerde her zamankinden daha da önemli. Çünkü başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatılması planlanıyor. Sağlıklı bir dönüşüm için, yüzbinlerce evin yıkılıp yapılması sürecinde tamamlama sigortasının devreye girmesi büyük önem taşıyor.

ÖRNEK MODEL OLACAK

Bina tamamlama sigortasının dönüşümde aktif olarak kullanımı için ilk adım atılıyor. Türkiye’nin sigorta şirketleri iştiraki olan ilk gayrimenkul yatırım ortaklığı MHR Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), halka açılarak kentsel dönüşüm projelerine odaklanmayı hedefliyor. Şirket ‘tamamlama sigortalı dönüşüm projeleri’ hayata geçirerek yeni bir model kurmayı, bununla da inşaat sektörüne örnek olmayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

Halka arz süreci ve yeni dönem hedeflerini anlatmak için bir araya geldiğimiz Maher Holding Yönetim Kurulu Üyesi Gökay Erdemoğlu, “MHR GYO’nun şu anda sıfır borcu ve kasasında da 200 milyondan fazla nakdi ve arkasında iki sigorta şirketi var. Bu nedenle şirketimizi tamamen depremle mücadele için yapılacak kentsel dönüşümde bir model kurabilmek için halka arz ediyoruz. Yeni ürünler, yeni bir model peşindeyiz. Sigorta şirketi iştiraki olmanın avantajını kullanarak Türkiye’ye model olabilecek bir yapı üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Sigortalı dönüşüm dönemini başlatıyor... İnşaatların yarım kalmaması İçİn önemlİ adım

Gökay Erdemoğlu

3.5 MİLYARLIK YATIRIM

Kentsel dönüşümün hızla hayata geçirilebilmesi için projelerin en başında finansmanının çok iyi sağlanması gerektiğini belirten Erdemoğlu, şunları söyledi: “Özkaynağı ve kredisi yetersiz firmaların bu işe girmesinin zaten en başta engellenmesi gerekiyor. İkinci olarak bina tamamlama sigortaları bu işe dahil edilmeli. İstanbul ölçeğinde bir şehrin dönüştürülebilmesi çok zor. Bu nedenle bir sistem kurulması ve dış kaynağın mutlaka geliyor olması lazım. Dış kaynaklar da sigorta sistemi olan, güven duyulan projelere gelir. İşte biz bunun merkezine MHR GYO’yu koyacağız. Bizim yaratacağımız model tüm diğer GYO’lara da açık olacak. Biz sadece MHR GYO, Quick Sigorta, CorpusSigorta, Quick Finans olarak kapalı bir sistem kurmak istemiyoruz. Amacımız dönüşüme destek olmak ve bunun tek bir firma ile olmayacağının farkındayız.” Dönüşümde ilk adreslerinin İstanbul Ataşehir olacağını belirten Erdemoğlu, 3.5 milyar liralık yatırım yapabileceklerini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

HALKA ARZ OLUYOR

Türkiye’nin sigorta şirketi iştiraki olan ilk gayrimenkul yatırım ortaklığı unvanına sahip MHR GYO, halka arz ediliyor. Yapı Kredi Yatırım aracılığıyla ‘Borsadan Satış’ yöntemiyle 12-13 Ekim tarihlerinde talep toplayan MHR GYO’nun sermayesinin 620 milyon TL’den 827 milyon TL’ye yükseltilmesi nedeniyle oluşan 207 milyon TL nominal değerli hisse, 4.30 TL’den satışa sunulacak. Halka arz sonrasında MHR GYO’nun halka açıklık oranı yüzde 25 olacak.

YENİ TASLAK HAZIRLANDI

Bina tamamlama sigortasının Orta Vadeli Program’a da (OVP)girdiğini hatırlatan Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, “Ticaret Bakanlığı’na göre maketten satış için tamamlama sigortası şart. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise adı geçmediği için poliçeleri tanımıyor. Bu nedenle de Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) yeni bir taslak hazırladı ve bakanlıklara iletti. Taslağa son şeklinin verilmesiyle OVP’de de denildiği gibi bina tamamlama sigortasının yaygınlaşması sağlanacak” dedi. Yaşar, tüketicilere de şu öneride bulundu: “Vatandaşlar ev aldığında ya da evini dönüşüme verdiğinde müteahhitlerden bina tamamlama sigortası istesinler. Hatta bireysel olarak kendileri de bunu yaptırabilirler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!